Ukrán válság

2023.10.13. 05:30

Orosz támadás ért településeket Herszon és Donyeck megyében

597. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán mobil légvédelmi üteg katonáinak gyakorlata Kijev környékén 2023. október 5-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Észak-Korea nagy mennyiségű katonai felszerelést szállított Oroszországnak

Amerikai információk szerint Észak-Korea nagy mennyiségű katonai felszerelést szállított Oroszországnak az elmúlt hetekben – közölte a Fehér Ház pénteken.

Az elnöki hivatal bejelentése szerint összesen több mint 1000 konténert szállítottak tengeri és szárazföldi úton Észak-Koreából Oroszországba szeptember 7-e és október 1-e között.

Az információk szerint a szállítmányok Raszon észak-koreai kikötőből indultak hajón Dunaj távol-keleti orosz kikötőbe, ahonnét vasúton vitték tovább őket az ukrán határtól 290 kilométerre fekvő Tyihoreckbe.

A Fehér Ház felvételeket is megjelentetett, amelyek értékelése szerint azt mutatják, ahogy orosz zászló alatt közlekedő hajóra rakodják át a konténereket, amelyek amerikai értékelés szerint Oroszország ukrajnai háborúját segítik.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora azt mondta, hogy az Egyesült Államok megítélése szerint Észak-Korea fejlett orosz haditechnikához juthat hozzá a lőszerszállítmányért cserében Oroszországból.

Így semmisült meg az oroszok legütőképesebb fegyvere (videó)

Hatalmas robbanással semmisítették meg az ukránok az orosz TOSz-1A nehéz lángszóró egy újabb példányát. Ezzel összesen már tíz darabot veszítettek el az oroszok a legütőképesebb fegyverükből, vagyis a teljes készlet több mint 20 százalékát. Hivatalos információk szerint ugyanis a felújított 1A változatból mindössze 45 darabot adtak át az orosz védelmi minisztérium részére.

Putyin: abszurd, hogy Oroszországnak köze lenne a Balticconnector földgázvezeték megrongálásához

Vlagyimir Putyin abszurdnak nevezte, hogy Oroszországnak köze lenne az Észtországot és Finnországot összekötő Balticconnector földgázvezeték megrongálásához. Kijelentette: korábban nem hallott ilyen vezetékről, és az egész ügynek az a célja, hogy eltereljék a figyelmet az Északi Áramlat-vezetékek ellen szerinte a Nyugat által elkövetett robbantásokról.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart a Független Államok Közösségének (FÁK) biskeki csúcstalálkozója után 2023. október 13-án
Fotó: Pavel Bednyakov / Forrás: MTI/AP/Pool/Szputynik/Kreml

Kedden bizonyosodott be, hogy megrongálódott a Balticconnector földgázvezeték és távközlési kábel, miután az egyik üzemeltető, a finn Gasgrid bejelentette, hogy a vasárnap éjjeli vihar során csökkent a nyomás és szivárgás történt. A finn kormány szerint feltehetően "szándékos akcióról" volt szó.

Az orosz elnök nagyon fontosnak nevezte a FÁK közös légvédelmi rendszerének létrehozását. Mindenki nem csupán egyetértését fejezte ki, hanem határozott szándékát is a fejlesztésben való részvételben – mondta.

Az orosz hadsereg a héten nyolc csoportos rakéta- és dróntámadást hajtott végre

Nyolc csoportos csapást hajtott végre a héten az orosz hadsereg Iszkander-M típusú műveleti-taktikai rakétákkal és drónokkal – közölte pénteken az október 7. és 13. közötti időszakra vonatkozó hadijelentésében az orosz védelmi tárca.

A minisztérium szerint a támadások célpontjai fegyver- és hadianyagraktárak, hadiüzemek, valamint ukrán katonák és külföldi "zsoldosok" szálláshelyei voltak. Megsemmisült egyebek között egy amerikai gyártmányú Willard rohamcsónakokat tároló raktár, az ukrán fegyveres erők Herszon egyesített csoportjának tábori tüzérségi raktára, az Odessza megyei Iljicsevszk városában található Dunajszudoszervisz hajójavító üzemben kialakított haditechnikai raktár, valamint az üzemanyag- és kenőanyag-tároló bázis a Cserkaszi megyei Uman repülőtéren.

Az ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat által közreadott képen raktártüzet oltanak tűzoltók Lembergben 2023. szeptember 19-én
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat

A heti összesítés szerint különböző frontszakaszokon az elmúlt hét alatt összesen 97 rohamot vertek vissza az orosz fegyveres erők, amelyekben összesen mintegy 5300 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette meg a Tocska-U taktikai és az Sz-300-as légvédelmi rendszer egy-egy indítóállását, két rakétatüzérségi és nyolc lőszerraktárt, két Szu-25-ös repülőgépet, 14 harckocsit, 64 páncélozott harcjárművet, 19 HIMARS, Vilha és Uragan sorozatvetőből kilőtt rakétát, 12 lokátorelhárító HARM rakétát, két Nyeptun hajóelhárító rakétát, valamint egy tengeri és 218 légi drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. Legkevesebb két civil megsebesült.

Megmérgezhették az orosz újságírót, aki élő adásban elítélte az Ukrajna elleni háborút

A francia ügyészség mérgezés gyanúja miatt nyomoz Marina Ovszjannyikova ügyében. Az orosz újságíró elmenekült Oroszországból, miután élő tévéadásban egy táblával a kezében rohant be a híradó stúdiójába, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió ellen tiltakozzon. Ovszjannyikova Párizsban lett hirtelen rosszul, de arra még volt ideje, hogy kihívja a mentőket – írja a Világgazdaság.

Fotó: Annette Riedl / Forrás: AFP

 

Orosz támadás ért településeket Herszon és Donyeck megyében

Az orosz erők a dél-ukrajnai Herszon megyében Beriszlav települést ágyúzták, míg keleten, a donyecki régióban Pokrovszk városát vették tűz alá, a támadásoknak halálos áldozatai és sok sérültje van – közölték a helyi kormányzói hivatalok.

A Donyeck megyei kormányzói hivatal a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők Pokrovszk központját lőtték, aminek következtében az eddigi információk szerint egy helyi lakos vesztette életét, és 13-an sebesültek meg, továbbá két hivatali épület súlyosan megrongálódott. A katasztrófavédelem közölte, hogy három túlélőt mentettek ki a romok alól.

Beriszlavban egy ember halt meg, és ketten szenvedtek sérüléseket a várost ért orosz tüzérségi támadás következtében - tájékoztatott Olekszandr Prokugyin megyei kormányzó a Telegramon. Hozzátette: orosz katonák robbanóanyagot dobtak egy személyautóra, amelyben egy házaspár ült. A nő a helyszínen életét vesztette, férjét súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Rajta kívül egy 79 éves nő sérült meg, az ő állapota közepesen súlyos.

Ukrajna megállította az oroszokat Szumi észak-keleti részén

Ukrajna azt állítja, hogy meghiúsította egy orosz szabotőrcsoport azon kísérletét, hogy átlépje Szumi régió észak-keleti határát - mondta csütörtökön Szerhij Naev, az ukrán fegyveres erők egyesített erőinek parancsnoka.

"A szabotőrök megpróbálták átlépni Ukrajna államhatárát, és tovább akartak haladni az egyik polgári infrastrukturális létesítmény felé" – írta a Telegramon. A nyolctagú csoportot ukrán tűz verte vissza – tette hozzá.

Több katonára lesz szükség Avgyijivkánál

Az Institute for the Study of War (ISW) szerint Oroszország a héten előrehaladt néhány Avgyijivkától délnyugatra és északnyugatra fekvő faluban.

Ám Avgyijivka bekerítéséhez valószínűleg több erőre volt szükség, mint amennyit Oroszország gondolt.

Olekszandr Hetman ukrán katonai elemző szerint az orosz erők további erőforrásokat küldenek az Avgyijivka elleni támadáshoz, hogy elvonják az ukrán erőket a déli előrenyomulástól, mert az megzavarhatná Moszkva ellátási hálózatát egy kulcsfontosságú vasútvonal mentén.

Továbbra is tartja magát Ukrajna Avgyijivkában

Az ukrán egységek a keleti Avgyijivka város közelében továbbra is tartják magukat az orosz erők elleni heves harcokban – közölte az elnöki hivatal vezetője pénteken.

Andriy Yermak a Telegram üzenetküldő alkalmazásban azt írta, hogy

az ukrán erők tartják pozícióikat a nagyszámú orosz erősítés ellenére.

Oroszország új drónfelderítő-egységet hoz létre

Az orosz haditengerészet részeként működő helikopterosztagok félig merülő tengeri drónokat fognak keresni és megsemmisíteni – számolt be az Izvesztyia a védelmi minisztérium egyik forrására hivatkozva.

Az egységek között lesznek Ka-27, Ka-29 és Mi-8 helikopterek . Az első egység már befejezte a kiképzést, és harci szolgálatot teljesített a Fekete-tengeren – jegyezték meg.

A jövőben helikopter-különítményeket alakítanak ki más orosz flottákban is. Tevékenységük segít megvédeni a hajókat és a kikötői infrastruktúrát.

A kiadvány beszélgetőtársai elmondták, hogy a félig merülő tengeri drónok keresése nehézkes, radarokkal vagy vizuálisan a vízfelszín felett nehezen észlelhetők.

A NATO atomgyakorlatot tart

A NATO atomgyakorlatot tart, mivel Oroszország azt tervezi, hogy kilép a kísérleti tilalomról szóló egyezményből. A szövetség október 12-én közölte, hogy a NATO nagyszabású hadgyakorlatot hajt végre nukleáris robbanófejek szállítására alkalmas vadászgépekkel, bár éles bombák nem vesznek részt a gyakorlatban.

Meghiúsított ukrán partraszállás Zaporizzsjánál

Az orosz Fekete-tengeri Flotta (BSF) tengerészgyalogosai leállították az újabb partraszállási kísérletet a Zaporozsjai Atomerőmű (ZNPP) közelében – jelentette az Izvesztyija.

Mint Alexander szakaszparancsnok elmagyarázta,

az ukrán állások öt-hat kilométerre találhatók. Az orosz hadsereg azzal a feladattal áll szemben, hogy megakadályozza az ellenség közeledését az atomerőműhöz.

Az ukrán felderítők a gyakorlatilag sekély kahovkai víztározó jobb partjáról próbáltak megközelíteni, de a tengerészgyalogosok lecsaptak. Ezenkívül a part bányászott, és az orosz pozíciók jól megerősítettek.

Bóka János: nem folyik mély diskurzus Ukrajna csatlakozásáról az EU-ban

Ukrajna uniós csatlakozásáról mély diskurzus az Európai Unióban nem zajlik – mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy videóban, amelyet a Facebook-oldalán osztott meg pénteken.

A tárcavezető a képek tanúsága szerint egy az ATV-nek adott interjúja részletét tette közzé, amelyben kifejtette: a keleti bővítésről nem zajlik túlságosan mély diskurzus az Európai Unióban. „Nem tesszük fel azokat az egyszerű kérdéseket”, hogy miért csináljuk ezt, melyek az előnyei, melyek a hátrányai, és ebből a költséghaszon-elemzésből adódóan érdekünkben állna-e ez a bővítés, és ha igen, milyen feltételekkel, és ha ezekkel a feltételekkel meg tudunk állapodni, akkor az milyen hatást gyakorol majd – sorolta.

Kiemelte: a magyar kormánynak ezekre a kérdésekre az a válasza, hogy „nem látjuk azt, hogy az Európai Unió biztonságához mennyiben járulna hozzá egy olyan ország felvétele, amelyik egy nukleáris hatalommal jelenleg háborúban áll, és amelynek területét ez a nukleáris hatalom 20 százalékban megszállva tartja”. Nem világos, hogy Ukrajna csatlakozása mennyiben növelné a kontinens biztonságát olyan körülmények között, amikor éppen háborúban áll – tette hozzá.

Úgy vélte, az sem teljesen világos, hogy a magyar gazdáknak érdekében áll-e az, hogy Ukrajna csatlakozásával a földalapú támogatások legalább 20 százalékkal csökkenjenek. Az sem világos, „érdekünkben áll-e az, hogy Ukrajna csatlakozásával, ha mondjuk a dunántúli régió jelentős része kikerülne a kohéziós támogatásra jogosult területek között, pusztán annál a ténynél fogva, hogy Ukrajna csatlakozik” – fogalmazott.

Kiemelte: ezek olyan kérdések, amelyeket „meg kell beszélnünk és meg kell húznunk azt a vonalat, hogy ez érdekünkben áll-e vagy sem”.

Oroszország új repülőgépeket gyárt

Az Orosz Fegyveres Erők An-26-os és An-72-es repülőgépei flottájának pótlására új, turbóhajtóműves Il-212-es könnyű katonai szállítórepülőgépet fognak létre hozni. Számolt be erről a RIA Novosztyi egy tájékozott forrásra hivatkozva – írja az Origo.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 5622-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5285-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 66 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Könyörtelen harcok Avgyijivkánál

Az orosz és az ukrán erők heves harcokat vívtak a kelet-ukrajnai Avgyijivka város körül, miután Moszkva a héten elindította az elmúlt hónapok egyik legnagyobb katonai offenzíváját. Zelenszkij elnök azt mondta, az ukránok harmadik napja tartják magukat a könyörtelen orosz támadások ellenére – írja az Origo a The Guardian cikkére hivatkozva.

Újabb drónroncsokat találtak Románia területén

A román védelmi tárca csütörtöki tájékoztatása szerint az Ukrajnával közös határ mentén pirkadat előtt találtak egy krátert a Duna-parti ukrajnai Izmajil folyami kikötővel szemben lévő Plauru településtől három kilométerre nyugatra.

Feltételezések szerint a drón becsapódáskor felrobbanhatott. Egyelőre nem tudni, hogy a pilóta nélküli repülőeszközt mikor, illetve honnan indíthatták.

A védelmi tárca nem sokkal korábban közölte, hogy több, az ukrajnai folyami kikötők ellen indított dróntámadást is észleltek.

„Oroszország szörnyű támadásai az ukrán polgári infrastruktúra ellen újabb komoly következményekkel jártak Románia területén” – írta Luminita Odobescu külügyminiszter az X közösségi platformon, hozzátéve, hogy „becsapódás újabb bizonyítékát találták román földön”.

Felszólítjuk Oroszországot, hogy hagyjon fel ezekkel a háborús bűncselekményekkel

– tette hozzá a román diplomácia vezetője.

A bukaresti hatóságok az utóbbi hetekben több roncsdarabot is találtak, amelyek közléseik szerint az orosz hadsereg által használt pilóta nélküli repülőeszközök alkatrészeivel mutatnak hasonlóságot.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy

az észak-atlanti szövetség növelte a Románia légterét ellenőrző repülőgépek számát a törmelékek megtalálását követően.

Hozzátette: nincs jele annak, hogy az incidensek „szándékos támadások lennének a NATO-szövetségesek ellen, inkább az Ukrajnával szembeni igazolhatatlan támadások következményei”.

Klaus Iohannis román elnök a drónroncsok felfedezésével kapcsolatban Románia légterének „teljességgel elfogadhatatlan megsértéséről” beszélt, amely szerinte a térségben élő lakosság biztonságára nézve is valódi veszélyt jelent.

Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában