Szorul a hurok

2023.10.20. 07:28

David Pressman már az ukrajnai háború előtt pénzt kapott az orosz oligarcha emberétől

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, milyen kapcsolatban állt az amerikai nagykövet Ellen Pinchukkal, aki Mihail Prohorov orosz milliárdos amerikai üzleteit intézi.

MW

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Miközben a budapesti amerikai nagykövet folyamatosan támadja Magyarországot az Oroszországgal való kapcsolattartás miatt, kiderült, hogy David Pressman az egyik leggazdagabb orosz oligarchának segíthetett jó pénzért a nyugati szankciók elkerülésében. 

Mielőtt hazánkba küldték volna, Pressman két évig a Jenner & Block ügyvédi irodánál dolgozott, amely cégnek a saját honlapján feltüntetett információk szerint nagy tapasztalata van a nemzetközi szankciós és exportszabályozási ügyek terén. Pressman nagyköveti kinevezésekor jelent meg a leendő diplomata vagyonnyilatkozata, amelyben feltüntette, hogy a Jenner & Block alkalmazottjaként jogi szolgáltatásokat nyújtott egy Ellen Pinchuk nevű hölgynek, aki nem más, mint a Mihail Prohorov amerikai ügyleteit egyengető személy – írja a Magyar Nemzet.

A lap összeszedte az eddigi legfontosabb információkat. Mint írják: 

– Biztosan tudjuk, hogy Ellen Pinchuk pénzt juttatott 2020 és 2022 között David Pressmannak, aki ekkor a Jenner & Block ügyvédi irodában dolgozott.

– Tény, hogy Ellen Pinchuk és Mihail Prohorov Putyin-közeli orosz oligarcha között szoros üzleti kapcsolat volt.

– Prohorov részéről kézenfekvő választás a nyugati és orosz terepen is otthonosan mozgó, diszkrét, megbízható régi barátot és bizalmast, Ellen Pinchukot megbízni azzal, hogy segítse a szankciók elkerülésében.

– Az ügyvédi iroda kiemelten foglalkozott szankciós, nemzetbiztonsági és exporttilalmi ügyekkel is.

– Különböző forrásokból kiderül, hogy Prohorovot sokáig nem érintették a nyugati szankciók, miközben Ukrajna folyamatosan kéri, hogy Prohorovot is vegyék fel a szankciós listára.

– Logikusnak tűnik, hogy az oligarcha a várható szankciók ellen lépéseket tesz, folyamodik az izraeli állampolgárságért, illetve (jogi) segítséget kér olyan szakemberektől, akik a „tűz közelében” vannak.

– A Jenner & Block látta el a Donyeck felett 2014-ben lelőtt repülő egyik utasának képviseletét, a jogvitában a felperes két orosz bankóriás, a Sberbank és a VTB Bank volt.

Min ismert, Prohorov az egyik leggazdagabb orosz üzletember, aki ezer szállal kötődik Vlagyimir Putyin elnökhöz, és egyike annak a negyvenöt orosz oligarchának, akiket nem érintenek a nyugati szankciók.

A Magyar Nemzet cikkében arra a kérdésre ad választ, hogy mi Prohorov sikerének a titka és hogyan működhetett közre David Pressman budapesti amerikai nagykövet abban, hogy az orosz milliárdos elkerülhesse a nyugati szankciókat.

A teljes írás IDE kattintva olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában