Felsőoktatás

2023.08.28. 13:54

Akár 150 ezer forintot is kaphatnak havonta a Mészáros Alapítvány ösztöndíjasai

Mintegy 140 ösztöndíjas hallgató részvételével sikeresen lezajlott a Mészáros Alapítvány hetedik alkalommal megrendezett nagyszabású konferenciája Balatonalmádiban, ahol a legkiemelkedőbb diákelőadók külön díjazásban részesültek. Sisa András, a Mészáros Alapítvány kuratóriumának tagja az eseményen bejelentette, hogy a következő tanévtől még magasabbra emelik a pályázható ösztöndíjak havi összegét.

MW

Dr. Sisa András, a Mészáros Alapítvány kuratóriumának tagja, Pálinkás Máté, Képiró Ádám, Fülöp Bianka, Tóth Máté díjazottak

Forrás: Mészáros Alapítvány

Fotó: Kondella Misi

A Mészáros Lőrinc által megálmodott Mészáros Alapítvány fennállása óta csaknem 1200, a Vál-völgyében – Felcsút, Alcsútdoboz, Tabajd, Vál, Vértesacsa vagy Kajászó községekben – élő, felsőoktatásban tanuló hallgató nyert ösztöndíjat több mint 700 millió forint nagyságrendben. A pályázható támogatás alapösszege a következő tanévtől az eddigi havi 75 ezer forintról 100 ezer forintra, a legjobban teljesítő hallgatók ösztöndíja pedig 100 ezer forintról 150 ezer forintra növekszik – tudatta közleményében a Mészáros Alapítvány hétfőn.

Az ösztöndíj elnyerésének egyik feltétele – a tanulmányi teljesítményen túl –, hogy a diákoknak részt kell venniük évente egyszer az alapítvány konferenciáján, ahol az őket érdeklő legizgalmasabb és legaktuálisabb témákat jeles szakértőkkel járják körül előadások, illetve kerekasztal-beszélgetések formájában. Emellett pedig minden ösztöndíjasnak prezentációt kell beküldenie tanulmányi területének egy általa választott témájáról, kutatásáról.

A Mészáros Alapítvány legfontosabb célja ugyanis az anyagi hozzájárulás mellett az, hogy érdemi tudás megszerzésére ösztönözze a hallgatókat a felsőfokú tanulmányaik során

– írták.

A komplex programsorozat részeként a pályamunkák benyújtói közül idén kilenc diákot választott ki a kuratórium, akik a konferencián is prezentálhattak egyetemi társaik előtt. A személyes előadások során legkimagaslóbb teljesítményt nyújtó négy hallgatót pedig díjazták is. A kuratóriumi tagok döntése alapján a legjobbnak bizonyult az előadók közül Fülöp Bianka, aki „Minőség és fenntarthatóság: az ökológiai gazdálkodás lehetőségei napjainkban” témában adott elő, Képiró Ádám „A holnap energiája a ma kérdése – Merre tart hazánkban az épületenergetika?” című prezentációjával, illetve Tóth Máté orvostanhallgató, akitől „PEMF – Alternatív gyógyászat” témakörben hallgathattak nívós előadást a jelenlévők. Pálinkás Máté „Meglepő gyártási innovációk” címmel megtartott bemutatója különdíjat érdemelt.

A kétnapos szimpózium kimagasló sikernek örvendett a résztvevő diákok körében, amely az ismeretek bővítésén túl kiváló alkalom volt a felhőtlen szórakozásra, a gondolatébresztő beszélgetésekre és új ismeretségek kialakítására is

– közölte a Mészáros Alapítvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában