CEEPUS

2023.09.20. 20:05

Magyarország átvette a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram soros elnökségét

A hírt Csák János kulturális és innovációs miniszter közölte szerdán Varsóban, a projekt tagállamainak közös értekezletét követő sajtókonferencián.

MW

Michael Schedl, a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram (CEEPUS) főtitkára, Przemyslaw Czarnek lengyel oktatási miniszter és Csák János kulturális és innovációs miniszter (b-j) egy varsói sajtóértekezleten 2023. szeptember 20-án

Forrás: MTI/EPA/PAP

Fotó: Radek Pietruszka

A találkozón a CEEPUS-tagállamok képviselői aláírták a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram újabb, 2025-től megvalósítandó változatáról (CEEPUS IV.) szóló nemzetközi megállapodást.

Ezt követően Csák János közös sajtóértekezletet tartott Przemyslaw Czarnek lengyel oktatásügyi miniszterrel és Michael Schedl CEEPUS-főtitkárral, és ezen felidézte: 

a felsőoktatási mobilitást célzó CEEPUS-programot 1993-ban Budapesten hozták létre.

A szándék az volt, hogy a közép- és kelet-európai, valamint a nyugat-balkáni országok a kommunizmus bukása után módot találjanak jobb kölcsönös megismerésre, az egymás iránti közeledésre - emlékeztetett.

Hiszen a megismerés lehetősége a nemzetek közötti barátságot is lehetővé teszi

– tette hozzá a miniszter.

Leszögezte: 

a program sikeres, az utóbbi években növekszik a benne részt vevő egyetemisták és oktatók száma, és a résztvevők több hónapot töltenek a fogadóországokban.

A programban részt vevő államok új tagokra is nyitottak, ennek példája az ukrán hallgatók iránti nyitottság – jelentette ki Csák János. Támogatóan nyilatkozott a lengyel oktatásügyi miniszter kezdeményezéséről, hogy a CEEPUS a három balti állammal (Észtországgal, Lettországgal és Litvániával) is elkezdje a csatlakozási tárgyalásokat.

Összefoglalva a CEEPUS eddigi munkáját Csák János Szókratész ókori görög filozófust idézve kijelentette: „a tudás erény”. Erre nagy szükség van a mai világban – tette hozzá, és reményét fejezte ki, hogy a CEEPUS IV. még magasabb szintre viszi a programot.

Przemyslaw Czarnek arról számolt be, hogy a konferencia napirendjén az ukrán diákokkal és tudósokkal folytatott együttműködés is szerepelt.

Közölte

: Lengyelországban jelenleg 35 ezer ukrán hallgató tanul, közülük 20 ezren az Ukrajna ellen Oroszország által indított háború tavaly februári kitörése után érkeztek.

A CEEPUS programot illetően Czarnek elmondta: eddig mintegy 30 ezer lengyel hallgató és tudós részesült CEEPUS-ösztöndíjakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában