Győzködés

2024.01.09. 10:06

Orbán Viktortól tartanak Brüsszelben

Az uniós tagállamok vezetőinek nagyobb része további pénzekkel és katonai szállítmányokkal támogatná az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnát, a magyar miniszterelnök azonban továbbra is kitart azon véleménye mellett, hogy ez a fajta politika éppen a harcok elhúzódását szolgálja.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. december 14-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A Hallandsposten svéd napilap azonban arról cikkezett kedd reggel, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Alexander De Croo belga miniszterelnök újra megpróbálná rávenni a magyar kormányfőt, hogy gondolja meg magát, és csatlakozzon a Kijevnek nyújtandó támogatásokhoz – figyelt fel rá a Magyar Nemzet.

Célom és célunk, hogy megoldást találjunk a 27 tagállammal, csak akkor tudjuk biztosítani azt a támogatást és stabilitást, amelyre Ukrajnának szüksége van

– mondta De Croo a sajtótájékoztatóján. A svéd lap szerint a kelet-európai ország támogatásának ügyében rendkívüli EU-csúcsot is tartanak Brüsszelben. A Hallandsposten arra is felhívta a figyelmet, hogy Orbán Viktor hozzájárulása nélkül uniós kereteken kívül továbbra is van lehetőségük a tagországoknak támogatni Kijevet.

Hogy van-e konkrét üzenetem Orbán Viktor számára? Igen, de ezt közvetlenül neki szándékozom elmondani, nem a médián keresztül

– jelezte a belga miniszterelnök.

A Politico brüsszeli hírportál keddi hírlevelében azonban arról írt, hazánk jelezte, hogy egy feltétellel megszavazhatja az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást. 

A feltétel értelmében az összeget ne egyben folyósítsák Ukrajnának, hanem évente vizsgálják felül a döntést.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában