Ukrán válság

2023.09.11. 05:50

Volodimir Zelenszkij: érzelmileg készen állok a hosszú háborúra

Élő közvetítésünk a háború 565. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a 2023. szeptember 6-án mondott beszédet Dániában

Forrás: AFP

Fotó: Ida Marie Odgaard

Az ukrajnai háború befejezésének elősegítésére kérte Kínát a brit miniszterelnök

Rishi Sunak brit miniszterelnök hétfőn közölte, hogy felkérte a kínai kormányt az ukrajnai háború befejezésének elősegítésére.

Sunak, aki a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő ország alkotta G20-csoport Újdelhiben tartott hétvégi csúcstalálkozójáról, elmondta: a rendezvényen találkozott Li Csiang kínai kormányfővel, akinek hangsúlyozta a stabilitás és a nemzetközi jog fenntartásának fontosságát, mivel ez alapozza meg a stabil kapcsolatokat.

Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, a világ második legnagyobb gazdasága, a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, emellett egyre nagyobb befolyása van más országokra, különösképp Oroszországra - fogalmazott hétfő esti parlamenti beszédében a brit miniszterelnök.

Rishi Sunak elmondta: 

mindezek alapján a kínai kormányfőhöz intézett üzeneteinek egyike úgy szólt, hogy Kínának latba kell vetnie befolyását, és fel kell szólítania Oroszországot az Ukrajna elleni agresszió befejezésére.

SUNAK, Rishi; ZELENSZKIJ, Volodimir
Rishi Sunak brit miniszterelnök (b) Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadja a brit kormányfők hivatalos vidéki rezidenciáján, Chequersben 2023. május 15-én
Fotó: Simon Dawson / Forrás: MTI/EPA/Brit miniszterelnöki hivatal

A brit miniszterelnök elmondta ugyanakkor azt is, hogy Li Csianggal tartott megbeszélésén teljesen elfogadhatatlannak nevezte a brit demokrácia meggyengítésére tett kísérleteket, és közölte a kínai kormányfővel, hogy London soha nem fogja ezt eltűrni.

Rishi Sunak e kijelentésével arra utalt, hogy a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya - mint a hétvégén kiderült - még márciusban őrizetbe vett két embert az államtitkok védelméről intézkedő törvény megsértésének gyanújával. Kormányforrásokból származó hivatalos brit sajtóbeszámolók szerint a rendőrség azt gyanítja, hogy az őrizete vett - eddig meg nem nevezett - két fiatal férfi közül legalább az egyik Kína javára végzett kémtevékenységet.

Az illető az idézett kormányilletékesek szerint kapcsolatban állt a kormányzó Konzervatív Párt több olyan magas beosztású képviselőjével, akik munkájuk révén titkosított vagy "rendkívül kényes" információk birtokában vannak.

Közéjük tartozik Tom Tugendhat, a brit belügyminisztérium nemzetbiztonsági ügyekért felelős államtitkára és Alicia Kearns, a londoni alsóház külügyi bizottságának elnöke.

 

Hétfő esti alsóházi tájékoztatóján Rishi Sunak felidézte, hogy a brit kormány a nemzetbiztonság erősítése végett nem engedélyezi Kína részvételét olyan kritikus területek fejlesztési programjaiban, mint az atomenergia-termelés, a félvezetőgyártás, valamint az 5G mobiltelefon-hálózat kiépítése.

 

Az ukrajnai háború kapcsán a brit miniszterelnök elmondta: London adatai szerint Oroszország egyetlen hónap alatt 270 ezer tonna ukrán gabonát semmisített meg. Ez a mennyiség egymillió ember egyévi élelmezésére lett volna elegendő - hangsúlyozta a képviselőknek tartott tájékoztatóján Rishi Sunak.

Hozzátette: a vonatkozó hírszerzési adatok titkosításának feloldása nyomán elmondhatja az alsóház tagjainak azt is, hogy az orosz haderő augusztus 24-én több rakétával támadást intézett egy civil teherhajó ellen a Fekete-tengeren.

Mindez mutatja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök milyen keserves helyzetben van - fogalmazott hétfő esti alsóházi beszámolójában a brit kormányfő.

London egy civil teherhajó elleni támadási kísérlettel vádolja Moszkvát

Nagy-Britannia egy civil teherhajó elleni támadási kísérlettel vádolja Oroszországot.

A brit kormány hétfőn hírszerzési értesülésekre hivatkozva közölte, hogy 

a libériai zászló alatt hajózó teherhajó egyik célpontja volt az augusztus 24-i orosz légicsapásnak, amelynek során manőverező robotrepülőgépekkel támadták a fekete-tengeri Odessza kikötőjét.

A tájékoztatás szerint az ukrán légvédelem elhárította a támadást. Az amerikai kormány korábban civil hajók elleni támadások veszélyére figyelmeztetett a Fekete-tengeren.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a parlamentben hétfőn azt mondta, "a támadás bizonyítja, mennyire kétségbeesett Vlagyimir Putyin orosz elnök". 

Napról napra tettei szörnyű szenvedést okoznak Ukrajnában, sértik az ENSZ Alapokmányát, veszélyeztetik Európa biztonságát és zavarják a globális élelmiszer- és energiaellátást

 - hangoztatta.

Mint mondta, ezek az orosz támadások ukrán kikötőket és magtárakat rombolnak le. "Egy hónap alatt Oroszország több mint 270 ezer tonna gabonát semmisített meg, ami elég lenne egymillió ember élelmezésére egy évig" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a megsemmisített mennyiség több, mint amennyit Oroszország ígért afrikai államoknak ajándékozni.

"Oroszország a világ többi részének árt azzal, hogy teherhajókat és ukrán infrastruktúrát támad" - emelte ki James Cleverly brit külügyminiszter.

 

Az orosz kormány júliusban nem hosszabbította meg a korábban kétszer megújított gabonaszállítási megállapodást, azzal vádolva a Nyugatot, hogy akadályozza Oroszország saját gabona- és műtrágyaexportját, amely szintén az egyezség része.

 

Ezt követően fokozta támadásait a dél-ukrajnai Odessza és Mikolajiv megyékben, ahol az ukrán gabonaexport szempontjából kulcsfontosságú kikötők és más létesítmények találhatók. Brit adatok szerint összesen 26 kikötői létesítményt semmisített meg ez idő alatt Odesszában, Csornomorszkban és Reniben.

A háború előtt Ukrajna világszerte 400 millió embert látott el, a világ búzaexportjának 8-10 százalékát, illetve kukorica- és árpaexportjának 10-12 százalékát adta.

Ukrajna Avdiivka irányába koncentrálja erőit 

„Hírszerzési adataink az ukrán harci tevékenység erősödését jelzik Avdiivka közelében. Mostanra nagy mennyiségű NATO-felszerelést, nehézfegyvert és csapatokat helyeztek át a térségbe. Az ellenség Donyeck irányába készül támadásokra." - nyilatkozta a Tassnak Yan Gagin orosz tábornok.

Az ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat által közreadott képen tűzoltók dolgoznak a romok között a Krivij Rihet ért újabb orosz rakétatámadást követően 2023. szeptember 8-án. 
Fotó: - / Forrás: MTI/AP

Gagin szerint megnőtt a harcok intenzitása ebben a régióban.

Németország további 20 millió euró humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának 

Németország további 20 millió euró (7,7 milliárd forint) humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának - jelentette be hétfőn Annalena Baerbock német külügyminiszter Kijevben tett látogatásán.

A mostani segéllyel Németország az idén eddig összesen 380 millió euró (146 milliárd forint) támogatást nyújtott a kijevi vezetésnek

 - mondta a német diplomácia vezetője.

Baerbock egyben arra figyelmeztetett, hogy Oroszország újfent támadni fogja Ukrajna energetikai létesítményeit ősszel és télen. "Oroszország álnok terve, hogy ezen a télen ismét kiéheztesse, és hagyja halálra fagyni az ukrán népet" - mondta.

Ukrajna télen folytatja az ellentámadást 

Kirilo Budanov közölte, hogy az ukrán fegyveres erők télen is folytatják az ellentámadást és hangsúlyozta, hogy a "hideg, nyirkos és sáros körülmények között nehezebb lesz harcolni".

Az ukrán titkosszolgálat vezetője szerint Kijev több irányba is folytatja majd a támadásokat. 

Egyúttal azt is elismerte, hogy az ellentámadás előrehaladása lassabb volt, mint várta, és nehéznek minősítette a jelenlegi helyzetet.

Amerikai külügyminiszter-helyettes: Az ukrán ellentámadás nehéz, de az előrehaladás lenyűgöző 

Az ukrán fegyveres erők ellentámadása nehéz, de az elért előrehaladás lenyűgöző, figyelembe véve annak körülményeit - jelentette ki Victoria Nuland megbízott amerikai külügyminiszter-helyettes a Jaltai Európai Stratégia (YES) nemzetközi fórumon az Ukrinform ukrán hírügynökség hétfői jelentése szerint.

Nuland különösen az ukrán erők déli frontszakaszon kivívott eredményeit tartotta figyelemreméltónak, annak ellenére, hogy az előrehaladás "kilométerről kilométerre halad".

Ennek okát a politikus abban látja, hogy 

az orosz erők néhány hónap alatt az elmúlt száz év legnagyobb védelmi rendszerét építették ki az általuk megszállt területek peremén.

Dróntámadás a Krím-félszigeten 

Szeptember 10-én éjjel az ukrán hadsereg több kísérletet tett a Krím félsziget megtámadására. Az orosz légvédelmi rendszerek nyolc ukrán drónt lőttek le.

Dmitrij Medvegyev: Fel kellene függeszteni a diplomáciai viszonyt az EU-val 

Oroszország jobban tenné, ha felfüggesztené a diplomáciai kapcsolatokat az Európai Unióval - írta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese hétfőn a Telegram-csatornáján. 

"A legjobb lenne egyszerűen csak ideiglenesen felfüggeszteni a diplomáciai kapcsolatokat az EU-val. És visszavonni a diplomáciai személyzetet hazánkba. Akkor a hiú brüsszeli hülyék kollektívan és vastagon teleraknák a nadrágjukat (és persze a szoknyájukat)"

 - írta Medvegyev. 

Rámutatott, hogy a nagykövetségeket bizonyos konkrét események előtt szokták evakuálni, egy ilyen moszkvai döntés pedig elgondolkodtatná az európai politikusokat. A volt elnök és kormányfő szerint Oroszországnak így kellene reagálnia arra, hogy az EU vezetői "azt mondták minden orosznak: ti számunkra másodrangú emberek vagytok".

Erdogan és Putyin hamarosan telefonon tárgyalhat a gabonaüzletről

A közeljövőben telefonbeszélgetésre kerülhet sor Recep Tayyip Erdogan és Vlagyimir Putyin török és orosz elnökök között, de konkrét időpont még nincs - közölte a török vezető adminisztrációjában dolgozó forrás a RIA Novosztyival.
Putyin és Erdogan legutóbb szeptember 4-én találkozott Szocsiban. Ez volt az első személyes találkozásuk majdnem egy év szünet után. Az államfők a gabonaüzlet körül kialakult helyzetről és egyéb kérdésekről tárgyaltak.

Amerikai külügyminiszter-helyettes: az ukrán ellentámadás nehéz, de az előrehaladás lenyűgöző

Az ukrán fegyveres erők ellentámadása nehéz, de az elért előrehaladás lenyűgöző, figyelembe véve annak körülményeit - jelentette ki Victoria Nuland megbízott amerikai külügyminiszter-helyettes a Jaltai Európai Stratégia (YES) nemzetközi fórumon az Ukrinform ukrán hírügynökség hétfői jelentése szerint.

Nuland különösen az ukrán erők déli frontszakaszon kivívott eredményeiet tartotta figyelemreméltónak, annak ellenére, hogy az előrehaladás "kilométerről kilométerre halad". Ennek okát a poltikus abban látja, hogy az orosz erők néhány hónap alatt az elmúlt száz év legnagyobb védelmi rendszerét építették ki az általuk megszállt területek peremén.

"Meg kell értenünk, hogy mire van szüksége Ukrajnának ahhoz, hogy felszámolja ezeket a védműveket, és ezt addig nem tudjuk megtenni, amíg Ukrajna nem száll szembe a védművekkel" - mondta, hozzátéve, hogy az orosz védekezést az amerikai és az ukrán kormány szoros együttműködésével lehet legyőzni.

Az amerikai kormány igyekszik együttműködni az ukrán vezetéssel, a harcokhoz nagy hatótávolságú tüzérséget, gépesített aknamentesítéshez való felszerelést és más eszközöket is biztosítanak.

A külügyminiszter-helyettes felidézte továbbá, hogy kormánya minden európai, ázsiai és afrikai partnerének kifejtette, milyen negatív következményekkel járna a globális biztonságra nézve, ha Ukrajna nem nyerné meg ezt a háborút.

Ha Ukrajna nem győz, ha Putyin sikerrel jár, akkor ez a fajta gonoszság általánossá válik az egész világon. Ukrajna a demokrácia jó oldalán áll, és szüksége van a támogatásunkra

 - magyarázta.

Az Ukrinform jelentése szerint Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője közben bejelentette, hogy Ukrajna ellentámadása a hideg és csapadékos időjárás beállta után is folytatódni fog.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes az ukrán erők délen és keleten végrehajtott újabb sikeres műveleteiről számolt be hétfőn a Reuters brit hírügynökség jelentése szerint. A politikus elmondta, hogy keleten, az orosz csapatok által májusban elfoglalt Bahmut körül csaknem két négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza, ezzel a három hónapja tartó ellentámadás kezdete óta 49 négyzetkilométert szabadítottak fel a város közelében.

Az ukrán csapatok elfoglalták az Avdijivka várostól délre fekvő Opitne település egy részét is, és "részleges sikert" értek el Novomajorszke település közelében Donyeck megye keleti részén - mondta.

A déli frontszakaszon, ahol az ukrán erők az Azovi-tenger felé próbálnak előrenyomulni az orosz erők megosztására irányuló hadjáratban, Kijev 1,5 négyzetkilométert foglalt vissza az elmúlt héten - közölte Maljar.

Annalena Baerbock: Ukrajnának helye van az Európai Unióban

Ukrajnának helye van az Európai Unióban - jelentette ki hétfőn Annalena Baerbock német külügyminiszter, amikor váratlanul megérkezett Kijevbe.

A politikus hangoztatta: Ukrajna "számíthat ránk és arra, hogy az EU bővítését az orosz háború szükséges geopolitikai következményeként értelmezzük". Hozzátette, hogy Ukrajna már tagjelölt. "Most pedig arra készülünk, hogy döntést hozzunk az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséről".

Az igazságügyi reform és a médiatörvények terén Ukrajna reformeredményei már most is lenyűgözőek. De még hosszú út áll előttünk az oligarchaellenes törvény végrehajtása és a korrupció elleni küzdelem terén - fejtette ki.

Baerbocknak ez már negyedik látogatása az országba azóta, hogy 2022 februárjában Oroszország megkezdte "különleges műveletét". Mivel az Ukrajna feletti légtér még mindig le van zárva, a német külügyek irányítója Lengyelországból éjszaka vonattal utazott az ukrán fővárosba.

Kijev a télen már bevetné az F-16-osokat

A Wall Street Journal beszámolója szerint az ukrán hadsereg legfelső vezetése már idén télen amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépeket kíván használni a harcban. A kijevi katonai vezetés szerint ez a menetrend jövőre jelentős előnyhöz juttathatja az ukrán csapatokat a hadszíntéren.

Szeptemberben vagy októberben kezdődik az ukrán pilóták és a háttérszemélyzet kiképzése a repülőgép üzemeltetésére, amelyre az arizonai Morris Nemzeti Gárda légibázisán, Tucsonban kerül sor. Kijev úgy véli, több pilóta már februárra teljesítheti a kiképzést.

A WSJ szerint az amerikai források pesszimistábbak az idővonallal kapcsolatban, ami azt sugallja, hogy a pilóták felkészítése legalább 2024 közepéig eltart.

Eddig Dánia, Hollandia és Norvégia tett ígéretet arra, hogy több tucat saját F-16-ost bocsát rendelkezésre az ukrán légierő megerősítésére.

Volodimir Zelenszkij: érzelmileg készen állok a hosszú háborúra

Volodimir Zelenszkij érzelmileg készen áll egy hosszú háborúra, és úgy véli, hogy nem most jött el a legjobb pillanat az Oroszországgal való tárgyalásokra – mondta el az ukrán elnök a The Economist brit hetilapnak adott interjújában.

Megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálja kimeríteni Ukrajnát, de Oroszország maga is törékeny.

Putyin nem érti, hogy a hosszú háborúban veszíteni fog. Mert nem számít, hogy az oroszok 60 vagy 70 százaléka támogatja őt, ugyanis a gazdasága fog veszíteni

– mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök elmondása szerint ugyanakkor tisztában van azzal, hogy milyen veszélyeket jelent az országára nézve, ha a Nyugat elkezdi megvonni a gazdasági támogatását. Mivel néhány nyugati szövetségese, köztük az Egyesült Államok jövőre választásokat tart, Zelenszkij szerint a támogatás fenntartása nehéz lesz, különösen, ha nem lesz jelentős előrelépés a frontvonalon.

Zelenszkij megjegyezte, hogy a háborúban nem holnap vagy holnapután fognak győzni, ugyanis ez nem valamiféle fantasztikus álom.

Az ukrán elnök emellett kijelentette, hogy a háború addig fog folytatódni, amíg Oroszország ukrán területeket tart az ellenőrzése alatt. Éppen ezért az elnök szerint nem lehet tartós egy tárgyalással kötött megállapodás. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Robbanások voltak a zaporizzsjai atomerőműben

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a nukleáris biztonságot fenyegető potenciális veszélyre figyelmeztetett az oroszok által megszállt Zaporizzsja atomerőmű melletti harcok megugrása után. Az ENSZ atomfelügyelete szerint az Európa legnagyobb atomerőművében lévő szakértői robbanásokról számoltak be az elmúlt héten.

Dróntámadás ért egy szavazóhelyiséget

Oroszország azt közölte, hogy meghiúsítottak egy dróntámadást, amelynek célpontja az egyik szavazóhelyiség lett volna Zaporizzsja tartományban néhány órával azelőtt, hogy ott megkezdődött volna a választás.

32-ből 25 drónt leszedett a kijevi légvédelem

Ukrajna közölte, hogy a légvédelmi rendszerek 25-öt leszedett a 32 iráni gyártmányú Shahed drónból, amelyeket Oroszország indított Kijevre és a környező régióra. A Reuters szemtanúi legalább öt robbanást hallottak Kijevben, az ukrán médiafelvételek pedig azt mutatták, hogy autók sérültek meg.

„A drónok csoportosan és különböző irányokból érkeztek a fővárosba" – mondta Szerhij Popko, Kijev város katonai közigazgatásának vezetője a Telegramon.

Kanadai és spanyol áldozat is van

A Donyeck régióban található Csasziv Jar város közelében az orosz támadásban találat ért egy önkéntesek által használt járművet. A kanadai Anthony Ignat meghalt, ahogy minden bizonnyal a spanyol Emma Igual is. Részvétem a családjuknak

 - mondta éjszakai videójában az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij beszámolt arról, hogy két másik önkéntest - Mawick Ruben német állampolgárt és Johan Mathias svéd állampolgárt - a dnyiprói kórházakba szállítottak, és megkapják a szükséges orvosi ellátást.

Több mint 13 ezren érkeztek vasárnap Magyarországra

Magyarország területére 2023. szeptember 10-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6757 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6967 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 113 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A vasárnapi eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában