Szerencsétlenség

2023.10.29. 16:44

Tovább emelkedett a kazahsztáni bányabaleset áldozatainak száma

Az állami mentőszolgálat vezetőjének helyettese szerint kevés esély van további túlélők fellelésére.

MW

Bányászok hozzátartozói a Kostyenko ArcelorMittal szénbánya épületében 2023. október 28-án

Forrás: AFP

Fotó: STRINGER

Legkevesebb 45-re emelkedett a kazahsztáni Kosztyenko szénbányában történt szerencsétlenség halálos áldozatainak száma - közölte vasárnap a Habar-24 helyi televízió a kazah mentőszolgálatokra hivatkozva.

Nem sokkal korábban még 42 halottról volt tudomás és négy eltűntről, akiket a Karaganda városától nem messze, a közép-kazahsztáni ipari területen található bányában szombaton reggel történt robbanás következtében kerestek.

Húsz vájárt kórházba kellett szállítani.

Gennagyij Szilinszkij, az állami mentőszolgálat vezetőjének helyettese szerint kevés esély van további túlélők fellelésére. Mint mondta, a robbanás által kiváltott lökéshullám több mint két kilométeren át terjedt szét a járatokon keresztül.

A regionális közigazgatás korábban arról számolt be, hogy a föld alatt tartózkodó mintegy 250 bányász közül 205-öt hoztak a felszínre.

Két hónapon belül ez a második halálos baleset a csoport egyik telephelyén, miután augusztus közepén öt bányász halt meg ugyanebben a régióban.

Az ArcelorMittal csoportot Kazahsztán rendszeresen bírálja a biztonsági és környezetvédelmi előírások be nem tartása miatt. Kaszim-Zsomart Tokajev kazahsztáni elnök szombaton elrendelte, hogy szüntessék meg az együttműködést a luxemburgi székhelyű csoporttal, vasárnap pedig országos gyásznapot jelentett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában