78 milliárd forint

2024.01.24. 09:15

Többlettámogatást utal a kormány az önkormányzatoknak a tanárok béremeléséhez (videó, frissült)

Januártól a kormány 32,2 százalékkal emeli a tanárok és óvónők fizetését. Az intézkedéssel egyidejűleg a kormány az önkormányzatoknak is többlettámogatást folyósít a béremelések zavartalan kifizetése érdekében – jelentette be szerdai közleményében a Pénzügyminisztérium (PM), írja az MTI.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A települések így 78,2 milliárd forint többlettámogatáshoz jutnak, a köznevelési és szociális intézmények 63,5 milliárd forint pluszjuttatást kapnak februárban.

A kormány 2024-től több lépésben emeli a tanárok és óvónők bérét, amelynek részeként többletforrást biztosít valamennyi fenntartó számára.

A döntés értelmében valamennyi egyházi, nem állami humán fenntartó és önkormányzat többlettámogatást kap a köznevelési és gyermekjóléti területeken.

A köznevelési nem állami fenntartók 61,9 milliárd forint többlettámogatásban részesülnek, míg a nem állami szociális, gyermekvédelmi szolgáltatók mintegy 1,6 milliárd forint többlettámogatást kapnak. A települési önkormányzatok mintegy 78,2 milliárd forint többlettámogatásra lesznek jogosultak, amelyből a Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi kerületek 9,5 milliárd forint támogatáshoz jutnak – ismertette a PM.

Nem ez az első többlettámogatás az önkormányzatoknak az idei évben: január első felében 69,3 milliárd forintot kaptak a települések a megemelt minimálbér és a garantált bárminimum kifizetéséhez. A kiegészítéseken túl a kormány továbbra is kiemelten támogatja az önkormányzatokat: kötelező feladataik ellátására 2024-ben mintegy 1050 milliárd forint támogatást kapnak – erősítette meg közleményében a minisztérium.

A fajlagos támogatási összegek változása a kormany.hu honlapon elérhető – hívta fel a figyelmet a PM.

KIM: a szakképzésben oktatók bére is átlagosan 32 százalékkal emelkedik

A megjelent kormányhatározat értelmében 32,2 százalékkal tovább nő a szakképzésben oktatók bére, így a történelmi mértékű emeléssel négy év alatt megduplázódtak a tanári bérek – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel.

A Magyar Közlönyben megjelent a szakképzésben dolgozó oktatók bérfejlesztéséről szóló kormányhatározat, amelynek értelmében 2024 januárjától átlagosan 32,2 százalékos béremelés valósul meg a szakképzésben is

 – írta a tárca.

Hozzátették: 2020-ban az új szakképzési rendszer bevezetésével először átlagosan 30 százalékkal nőttek az oktatói bérek. Ezt 2023-ban két lépcsőben további 15 százalékos béremelés követte, 2024 januárjától pedig a kormány a nemzeti költségvetésből a tanári béremeléssel megegyező, 32,2 százalékos, történelmi mértékű további emelést biztosít a közel 24 ezer szakképzésben oktatónak.

A béremelés 60 milliárd forintból valósul meg, ami az egyének szintjén azt jelenti, hogy a pályakezdőknek 581 ezer és 620 ezer forint közötti bérük lesz, a tapasztaltabbak a 670 és 720 ezer forint közötti, a legkiválóbb oktatók pedig akár a 800 ezer forintos alapbért érhetik el

 – mondta el Hankó Balázs, a KIM innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában