Szélsőbaloldali radikálisok

2023.07.05. 13:12

Börtönben maradnak a budapesti antifasiszta támadások gyanúsítottjai

Augusztus közepéig meghosszabbította a bíróság a februárban történt antifasiszta támadások két gyanúsítottjának letartóztatását – értesült a Magyar Nemzet. A támadók több embert is olyan brutális módon megvertek, hogy kórházba kellett őket szállítani. A budapesti embervadászat hat résztvevőjét jelenleg is keresik a hatóságok.

MW

Kamerafelvétel az antifa februári csoportos támadásáról

Forrás: Képernyőfotó/Youtube

Továbbra is börtönben maradnak a budapesti Antifa-támadások gyanúsítottjai, miután a Fővárosi Törvényszék nem jogerős végzéssel két hónappal meghosszabbította a februárban elfogott támadássorozat két gyanúsítottjának letartóztatását – tudta meg a Magyar Nemzet.

A történet előzménye, hogy február 10-én egy símaszkos, felfegyverzett banda hátulról megtámadott és véresre vert egy negyven év körüli férfit Budapesten. 

A munkába igyekvő áldozat olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy azonnal kórházba kellett szállítani. 

Nem sokkal később kiderült, hogy ez a brutális, leszámolásszerű akció része volt egy komolyabb támadássorozatnak, amit az antifasiszta mozgalom tagjai, az Antifák követtek el több napon keresztül Budapest utcáin.

A legalább tizenöt, zömmel külföldi – német, olasz és görög – szélsőbaloldali radikális nyolc járókelőt támadtak meg február közepén Budapest négy pontján, brutálisan összeverve őket, néhányukat súlyosan megsebesítve. Többeket kórházba is kellett vinni.

Az áldozatokat találomra választották ki a katonai jellegű ruházatuk alapján. Valamennyiüknek az volt a „bűne”, hogy terepmintás ruhában, fekete bakancsban és dzsekiben volt, ám ők nem a február 11-i, kitörés napi megemlékezés résztvevői voltak, ahogy azt támadóik feltételezték.  Az Antifa-csoport tagjai ugyanis a szélsőjobboldali rendezvény miatt érkeztek hazánkba, hogy csapást mérjenek az „ellenségre”.

Hat német állampolgárt még keresnek 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt folytat büntetőeljárást. A BRFK már az első támadás után külön nyomozócsoportot állított össze.

A nyomozók szerint a sértetteket kizárólag a ruházatuk köti össze, olyan ruhadarabokat viseltek, amiket bárki hordhat, fekete bakancs vagy katonai, terepmintájú ruha, amik azt sugallhatták a támadóknak, hogy esetleg szélsőjobboldali emberek, akik a kitörés napjára érkeztek Budapestre.

A rendőrök a támadók közül már a ruházatuk alapján felismertek néhányat, akiket aztán követni kezdtek, és végül a belvárosban, egy taxiban fogták el őket: egy német férfit, egy német és egy olasz nőt.

Műanyag borítású kalapács, ólommal bélelt gumikesztyű, vipera, gázspray volt náluk. Az embervadászat a hírhedt német szélsőbaloldali bűnszervezet, a Hammerbande módszereivel történt. 

Ez már csak azért is valószínűsíthető, mert az elfogottak közül a német férfi kapcsolatba hozható a vörös bűnbandával.

A német nő bűnügyi felügyeletbe került, míg férfi honfitársát és az olasz nőt letartóztatta a nyomozási bíró. Információnk szerint a napokban a bíróság nem jogerősen augusztus 14-ig meghosszabbította utóbbi két személy letartóztatását, míg a német nő október közepéig bűnügyi felügyeletben marad. Hat német állampolgárt jelenleg is köröznek az ügyben.

Pedofilgyanú az antifasiszta támadások árnyékában

Emlékezetes, a februári támadásokkal összefüggésben egy magyar nőt is elfogtak. 

D. Krisztináról azt kell tudni, hogy a Jámbor András-vezette szélsőbaloldali Szikra Mozgalom tagja.

A nő egy darabig gyanúsított volt, ám végül nem lehetett igazolni, hogy részt vett az embervadászatban, így megszüntették ellene az eljárást. Az alibit élettársa nyújtotta számára, akinek a laptopján a házkutatások során pedofil tartalmakat találtak. 

A nő lakásán csaknem háromszáz olyan felvételre bukkantak a nyomozók, amelyeken tizenkét év alatti, köztük két-három éves gyermekek szexuális sanyargatása, megerőszakolása látható. 

A lefoglalt adathordozókon pedig hetvenezer olyan pornográf felvételt tároltak, amelyeken láthatóan tizennyolc év alattiak szerepelnek. A férfi, a laptop tulajdonosa a kihallgatása előtt felakasztotta magát. A pedofil-ügyben azonban még mindig folyamatban van a nyomozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában