Iskolakezdés

2023.08.26. 17:37

Tanszercsomaggal segít gyerekeket az Egyszülős Központ

Tanszercsomaggal segíti egyszülős családok gyermekeit az Egyszülős Központ; az első 36 csomagot szombaton adta át a gyerekeknek Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára és Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője.

MW

Tanszercsomaggal segít gyerekeket az Egyszülős Központ

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A tanszercsomagok átadása után Hornung Ágnes az MTI-nek felidézte:

2010 óta a kormány több intézkedéssel is segítette az egyszülős családokat, például magasabb családi pótlékra jogosultak, a gyermekek előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél, és az általános iskola alatt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek ingyenesen jár az étkezés.

Emellett tavaly január óta könnyebbé és egyszerűbbé tették a tartásdíj behajtásával és végrehajtásával kapcsolatos bírósági peres és végrehajtási eljárásokat, és a tartásdíj megelőlegezésével kapcsolatos jogi szabályozás is hatékonyabbá vált – emlékeztetett.

Az államtitkár kiemelte:

az Egyszülős Központ és a családügyi államtitkárság közös programja, a Kiszínezzük az iskolakezdést! célja is az, hogy az iskolakezdés idején megkönnyítsék a családok életét az ingyenes tanszercsomagokkal.

Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője elmondta, hogy a központ az idén több mint hatszáz családot támogat az iskolakezdésben. Hozzátette: az egyszülős családok csaknem fele él nehéz anyagi helyzetben, ezért fontos, hogy az iskolakezdés anyagilag megterhelő időszakában is segítsék őket.

Nagy Anna tájékoztatása szerint

az első osztályosoktól az érettségizőkig segítik a családokat: több mint négyszáz általános iskolás kap több tízezer forint értékű csomagot, a korosztályok igényeihez igazodva iskolatáskával, tolltartóval, írószerekkel, rajzeszközökkel, festékekkel.

 Kétszáz középiskolás pedig tabletet kap, amelyet a számlálóbiztosok használtak a tavalyi népszámláláskor. A csomagok felét vidéken, tizenegy helyszínen osztják szét.

Az első Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt meg Pesten, a második 2022-ben Budán azzal a céllal, hogy gyakorlati segítséget nyújtson és közösséget biztosítson a gyereküket egyedül nevelő családoknak. Az elmúlt öt évben a két központ mintegy 70 féle szolgáltatásával több mint 28 ezer egyszülős családot ért el. Magyarországon jelenleg mintegy 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában