Ukrán válság

2024.01.28. 10:03

Ukrajna bizonyítékot vár Moszkvától arra, hogy a lelőtt repülőgépen ukrán hadifoglyok voltak

704. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Tisztviselők vizsgálják a helyszínt 2024. január 25-én, miután egy orosz IL-76 típusú katonai szállító repülőgép lezuhant az oroszországi Belgorod régióban, az ukrán határ közelében

Forrás: Orosz Nyomozó Bizottság

Fotó: Anadolu via AFP

Cikkünk frissül!

Tavaly harmadára csökkent az ukrán elnök és családja jövedelme

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és családjának jövedelme tavalyelőtt 3,7 millió hrivnyára (körülbelül 34,6 millió forint) csökkent az előző évi 10,8 millió hrivnyához (101 millió forint) képest - derült ki az államfőnek az elnöki honlapon vasárnap ismertetett vagyonnyilatkozatából.

Az elnöki iroda sajtószolgálata a honlapon kiadott közleményében kifejtette, hogy a 2021-re vonatkozó vagyonnyilatkozat szerint Zelenszkij és családtagjainak akkori, 10,8 millió hrivnyás bevételének csaknem fele - mintegy 5,3 millió hrivnya (50 millió forint) - államkötvények eladásából származott, a többi bérből, banki kamatokból és ingatlan-bérbeadásból.

Zelenszkij továbbra is számos védjegy tulajdonosa. 2021-ben fejeződött be 22 védjegy bejegyzésének folyamata, amely még jóval elnökké választása előtt kezdődött - derül ki a közleményből.

A 2022. évre vonatkozó bevallás szerint az államfő és családtagjainak éves jövedelme csaknem 3,7 millió hrivnya (34,6 millió forint) volt. 

Az elnök családjának 2022-es bevétele az Ukrajna területén kötött bérleti szerződések ideiglenes felmondása miatt csökkent, amely az országunk elleni teljes körű orosz agresszió megindulása miatt következett be

 - írta az elnök sajtószolgálata.

Kupjanszk környéki harci sikerekről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Kedvezőbb állásokat foglalt el Kupjanszk környékén az orosz haderő, miközben négy frontszakaszon 13 ukrán rohamot vert vissza - közölte vasárnapi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az ukrán támadások közül hatot Kupjanszk könyékén hiúsítottak meg. A Moszkvában kiadott tájékoztatásban az áll, hogy az ukrán fél vesztesége több mint nyolcszáz katona volt, akik közül a legtöbben, mintegy 330-an a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el, vagy sebesültek meg súlyosan.   

Az összesítésben a megsemmisített ukrán katonai és célpontok haditechnikai eszközök között említettek meg egyebek mellett több üzemanyag- és lőszerraktárt Dnyipropetrovszk és Zaporizzsja megyében, egy harckocsit, négy pácélozott harcjárművet, négy gyalogsági harcjárművet, három HIMARS és sorozatvető-rakétát, valamint 28 drónt.   

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Ukrán admirális: Ukrajnának meg kellene engedni a nyugati fegyverek bevetését orosz területeken

Ukrajna gyorsabban legyőzhetné Oroszországot, ha a nyugati országoktól, köztük Nagy-Britanniától kapott fegyvereket bevethetné oroszországi területek ellen is - jelentette ki Olekszij Nejizspapa admirális, az ukrán haditengerészet parancsnoka a Sky News brit hírtelevíziónak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett vasárnap.

A katonai vezető kifejezte meggyőződését, hogy ha Ukrajnának lenne ilyen joga, a háború másképp alakulna. Kijelentette, hogy az ukrán haditengerészet örömmel magához venné azt a két brit hadihajót, amelyet tengerészhiány miatt ki akarnak vonni a brit hadsereg állományából. "Lehetőséget kell kapnunk annak biztosítására, hogy Oroszország örökre feladja a gondolatot, hogy akár Ukrajna felé nézzen, beleértve a tengert is" - fogalmazott. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy viselkedik, mint egy "kisstílű bűnöző, aki ha tudja, hogy visszaütnek neki, nem bocsátkozik verekedésbe".    

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy vasárnapi tévéműsorban kijelentette: meggyőződése, hogy hamarosan meglesz az a fogolycsere Oroszországgal, amely az orosz katonai szállítógép lezuhanása miatt hiúsult meg.   

Andrij Demcsenko, az ukrán határőrség szóvivője szintén egy tévéműsorban arról tájékoztatott, hogy az utóbbi időben a legtöbb orosz diverziós-felderítő csoportot az északkelet-ukrajnai Szumi megyében észlelik. Hozzátette, hogy a keleti Harkiv megyében is igen aktívak, a legkevésbé pedig az északi csernyihivi régióban.   

A Donyeck megyei ügyészség a Facebookon arról adott hít, hogy az orosz erők vasárnapra virradó éjjel a régióban lévő Mirnohrad várost lőtték rakétákkal, a támadás következtében megsebesült három helyi lakos, köztük egy 15 éves fiú.   

Az ukrán légierő közleménye szerint Oroszország az éjjel nyolc Sahid támadó drónnal és két Iszkander-M ballisztikus rakétával mért csapást Ukrajnára, az ukrán légvédelem négy drónt semmisített meg. A közlés szerint polgári létesítményeket és létfontosságú infrastrukturális létesítményeket ért támadás Poltava, Donyeck, Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk megyékben. Nap közben a légierő közlése szerint egy H-59-es orosz rakétát semmisítettek meg Dnyipro város közelében.   

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán csapatok folytatják előrenyomulásukat a déli Herszon megyében. Az elmúlt nap alatt 79 összecsapás volt az ukrán és az orosz erők között. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 382 ezret. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit és 12 tüzérségi rendszert.

Nincs még orosz kézen Avdijivka

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az ukrán ellentámadások visszatartották az oroszokat az Avdijivka feletti teljes ellenőrzéstől. Az orosz erők súlyos személyi és hadianyag-veszteségeket szenvedtek el, amelyeket gyakran az ukrán légijárművek lőszerei okoztak – ismertette a minisztérium a hírszerzési jelentésében. Az orosz erők továbbra is megpróbálták megkerülni az ukrán erődítményeket, és behatoltak a város széleibe kiszolgáló alagutakon keresztül, de "az ukrán ellentámadások visszatartják az orosz erőket a városon belüli előrehaladástól".

Putyin szerint Ukrajna a nácikat dicsőíti

Vlagyimir Putyin elnök szerint Ukrajna "dicsőíti" Adolf Hitler SS-gyilkos osztagát, és "a nácizmus felszámolására" esküdött, amikor megnyitotta a Leningrád ostromának 80. évfordulója alkalmából rendezett emlékművet - számol be minderről a brit sajtó.

Az orosz vezető többször hivatkozott a Szovjetuniónak a náci Németország felett a második világháborúban aratott győzelmére, hogy igazolja az Ukrajna elleni háborút.

Oroszország légitámadásokban célba vette az ukrán infrastruktúrát

Oroszország Ukrajna széles területein indított polgári és kritikus infrastruktúrát célzó légitámadásokat - közölte a kijevi légierő.

Az előzetes információk szerint a támadásoknak nem voltak áldozatai

- közölte a Reuters.  

Oroszország és Ukrajna az elmúlt hónapokban fokozta légitámadásait egymás területe ellen, amelyek kritikus katonai, energetikai és közlekedési infrastruktúrát céloznak.

Harkivot támadták az oroszok

Az orosz erők tegnap és ma reggel célba vették a harkivi terület egyes részeit, többeket megsebesítettek és épületeket rongáltak meg - közölte Oleg Szinegubov, a harkivi területi állami közigazgatás vezetője.

Összesen 20 települést ért támadás - mondta Szinegubov.

Intenzív orosz támadás Szumiban

Az orosz erők az éjszaka folyamán nyolc települést támadtak meg a Szumi területen, több mint 24 robbanást okozva, Bilopolska, Shalyginska, Esmanska és Druzsbivska községeket vették tűz alá - közölte a szumi területi katonai közigazgatás.

Az orosz aknavető lövedékek Esman és Druzsbiv községeket, valamint Bilopol községet is eltalálták, amelyet tüzérségi lövedékek és egy BMD ágyú is célba vett. Eközben Shalyginsk községet kézifegyveres tűz érte.

Két orosz rakéta csapódott be Kremencsukban

A helyi kormányzó szerint orosz rakéták csapódtak be szombaton egy ipari területre a közép-ukrajnai Kremencsuk városában. Filip Pronin, Poltava régió kormányzója a Telegramon azt írta, hogy két orosz ballisztikus rakéta találta el a várost. Később azt mondta, nem voltak áldozatok.

Rájöttek a korrupciós tervekre

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) közölte, hogy korrupciós tervet tárt fel az ország hadseregének szánt összesen mintegy 40 millió dollárnak megfelelő fegyvervásárlás során. Az ukrán védelmi minisztérium által megerősített tömeges beszerzési csalásról szóló bejelentés óriási visszhangot vált majd ki az országban az orosz invázió közepette, és továbbra is a korrupció kiküszöböléséért folytatott küzdelem marad a fő kérdés, miközben Kijev az európai uniós tagság megszerzésére törekszik.

Orosz felderítők lelőttek egy ukrán testvérpárt

Egy orosz "felderítő és szabotázscsoport" lelőtt két embert – egy testvérpárt – szombaton egy ukrán faluban egy határon átnyúló behatolás közben – közölték helyi illetékesek. Az Andrijivkában történt támadás Ukrajnában, a Szumi régióban történt, egy 5 km-es pufferzónában az orosz határ mentén – azon a területen, ahol Kijev evakuálásra kérte a lakosságot. Az áldozatok egy 54 éves férfi és egy 68 éves nő voltak, akik egy terepjáróban utaztak – közölte az ukrán főügyész.

Február 9-én lesz a Biden-Scholz találkozó

Joe Biden február 9-én a Fehér Házban látja vendégül Olaf Scholz német kancellárt, hogy megvitassák az Ukrajnának nyújtott segélyek helyzetét.

Az amerikai elnök sürgette a Kongresszust, hogy fogadjon el egy kétpárti szenátusi megállapodást, amely a határellenőrzési intézkedéseket párosítja az ukrajnai segélyekkel. A tárgyalások kritikus ponthoz érkeztek a republikánus ellenzék erősödésével.

Bizonyítékokra várnak

Ukrajna sürgette Oroszországot, hogy nyújtson bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a héten lelőtt katonai repülőgépen több tucat ukrán hadifogoly volt, ahogy azt állították. Kirillo Budanov, Ukrajna kémfőnöke az állami tévében megkérdezte, miért nem mutatott Oroszország egyetlen képet sem olyan ukrán katonák holttesteiről, akik a gép lelövésekor haltak meg.

A korábbi módszerek már nem működnek

Olekszij Nyizspapa szerint a tengeri háborúnak két célja van: megakadályozni, hogy az orosz haditengerészet megtámadja Ukrajnát, és lehetővé tegye a hajók számára az ukrán kikötők elérését. A háború harmadik éve azonban arra figyelmeztetett, hogy a korábbi támadási módszerek már nem működnek.

"Az ellenség alkalmazkodik, és nekünk is alkalmazkodnunk kell. A modern háború a technológiák háborúja. Aki technológiai értelemben nyer, az győz" - mondta az ukrán haditengerészet vezetője.

Ukrajna átvenne két brit hadihajót

Ukrajna gyorsabban nyerné meg a háborút, ha engedélyt kapna arra, hogy brit és más nyugati fegyvereket használjon Oroszország mélyén lévő célpontok ellen – jelezte az ukrán haditengerészet vezetője.

Olekszij Nyizspapa admirális a Sky Newsnak azt mondta, az egész konfliktus lefolyása egészen másképp alakult volna, ha az ukrán erők a kezdetektől korlátozás nélkül használhatnák a nyugati hadianyagot. Az ukrán parancsnok azt is mondta, hogy haditengerészete szívesen átveszi két brit hadihajó irányítását, amelyeket a hírek szerint a Királyi Haditengerészet idő előtt nyugdíjba küldene, mert tengerészhiány van a toborzási válság miatt.

"Biztosítani kell, hogy Oroszország örökre feladja a gondolatot, hogy Ukrajna irányába nézzen, beleértve a tengert is" – mondta Nyizspapa admirális.

Az ukrán elnök elégedett

Napi videójában az ukrán elnök összefoglalta a januári diplomáciai eredményeket, amelyekkel szerinte sikerült a nemzetközi figyelem középpontjában tartani Ukrajna függetlenségi harcát.

"Még rugalmasabbá tettük államunkat – ez kulcsfontosságú érv a nemzetközi kommunikációban. Arról szól, hogy mire vagy képes, mit tudsz elviselni és mit tudsz legyőzni. A világ odafigyel a kitartókra és merészekre" - mondta Volodimir Zelenszkij.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 27-én az ukrán-magyar határszakaszon 4405 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5864 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 31 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt szombaton:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában