Terjed a betegség

2023.08.03. 18:45

Egyre több a leprás Floridában

Egy nem kívánatos betegség, azaz a Hansen-kór (lepra), ismét megjelent az Egyesült Államokban – ez derül ki az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) új jelentéséből.

MW

Illusztráció

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Pijal Adhikari

A lepra tünetei közé tartoznak a bőr foltokban történő elszíneződése és szokatlan kinövések megjelenése. Az idegkárosodás a legzavaróbb aspektusa, mivel a fájdalomérzet hiánya miatt a károsodás és fertőzés észrevétlen maradhat.

A betegség korábban nem volt olyan gyakori az Egyesült Államokban, és az esetek többségét más országokból hozták be. Mostanra azonban egyre több helyi eredetű esetet jelentenek

írja a Mandiner.

Dr. Rjiv Nathoo szerint Floridában valahogy gócpontja alakulhatott ki a fertőzést okozó baktériumnak.

Az orvos egy bőrgyógyászokból álló csapatot szervezett, amelynek elsődleges feladata az, hogy figyelmeztesse az egészségügyben dolgozókat a leprafertőzés jelenlétére, illetve felhívják a figyelmet az esetek azonosításának fontosságára.

2020-ban 159 leprafertőzéses esetet jelentettek a térségben, manapság azonban átlagban már az egyesült államokbeli estekből ötből egyet Floridában azonosítanak, ezelőtt pedig főleg átutazóban lévő embereknél mutatták ki a fertőzést – adta hírül a Magyar Nemzet.

A lepra esetében fontos a gyors diagnózis, mert nagyon jól kezelhető betegség, de ha későn fordul orvoshoz a beteg, csúnya hegekkel járhat a gyógyulás, szélsőséges esetekben pedig akár végtagcsonkolást is végezhetnek az orvosok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában