Fejlesztés

2024.01.29. 13:44

A digitális egészségügyi alapellátás időkapuja Bicskén van

A digitális egészségügyi alapellátás időkapuja Bicskén van – fogalmazott Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn a Fejér vármegyei településen, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat új telemedicina, orvosi labor és személyre szabott gyógyszerellátási központjában.

MW

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Fejér vármegyei Bicskén, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat új egészségügyi központjának avatásán 2024. január 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a szervezet 9,3 milliárd forintból megvalósított fejlesztése révén olyan, a felzárkózó településeket célzó mintaprogram indult el, amely a 300 legszegényebb magyarországi településen élő embereknek kíván hatékony egészségügyi ellátást biztosítani.

A bicskei központ irányításával végzett munka jó példa lehet arra, hogy miként lehet digitalizációval, a legmodernebb diagnosztikai berendezések, labor- és vizsgálati eszközök segítségével távolról pontos diagnózist felállítani és hatékony alapellátást elvinni az ország bármely részére

 – mondta.
Az államtitkár szerint a szeretetszolgálat által elindított program azt is megmutatja, hogy a 21. században lehetséges háziorvosi és szakorvosi ellátást gyorsan, hatékonyan minél több emberhez eljuttatni. 

Rétvári Bence rámutatott arra, hogy a szeretetszolgálat mobil rendelői orvosi ellátást visznek olyan emberekhez, akik korábban távol voltak az ellátórendszertől, számukra az nehezen hozzáférhető volt, vagy esetleg nem mentek el orvoshoz.

Ez a fajta ellátás jóval hatékonyabb lehet, hiszen egy orvos sokkal több beteget rövidebb idő alatt tud ellátni, ezáltal a gyógyító tevékenysége megtöbbszörözhető, vagyis érdemes egyeztetni arról, hogy a jövőben akár szélesebb körben is alkalmazni kellene ezt az ellátási formát - fűzte hozzá.
Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke kiemelte, hogy Bicskén van Magyarország legmodernebb egészségügyi központja, „amelybe nem jön beteg”, hanem onnan indulnak a betegekhez a járművek, amelyekkel több száz kilométerrel arrébb biztosítják az orvosi ellátást.Elmondta, hogy a mozgó rendelőkben a gépkocsivezetőn kívül szakasszisztens utazik, utóbbi az orvossal folyamatos online kapcsolatban van, és az orvos irányításával vizsgálja a betegeket, illetve beküldi a mintákat a bicskei laborba.

Kiemelte, hogy az alapellátásban elvégzett vizsgálatok 80 százalékát ki tudják váltani a mobil orvosi rendelőkkel, a betegek ugyanazt az ellátást kapják, mint bárhol hazánkban.

Jelezte, hogy a krónikus betegek számára közvetlen gyógyszerellátást is biztosítanak, ezért nekik gyógyszertárba sem kell utazniuk, mert a szeretetszolgálat munkatársai eljuttatják számukra a névre szóló gyógyszercsomagokat. Az ügyvezető alelnök megjegyezte, hogy jelenleg a 300 felzárkózó település közül negyvenben folyik a mobil ellátás, amivel több tízezer embert érnek el, de ez százezres nagyságrend is lehet, ha valamennyi érintett településen beindul ez a fajta ellátási forma. 

A sajtóanyag szerint a szeretetszolgálat Naszlady Attila Egészségfejlesztési Programjának beruházási része 8,3 milliárdból, a humánerőforrás-fejlesztés egymilliárd forintból valósult meg.

A Bicskén létrehozott, 1700 négyzetméteres épületben az egészségfejlesztési programhoz kapcsolódó orvosi laboratórium, személyre szabott gyógyszerellátási központ, valamint a telemedicinális orvosi ellátás és gyermekszemészeti szűrővizsgálatok koordinálásához szükséges irodai és logisztikai háttér található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában