Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.05. 07:07

2500 Hamász-célpontot mértek be az izraeliek

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli légicsapás az izraeli határ térségében fekvő libanoni településen, Aita as-Saabban 2023. november 4-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Huszein Malla

Az izraeli hadsereg kettévágta a Gázai övezetet

Az izraeli hadsereg kettévágta a Gázai övezetet, mostantól van "egy észak-gázai és egy dél-gázai övezet" - közölte vasárnap este Daniel Hagari katonai szóvivő. 

Hagari elmondta, hogy a palesztin övezetbe behatolt izraeli csapatok Gázaváros déli peremén elérték a partot és tartják ezt a térséget. Hozzátette, hogy 

a várost most már teljességgel körbe kerítették. 

Hagari hangsúlyozta, hogy ez egy jelentős lépés. Kiemelte ugyanakkor, hogy a civilek továbbra is elhagyhatják a Gázai övezet északi részét déli irányba. 

A katonai szóvivő megerősítette azt is, hogy

 az este folyamán kiterjesztették a légicsapásokat a palesztin térségben. 

Nem sokkal korábban jelentette be a PalTel palesztin távközlési vállalat, hogy ismét megszakadtak a távközlési szolgáltatások a Gázai övezetben. 

Hagarit a Dél-Libanont ért izraeli csapásról is kérdezték, amelyben állítólag több civil is életét vesztette. "Ami Libanont illeti, hírszerzési értesülések alapján hajtunk végre támadásokat és folytatni is fogjuk a támadásokat. Ez a feladatunk. Aki fenyeget minket, azt megtámadjuk" - jelentette ki. 

"Minden fejleményt Libanonban megvizsgálunk és értesüléseket szerzünk, hogy megértsük a részleteket. Egyelőre ennyit mondhatok" 

- tette hozzá. 

Korábban a libanoni síita Hezbollah radikális mozgalom egyik parlamenti képviselője elmondta, hogy három gyerek és a nagyanyjuk vesztette életét egy autóban, amelyet izraeli csapás ért Ajnata és Aitarún települések között. Hozzátette, hogy a 8 és 14 év közötti gyermekek anyja megsebesült. A politikus "veszélyes fejleménynek" nevezte a történteket, amelyeknek szerinte lesznek következményei. 

A Hezbollah katonai szárnya később bejelentette, hogy válaszul Grad rakétákkal lőtték az észak-izraeli Kirjat Smona települést.
 

Heves izraeli bombázások a Gázai övezetben 

Az izraeli hadsereg "intenzív bombázásokat" hajt végre több kórház környékén a Gázai övezet északi részén, nem sokkal azután, hogy megszakadt a távközlési szolgáltatás a térségben - írja az Aljazeera.

"Több, mint egy órája intenzív bombázások zajlanak a kórházak környékén"

 - közölte Szalama Maarouf, a Hamász médiarészlegének vezetője.

Palesztin elnök: a Palesztin Nemzeti Hatóság kész átvenni Gázát Palesztina részeként

A Palesztin Nemzeti Hatóság a palesztin államiság átfogó rendezésével kész felelősséget vállalni a Gázai övezetért, mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszternek vasárnapi tárgyalásukon Rámalláhban.

Megbeszélésük végén Abbász kijelentette, hogy a Gázai övezet a palesztin állam elválaszthatatlan része, és a palesztin hatóság kész teljes mértékben felelősséget vállalni érte a létrejövő palesztin állam keretein belül: Ciszjordánia, a Gázai övezet és Kelet-Jeruzsálem egész területének átfogó politikai rendezésével.

„Az izraeli megszállás teljes felelősséget visel mindenért, ami történik, és a katonai megoldások nem fogják megteremteni Izrael biztonságát” – tette hozzá a palesztin elnök.

Abbász emellett a Gázai övezetben zajló háború azonnali befejezésére és a humanitárius segélyek bejuttatásának a felgyorsítására szólított fel. „Nincsenek szavak annak a megsemmisítő és pusztító háborúnak a leírására, melyben a gázai palesztin nép ki van téve az izraeli hadigépezetnek, tekintet nélkül a nemzetközi jogra” – hangoztatta Abbász.

Elmondása szerint nem kevésbé súlyos a helyzet Ciszjordániában és Jeruzsálemben sem, mert „a telepesek erőszakossága mellett a megszálló erők nap mint nap ölnek és támadnak”.

Abbász felszólította Antony Blinkent a „bűncselekmények megállítására”. Mintegy egy órás megbeszélésükön a gázai övezeti segélyeket is megvitatták, de nem adtak ki közös sajtónyilatkozatot.

Blinken találkozójukon kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a Gázai övezet segélyezése és az alapvető szolgáltatások helyreállítása mellett.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Blinken kifejezte az Egyesült Államok elkötelezettségét a közös munkára a kétállami megoldás megteremtésére is.

Az amerikai külügyminiszter előzőleg szombat este Ammánban, Jordánia fővárosában találkozott Jordánia, Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar külügyminiszterével. Megbeszélésük után közölte, hogy Washington és az arab országok úgy vélik, nem maradhat fenn a háborút megelőző helyzet, amely szerint a Gázai övezetet a Hamász irányítja.

Atomcsapásról beszélt az izraeli kormány egyik tagja, a miniszterelnök elhatárolódott

A Gázai övezet elleni nukleáris csapás lehetőségéről beszélt egy rádióinterjúban Amiháj Elijáhu izraeli miniszter, amitől vasárnap Benjámin Netanjahu kormányfő és Joáv Galant védelmi miniszter is elhatárolódott.

A The Times of Israel angol nyelvű izraeli lap beszámolója emlékeztet, hogy Elijáhu a jobboldali Zsidó Erő politikusa, örökségügyi miniszter, és nem tagja a hadműveleteket irányító biztonsági kabinetnek. Az interjúban arról kérdezték, hogy szerinte atomcsapást kell-e mérni a Gázai övezetre. Erre Elijáhu azt mondta: „ez is egy lehetőség”.

Erre reagálva Benjámin Netanjahu miniszterelnök az X-en közölte, hogy „Amiháj Elijáhu nyilatkozatának semmi köze a valósághoz”.

Izrael és az izraeli haderő a nemzetközi jog legszigorúbb előírásai szerint jár el, hogy elkerülje, hogy ártatlanoknak bántódása essen. Ez egészen a győzelmünkig így is lesz

– írta a kormányfő a közösségi oldalon, s egyúttal felfüggesztette Elijáhu részvételét a kormányüléseken.

Joáv Galant védelmi miniszter alaptalannak és felelőtlennek nevezte Amiháj Elijáhu kijelentését. „Még jó, hogy nem ilyen emberek kezében van Izrael biztonsága” – írta a politikus szintén az X-en.

A miniszter szavait Jaír Lapid ellenzéki vezető is elítélte, és „egy felelőtlen miniszter elborzasztó, őrült megjegyzésének” nevezte. Lapid egyúttal felszólította Netanjahut, hogy távolítsa el a kormányból Elijáhut, mert szerinte a „szélsőségesek jelenléte a kormányban veszélyt jelent ránk és a háború sikerére”.

Izrael hivatalosan soha nem ismerte el, hogy rendelkezik nukleáris fegyverekkel.

Amiháj Elijáhu az interjúban azt is ellenezte, hogy humanitárius segély bejuthasson a Gázai övezetbe, arra hivatkozva, hogy „a náciknak sem adnánk humanitárius segélyt”, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Gázai övezetben nincsenek olyan civilek, akiknek ne lenne közük a konfliktushoz. A politikus arról is beszélt, hogy aki palesztin vagy Hamász-zászlót lenget, annak „nem szabadna a Földön élnie a továbbiakban”. Kitért arra is, hogy szerinte Izraelnek vissza kellene foglalnia a Gázai övezetet, és újjáépítenie azokat a telepeket, amelyeket 2005-ben, az egyoldalú kivonuláskor hátrahagyott. Az ott élő palesztinok sorsával kapcsolatban pedig azt mondta, hogy „mehetnek Írországba vagy a sivatagba”.

Palesztinokat támogató tüntetők a Washingtonban 2023. november 4-én
Fotó: Will Oliver / Forrás: MTI/EPA

Varsó: jelenleg lehetetlen a lengyel állampolgárok evakuálása Gázából

Izrael és Egyiptom felfüggesztette a külföldiek evakuálásának lehetőségét a Gázai övezetből, jelenleg lehetetlen a lengyel állampolgárok kimenekítése – közölte vasárnap a lengyel külügyminisztérium.

A külügyminisztérium közleményében „felháborodva hangsúlyozza”, hogy „minden egyes nap, amelyet a lengyel állampolgárok Gázában töltenek, életveszélynek teszi ki őket, és szenvedéssel jár, különösen a gyermekek számára”.

A közleményben aláhúzták: „semmilyen körülmény nem indokolja”, hogy a három hete a Gázai övezetben tartózkodó lengyelek nem távozhatnak onnan, annak ellenére, hogy a lengyel illetékesek várják őket a határ egyiptomi oldalán.

Megerősítették: a lengyelek „biztonságos és gyors evakuálása érdekében” a lengyel diplomácia a konfliktus október 7-i kitörése óta „szoros és rendszeres, hivatalos és munkakapcsolatban” volt az egyiptomi és izraeli hatóságokkal. A külügyminisztérium képviselői a Gázai övezetben tartózkodó lengyelekkel is fenntartják a kapcsolatot – tették hozzá.

Pénteken a varsói külügyi tárca közölte: csaknem 30 lengyel vár kimenekítésre Gázából.

Egyiptom felfüggesztette a gázai sérültek és külföldiek evakuálását a rafahi átkelőn

Egyiptom szombat óta felfüggesztette a gázai sérültek és a külföldi útlevéllel a Gázai övezetben tartózkodók evakuálását a rafahi határátkelőn – jelentette vasárnap a Reuters hírügynökség egy egyiptomi biztonsági szolgálattól és egy orvosi forrástól kapott tájékoztatásra hivatkozva.

Az egyik biztonsági forrás és az orvosi forrás szerint az evakuálásokat azt követően függesztették fel, hogy pénteken izraeli csapás ért egy sebesültek szállítására használt mentőautót. Mindkét forrás megerősítette viszont, hogy a segélyszállító teherautók továbbra is bejuthatnak a határátkelőn a Gázai övezetbe.

A dpa német hírügynökség palesztin vörösfélhold segélyszervezetre hivatkozó vasárnapi jelentése szerint szombat este 30 humanitárius segélyt szállító teherautó haladt át a rafahi átkelőhelyen a Gázai övezetbe. Ezzel a szervezet szerint október 21. óta összesen 451 segélyszállító teherautó érkezett Egyiptomból a rafahi határátkelőn keresztül a Gázai övezetbe.

Az egyiptomi Sínai-félszigetre vezető rafahi átkelő az egyetlen olyan kijárat a Gázai övezetből, amelyet nem Izrael ellenőriz.

Megérkezett a második amerikai anyahajó

Megérkezett a második amerikai repülőgép-hordozó anyahajó a Közel-Keletre, hogy megerősítse az amerikai katonai jelenlétet a térségben. Washington ezzel a demonstrációval igyekszik visszatartani Iránt és a hozzá tartozó milíciákat az Izrael–Hamász háború kiszélesítésétől.

A régiót most elérő csapásmérő csoport a USS Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozóból, egy irányított rakétás cirkálóból, egy irányított rakétás rombolóból, egy szállító légi szárnyból és annak kilenc századából, valamint az információs hadviselés parancsnokából áll.

Izraeli légicsapás az izraeli határ térségében fekvő libanoni településen, Aita as-Saabban 2023. november 4-én
Fotó: Huszein Malla / Forrás: MTI/AP

2500 Hamász-célpontot mértek be az izraeliek

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy „több mint 2500” Hamász-célpontot mért be a gázai hadműveletek megkezdése óta. A közlemény szerint a csapatok „folytatják a terroristák felszámolását közelharcban”, és légicsapásokat hajtanak végre a Hamász infrastruktúrája, fegyverraktárai, megfigyelőállomásai és parancsnoki központjai ellen.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy egy katonai repülőgép csapást mért a Hamász katonai egységére.

Novák Katalin Izraelben

Izraelbe látogat az Ausztráliából hazafelé tartó Novák Katalin köztársasági elnök, hogy kifejezze szolidaritását a Hamász terrortámadása sújtotta zsidó állammal. Az elnök és delegációja reggel hét óra körül landolt a tel-avivi repülőtéren. Hivatalos találkozói mellett az elnök a Hamász által fogva tartott magyar túszok családjaival is találkozik – írja az Origo.

 

A látogatás rámutat Magyarország és Izrael kiemelten jó kapcsolatára, a magyar köztársasági elnök előtt ugyanis csak a nyugati világ legfontosabb vezetőit, illetve Izrael legközelebbi európai szövetségeseit fogadta szolidaritási látogatás keretében az izraeli vezetés.

NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök és Isaac Herzog izraeli elnök megbeszélést folytat Tel-Avivban 2023. november 5-én
Fotó: Sándor-palota/Bartos Gyula / Forrás: MTI

Ami Izraelben történik az sosem lehet közömbös Magyarországnak. Személyesen is biztosítottam Jichák Hercog izraeli elnököt arról, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett. Izraelnek joga van az önvédelemre. Azt is kértem az izraeli elnöktől, a válaszlépések kerüljék el a civil célpontokat, a humanitárius segítségnyújtást pedig tegyék lehetővé Gázában. Hercog elnök megköszönte a magyarok barátságát és kiállását, valamint biztosított arról, hogy odafigyelnek a civilek életére. Abban is teljes az egyetértés, hogy a Hamásznak azonnal szabadon kell bocsátania a túszokat

– írta Novák Katalin a Facebook-oldalán.

Izrael menekülésre szólította fel a polgári lakosokat

Az izraeli hadsereg vasárnapra időkeretet szabott meg a Gázai övezetben élő civileknek a tengerparti régió déli részére való meneküléshez, az izraeli erők helyi idő szerint 10 és 14 óra között (közép-európai idő szerint 9 és 13 óra között) engedélyeznék a forgalmat egy kijelölt útvonalon – írta az izraeli hadsereg szóvivője az X platformon (korábban Twitter) szombat este.

A hadsereg egy térképet is közzétett a kijelölt útvonalról. A szóvivő felszólította az embereket, hogy saját biztonságuk érdekében használják ki az alkalmat és induljanak dél felé.

Az izraeli hadsereg a múlt hét végén terjesztette ki szárazföldi hadműveletét a Gázai övezetben, felszólítva a lezárt tengerparti sáv északi részén élőket, hogy húzódjanak délebbre.

A sűrűn lakott Gázai övezet 2,2 millió lakosából az izraeli hadsereg szerint legalább 700 ezren tettek eleget a felszólításnak, az ENSZ szerint pedig mintegy kétszer annyian, 1,4 millióan.

Az izraeli hadsereg a polgári lakosság számára kijelölt déli területeken is intéz célzott támadásokat, légicsapásokat a Hamász ellen, közleményében hangsúlyozva, hogy a terület „nem biztonságos övezet, de biztonságosabb, mint bármely más hely Gázában”.

Libanon azonnali elhagyására kéri az amerikai állampolgárokat az Egyesült Államok kormánya

Libanon azonnali elhagyására kérte az amerikai állampolgárokat az Egyesült Államok külügyminisztériuma szombaton.

A washingtoni külügyi tárca konzuli szolgálatának utazási információs oldalán megjelent frissített figyelmeztetés egyben az egész világra kiterjedően óvatosságra kéri a külföldön tartózkodó amerikai állampolgárokat.

A dokumentum Libanonra vonatkozó része a kiszámíthatatlan biztonsági helyzetre hivatkozva arra kéri az amerikaiakat, hogy addig távozzanak a közel-keleti országból, ameddig a kereskedelmi repülőjáratok közlekednek.

Egyben azt javasolják, hogy az Egyesült Államok minden Libanonban tartózkodó állampolgára rendelkezzen saját önálló cselekvési tervvel, amennyiben válsághelyzet alakulna ki, és amely független az amerikai kormányzat segítségnyújtásától. Ugyanis „arra nincs garancia, hogy egy kialakuló válsághelyzetben az Egyesült Államok kormánya evakuálja az amerikai magánembereket és családtagjaikat” – hívják fel a figyelmet. A dokumentum megfogalmazása szerint „a civilek amerikai katonaság által támogatott kimenekítése ritka”.

Irakra vonatkozóan arra kérik az ott élő amerikaiakat, hogy folyamatosan kövessék a helyi média jelentéseit, valamint kerüljék a tiltakozó megmozdulásokat és gyűléseket.

A közlemény szerint a világ több pontján megnövekedett feszültségek, terrortámadások, tüntetések és amerikaiakkal szembeni erőszakos cselekmények megnövekedett kockázata miatt a külügyminisztérium világszerte fokozott figyelemre kér minden állampolgárt.

A szombaton kiadott közlemény megemlíti, hogy a washingtoni kormány felhatalmazást adott az Izraelben és Libanonban működő amerikai diplomáciai képviseleteken dolgozók egy része és családtagjaik számára a távozásra, valamint elrendelte az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége és erbili főkonzulátusán dolgozó diplomaták egy részének távozását.

Ez történt szombaton:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában