Korrupciós botrány

2024.01.16. 20:01

Az EU törvényszéke elutasította Eva Kaili keresetét

Az Európai Unió Törvényszéke kedden kiadott végzésében elutasította Eva Kaili keresetét, amelyben az Európai Parlament korrupcióval vádolt volt alelnöke az európai legfőbb ügyésznek a képviselői mentelmi joga felfüggesztését célzó kérelme és az Európai Parlament elnökének ezzel kapcsolatos határozata ellen nyújtott be.

MW

Eva Kaili

Forrás: AFP

Fotó: Frederick Florin

Az ügy előzménye, hogy Laura Kövesi, az Európai Ügyészség főügyésze a képviselői juttatások kezelésével kapcsolatosan, az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós botrány miatt elrendelt nyomozás részeként indított vizsgálat alapján 2022. december 15-én kérelmet nyújtott be Roberta Metsolának, az Európai Parlament elnökének, hogy függessze fel Eva Kaili uniós parlamenti mentelmi jogát.

A mentelmi jog felfüggesztésére irányuló kérelmet az EP-elnök az uniós parlament 2023. januári plenáris ülésén jelentette be, majd az illetékes jogi bizottsághoz utalta. A szakbizottság a kérelmet megvitatta, majd ajánlást fogadott el a kérelem plenáris szintű jóváhagyására vagy elutasítására. Az ajánlást az EP plenáris ülése február 2-án egyszerű többséggel elfogadta.

Eva Kaili arra kérte az Európai Unió Törvényszékét, hogy semmisítse meg mind az európai legfőbb ügyész kérelmét, mind pedig az Európai Parlament elnökének határozatát.

A vizsgálat azon nyomozás része, amelyet a belga rendőrség az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrányba keveredett, azóta leváltott szocialista alelnöke, Eva Kaili ügyében, titkosszolgálati jelentések alapján indított 2022 decemberében.

Az uniós törvényszék kedden kiadott végzésében az Eva Kaili által benyújtott keresetet teljes egészében elutasította, mivel - mint indokolták - a szóban forgó kérelmek nem támadhatók meg.

Hangsúlyozták: 

a mentelmi jog feloldása iránti kérelem a nyomozás eredményességének biztosításához elengedhetetlen előzetes és szükséges intézkedés, amennyiben az érintettet megillető mentelmi jog akadályozza a vele kapcsolatos nyomozást.

Az uniós törvényszék szerint a kérelmek nem tartalmaznak semmilyen végleges álláspontot sem az Európai Ügyészség részéről az Eva Kaili ellen indított vizsgálat tekintetében, sem pedig az Európai Parlament részéről Kaili jogi helyzetére vonatkozóan, és nem váltanak ki olyan kötelező joghatásokat sem, amelyek azáltal érinthetik Kaili érdekeit, hogy jogi helyzetében változást idéznének elő.

Kailit és három társát 2022. december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában