Történelmi mérföldkő

2023.12.23. 14:13

Honvédelmi miniszter: elkészült az első magyar gyártású Lynx

A Lynx, azaz a Hiúz korunk legmodernebb, legkorszerűbbnek tartott gyalogsági harcjárműve, amely méltó módon tükrözi a honvédségben megkezdődött kultúraváltást – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy korábbi rendezvényen, mögötte egy Lynx harcjárművel

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Honvédelmi Minisztérium által az MTI-hez eljuttatott közleményben emlékeztettek csütörtöki tájékoztatásukra, amely szerint stratégiai partnerükkel,

a Rheinmetallal kötött legújabb megállapodás szerint a Hiúzok (Lynx KF-41) alapjain fejlesztenek légvédelmi rendszert a Magyar Honvédségnek. Az alacsonyan szálló, kisméretű drónok, illetve a hagyományos légi célok elleni aktív védekezés ma már elengedhetetlen a páncélos képességek hatékony alkalmazásánál

- hangsúlyozták.

Hozzátették, hogy szombaton újabb történelmi mérföldkőhöz érkezett a haderőfejlesztés, ugyanis

legördült a zalaegerszegi gyár futószalagjáról az első magyar gyártású Lynx.

Idézték a közleményben Szalay-Bobrovniczky Kristófot, aki elmondta: a magyar Hiúzok hossza 8,49 méter, szélességük 3,8 méter, magasságuk 3,73 méter, ez a járműtestre szerelt felépítménytől is függ. Teljesítményükről egy 6 hengeres, 1463 lóerős Liebherr D9612 turbó dízelmotor gondoskodik.

A miniszter a tárca közleményében kiemelte:

A Lynx, azaz a Hiúz korunk legmodernebb, legkorszerűbbnek tartott gyalogsági harcjárműve, amely méltó módon tükrözi a honvédségben megkezdődött kultúraváltást.

A modern, high-tech magyar haderő felállítása biztosítja, hogy a Magyar Honvédség „nemcsak országunk védelmét tudja hatékonyan ellátni, de nemzetközi szövetségesi kötelezettségeinek is maradéktalanul képes legyen megfelelni” – hangoztatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában