Illegális bevándorlás

2023.11.05. 11:36

VMSZ-alelnök: folyamatos rendőri jelenlétre van szükség a szerb–magyar határon

A szerb különleges erők, illetve a rendőrségi egységek folyamatos jelenlétére van szükség a szerb–magyar határon, a lakosság jogosan várja el, hogy őrizzék a biztonságukat – fogalmazott a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke, a szerbiai parlamenti párt frakcióvezető-helyettese a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, írja az MTI.

MW

Szerb rendőrök migránsokat vesznek őrizetbe a magyar határnál levő Horgosnál 2023. október 29-én

Forrás: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium

Kovács Elvira a szerbiai migrációs helyzetről azt mondta:

egy ideje több rendőr, csendőr van a térségben a terepen. Hozzátette: a VMSZ már 2015 óta hangoztatja, hogy kezelhetetlen az ottani helyzet és „nyilván az elmúlt időszakban csúcsosodott a probléma”.

A politikus szerint „a migránsok folyamatosan ott lesznek”, és amennyiben esetleg csökkenne egy kicsit a rendőri jelenlét, „ők azonnal jelzik ezt a Belügyminisztériumnak és folyamatosan kérik, hogy kövessék a problémát, gyűjtsék össze a migránsokat és vigyék őket befogadóközpontokba”.

Kovács Elvira a kérdésre, hogy meddig maradnak a szerb különleges erők és a rendőri egységek a határon, azt mondta: nagyon régóta kérik a folytonos, fokozott jelenlétüket. Felidézte: kezdetben csak olyan akciók voltak, hogy összegyűjtötték a migránsokat, „volt olyan is, hogy busszal és nagyon nagy számban”, aztán elmentek. A rendőrség és a szerb kormány azonban belátta, hogy ez egy állandó probléma, amit folyamatosan kezelni kell – emelte ki.

Mint mondta, a befogadóközpontokat azért állították fel, hogy a migránsok oda kerüljenek, „de ők felbátorodtak, megengedték nekik, hogy szabadon sétáljanak”. Emlékeztetett, hogy 2015-ben például „Magyarkanizsa, Horgos, illetve magyar önkormányzati települések voltak a célpontok, majd a Törökkanizsa községhez tartozó Majdány-Rábé”. Az ottani lakosság jogosan érezte azt, hogy nincs biztonságban – jegyezte meg.

Szavai szerint

a migránsok szabadon sétálnak különböző településeken, a határ közelében, miközben a jogszabályok szerint dokumentumok nélkül ismeretlenek ezt nem tehetnék meg.

Kezelni kell ezt a helyzetet, hogy ne féljenek az emberek, a lakosság jogosan várja el, hogy biztosítsák a biztonságukat, Szerbia polgárainak a biztonságát – fogalmazott Kovács Elvira.

A műsorban elhangzott: a migrációs helyzet kezelésében Magyarország és Szerbia együttműködik és ez jelentős részben a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) is köszönhető. Nemcsak azért, mert jelzik a problémát, hanem mert együttműködnek a helyi politikával. Ebben nagyon nagy szerepe volt a hétfőn elhunyt Pásztor Istvánnak, aki a VMSZ elnöke volt és akinek szombati temetésén jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök is.

Kovács Elvira úgy fogalmazott, hogy Pásztor István „az életét adta a vajdasági magyar közösségért”, és valóban az utolsó napokig küzdött mindazért, ami a politikájuk alapja, hogy nekik a szülőföldjükön kell megmaradniuk, „de ugyanakkor az anyaországgal építve a viszonyt”.

Pásztor István az elmúlt tizenhárom évben rengeteget dolgozott azon, hogy a magyar szerb-viszonyok ma „történelmi szinten legyenek” – jelentette ki a párt alelnöke. Hangsúlyozta: folytatniuk kell a munkát.

Kovács Elvira emlékeztetett: Szerbiában szerdán írták ki a parlamenti választásokat.

Pásztor István instrukciói alapján elkészült választási programjuk, amelynek pontjai között szerepel a migrációs válság kezelése, Európa jövője, a szuverenitás és nem utolsó sorban a magyar–szerb viszonyok erősítése – tájékoztatott.

„Nekünk itthon Szerbiában, a Vajdaságban kell boldogulnunk” – hangsúlyozta a VMSZ alelnöke.

Több mint ötszáz migránst vitt Líbiából egy halászhajó Lampedusa szigetére

Vasárnapra virradó éjjel egy halászhajó futott be Lampedusa szigetének kikötőjébe, fedélzetén 531 migránssal. A hajót az olasz parti őrség egyik hajója kísérte be a kikötőbe az erős szél és a magas hullámok miatt.

 

A 25 méteres halászhajó a líbiai Zuwarahból indult, fedélzetén szíriai, egyiptomi, pakisztáni és bangladesi migránsokkal, köztük hat gyerekkel. Az utasok beszámolója szerint esetenként akár 7 ezer eurót is fizettek az embercsempészeknek az átkelésért. A migránsokat kisebb csoportokban a sziget gyűjtőtáborába szállították a hatóságok.

 

További 29 migránst, köztük egy kísérő nélküli kiskorút mentett ki szombaton a Geo Barents, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet hajója a Földközi-tengeren. A hajónak az olasz hatóságok Barit jelölték ki kikötőként, ahová várhatóan a következő napokban érkezik meg.

 

Az év eleje óta 144 ezer migráns érkezett Lampedusára, míg 2022 azonos időszakában 85 ezer.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában