Komolyabb vizsgálat következhet

2023.08.11. 23:34

A Hunter Biden-nyomozás elmélyítésére különleges ügyészt nevezett ki az amerikai kormány

Szélesebb nyomozati hatáskörrel járó különleges ügyésszé nevezte ki a Hunter Biden-nyomozással 2018-ban megbízott ügyészt az amerikai igazságügyi miniszter pénteken.

MW

Merrick Garland amerikai igazságügy-miniszter sajtóértekezlete washingtoni hivatalában 2023. augusztus 11-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Stephanie Scarbrough

Merrick Garland sajtótájékoztatón jelentette be, hogy David Weiss kérésére döntött különleges ügyésszé való kinevezése mellett annak érdekében, hogy elmélyíthesse a vizsgálatot az elnök fia, Hunter Biden ellen. Az igazságügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy a kérés nyomán az üggyel összefüggő felmerülő "rendkívüli körülményeket" és a közérdeket figyelembe véve határozott.

Hunter Biden ügyvédei péntek estig nem reagáltak a kormány döntésére, és a Fehér Ház sem kommentálta az elnök fia elleni eljárást érintő fejleményt.

A demokraták nem nyilatkoztak péntek estig, vezető republikánusok viszont bírálták az igazságügyi miniszter döntését, mivel úgy tartják, ezzel akarja akadályozni a Hunter Biden üzleti ügyeivel kapocsolatos kongresszusi vizsgálatot.

Kevin McCarthy, a Képviselőház republikánus elnöke azt írta, hogy az a David Weiss kapott különleges ügyészi kinevezést, akinek a nevéhez köthető a Hunter Biden-ügyet lezárni hivatott, a múlt hónapban bíróság előtt elbukott vádalku.

Joe Biden elnök fiának ügyében az ügyész és az ügyvédek júniusban vádalkut jelentettek be, ám azt a Delaware államban eljáró bíró elutasította.

A vádalku keretében azt akarták elérni, hogy a 2018 óta zajló bűnügyi nyomozás lezáruljon Hunter Biden ellen, aki a megállapodásban elismerte volna bűnösségét 2017-ből és 2018-ból származó összesen 200 ezer dollár adó megfizetésének elmulasztásában, cserében az ügyészség nem kérte volna börtönbüntetés kiszabását.

A vádalku másik eleme Hunter Biden tiltott fegyverviselési ügyére vonatkozott, amelyben bírósági tárgyalást elterelő intézkedésben állapodtak meg, és aminek révén elkerülte volna az akár 10 év börtönbüntetést Joe Biden elnök fia. Hunter Bident 2018-ban érték tiltott fegyverbirtokláson annak a törvénynek a megsértése alapján, amely kimondja, hogy nyilvántartott kábítószerfogyasztó nem birtokolhat lőfegyvert.

A vádalku összeomlását követően az ügyészi vizsgálat folytatódott, Hunter Biden a bíróság előtt ártatlannak mondta magát.

Az ügyészi nyomozással párhuzamosan a republikánus többségű Képviselőházban január óta zajlik vizsgálat részben a Biden-család üzleti kapcsolatairól, amelynek során az elmúlt hónapokban meghallgatták többi között a nyomozóhatóságok és adóhatóság több informátorát.

A vizsgálat politikai célja, hogy összefüggést találjon Joe Biden alelnöki tevékenysége és a családjához abban az időszakban érkezett több millió dolláros külföldi átutalások között. A demokraták szerint egyelőre ilyen bizonyíték nincs, a republikánusok szerint a tanúvallomások, banki bizonylatok és egyéb dokumentumok komoly súllyal és bizonyító erővel bírnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában