Reakció

2024.01.07. 15:54

Menczer Tamás: nagy a zaj a nagykovácsi kereszttel kapcsolatban

Az államtitkár a közösségi oldalán nyilatkozott a nagykovácsi keresztállításról.

MW

Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár egy korábbi sajtótájékoztatóján

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

– Nagy a zaj a nagykovácsi kereszttel kapcsolatban. A férfit, aki most keresztet állított, nem ismerem, az akciójáról nem tudtam, mert engem nem értesített, de ha jól láttam, az RTL-t igen – írta Menczer Tamás a Facebook-oldalán. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára jelezte: a jó szándékában nem kételkedik, de neki más az elképzelése.

– Ha egy üggyel elkezdek foglalkozni, átgondolom, hogy mit mikor és miért teszek. Most is így történt. Ebben az ügyben is vannak folyamatok, és amikor minden folyamat a megfelelő szakaszba jut, akkor kell a keresztet visszaállítani méltó, megfelelő körülmények között, nem az éj leple alatt – hangsúlyozta Menczer Tamás.

A történtek tehát engem az eredeti célommal kapcsolatban egyáltalán nem befolyásolnak. Én képviselőként egy közösségért felelek, így mindig azt az utat járom, amely – meggyőződésem szerint – a közösség nagyobb részének elfogadható, támogatható. Ehhez olykor idő kell. De aki tud türelemmel várni, az nagyon tud örülni a sikernek

– szögezte le az államtitkár.

Mint jelezte, elfogadhatatlan, hogy Magyarországon bárki, bárhol keresztet égessen. 

A kereszt semmilyen káros hatással nincs a természetre, eddig sem volt, a jövőben sem lesz. A kereszt tehát jogszerűen és méltó módon visszaállítható. Ezért dolgozom

– zárta gondolatait a politikus.

A nagykovácsi keresztállítás

Nagykovácsi közvetlen környékének egyik legmagasabb pontján évekkel ezelőtt ismeretlenek felállítottak egy fakeresztet. A kereszt több mint tíz évig senkit nem zavart, vagy ha igen, az nem jutott az itt lakók, arra túrázók tudomására. Tavaly augusztus 19-én ismeretlen tettesek ledöntötték a fakeresztet, majd elégették, másnapra egy maroknyi hamu maradt belőle – írja a Magyar Nemzet.

Az eredeti kereszt Nagykovácsiban
Forrás: Magyar Nemzet archív

Menczer Tamás, a térség országgyűlési képviselője újra akarta építtetni a vandál módon lerombolt keresztény szimbólumot. A tény, hogy a kereszt a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén állt hosszú évekig, előzetesen senkit nem zavart, azonban Füri András, park igazgatója nem engedélyezte az újbóli telepítést természetvédelmi okokra hivatkozva.

Az ügyből országszerte jól ismert politikai vita alakult ki, mivel néhány napja Füri András távozott a nemzeti park éléről, amit a balliberális sajtó azonnal összefüggésbe akarta hozni a keresztüggyel, ám kiderült, hogy ez nem felel meg a valóságnak, mivel Füri már több mint egy éve kérvényezte felmentését egészségi állapotára hivatkozva.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában