Kifizetések

2024.01.31. 21:43

Hétfőn érkezik az emelt bér a tanároknak a tankerületi iskolákban

Maruzsa Zoltán, a tárca köznevelési államtitkára arról tájékoztatta a pedagógus szakszervezeteket, hogy az állami fenntartású iskolákban a tanárok, a tanítók, az óvodapedagógusok és a gyógypedagógusok február 5-én, hétfőn megkapják az átlagosan 32,2 százalékkal megemelt fizetésüket.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Lordn

Hétfőn érkezik az emelt bér a tanároknak a tankerületi iskolákban - közölte a Belügyminisztérium (BM) szerda délután az MTI-vel.

Közleményükben azt írják: Maruzsa Zoltán, a tárca köznevelési államtitkára arról tájékoztatta a pedagógus szakszervezeteket, hogy az állami fenntartású iskolákban a tanárok, a tanítók, az óvodapedagógusok és a gyógypedagógusok február 5-én, hétfőn megkapják az átlagosan 32,2 százalékkal megemelt fizetésüket.

A nem állami - egyházi, önkormányzati - fenntartású iskolákban és óvodákban a munkáltatók feladata utalni az emelt béreket, a fedezetet a kormány számukra is biztosítja.

Azt írták, a munkáltatók január 30-ig mintegy 140 000 kinevezési okiratot módosítottak, a hét hátralévő részében megtörténik a bérszámfejtés, majd indulhatnak a kifizetések. Az állami fenntartású iskolák tanárainak a tankerületek legkésőbb a hétfői napon már az emelt illetményeket utalják ki. A nem állami intézményfenntartók szintén február 5-én kapják meg az állami támogatást a béremeléshez, amelyből a kifizetéseket akár aznap teljesíthetik.

A közlemény szerint az államtitkár a szakszervezeti képviselőkkel folytatott tárgyaláson elmondta: a kormány vállalása, hogy a pedagógus átlagbér 2024-ben elérje a diplomás átlagbér 71,8 százalékát.

A Klebelsberg Központ tájékoztatása szerint a tankerületeknél foglalkoztatott főállású pedagógusok januári átlagbére valamennyi rendszeres juttatást, megbízási díjat, pótlékot beleértve bruttó 652 530 forint. Az államtitkár emlékeztetett: 2022-ben a pedagógus átlagbér a KSH adatai szerint 446 243 forint volt, az emelés mértéke az idei évben átlagosan 32,2 százalék, két év távlatában azonban 46 százalék.

A tankerületi iskolákban a bruttó átlagbér - ugyancsak valamennyi rendszeres juttatást, megbízási díjat, pótlékot beleértve - a gyakornokok esetén 561 100 forint, Pedagógus I. fokozatban 601 992 forint, Pedagógus II. fokozatban 679 135 forint, Mesterpedagógus fokozatban 869 007 forint, Kutatótanár fokozatban 911 284 forint. Az igazgatók havi átlagbére 1 018 403 forint.

Az államtitkár arról is tájékoztatást adott, hogy a következő évben további 20 százalék emelés várható, a pedagógus átlagbér az előzetes kalkulációk szerint meg fogja haladni a bruttó 800 000 forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában