Kellemetlen

2023.08.27. 12:12

Lemondásra szólították fel az észt miniszterelnököt férje orosz üzleti kapcsolatai miatt

A volt külügyminiszter szerint a kormányfő erkölcstelensége biztonsági fenyegetést is jelent, amely aláássa Észtország nemzetközi hitelességét a határozott szankciós politika és Ukrajna folyamatos támogatása tekintetében.

MW

Kaja Kallas észt miniszterelnök

Forrás: NurPhoto via AFP

Fotó: Beata Zawrzel

Lemondásra szólította fel Kaja Kallas észt miniszterelnököt a Haza Párt (Isamaa) elnöke, Urmas Reinsalu, miután kiderült, a kormányfő férjét komoly üzleti szálak fűzték Oroszországhoz – írta meg az ERR észt közmédia.

A Haza Párt üzenete egyértelmű: Kaja Kallasnak távoznia kell

– hangoztatta a korábbi külügyminiszter. Urmas Reinsalu úgy vélte, a kormányfő erkölcstelensége biztonsági fenyegetést is jelent, amely aláássa Észtország nemzetközi hitelességét a határozott szankciós politika és Ukrajna folyamatos támogatása tekintetében.

Ugyan Kaja Kallas maga is az egyik leghangosabb szószólója Kijev támogatásának, ám a napokban kiderült, hogy a miniszterelnök férjének tulajdonában lévő cég a háború kitörése óta 30 millió euró értékben szállított nyersanyagokat egy orosz gyárnak. Reinsalu arról is beszélt, az újabb információk szerint idén tavasz óta 2,7 millió dollár értékű félkész terméket szállítottak Oroszországba, hogy elkerüljék az uniós szankciókat.

Amikor az ügy nyilvánosságra került, a miniszterelnök szemérmetlenül azt hazudta, hogy nem történt áruszállítás Oroszországba, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy ebben a magatartásban nincs semmi erkölcstelen

 – mondta a Haza Párt vezetője.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában