EU-csúcs

2024.02.01. 05:57

Orbán Viktor a francia elnökkel és az olasz miniszterelnökkel tárgyalt

Orbán Viktor szerda éjszaka Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, majd Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélést Brüsszelben – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Giorgia Meloni olasz kormányfő (b) megbeszélést folytat Brüsszelben 2024. január 31-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Orbán Viktor a csütörtöki uniós csúcstalálkozó előkészítése keretében tárgyalt az olasz és a francia vezetővel – áll a közleményben.

A magyar kormányfő a közösségi oldalán megosztott bejegyzésében azt írja:

Egyeztetés Giorgia Meloni miniszterelnök asszonnyal az EU-csúcs előtt.

Zsarolás árnyékában indul az Európai Tanács rendkívüli ülése

Csütörtökön megkezdődik az Európai Tanács rendkívüli ülése. A magyar kormány kompromisszumokkal, a nyugati fősodor zsarolással készült az alkalomra. Az ülés fő témája az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd euró támogatás beépítése az uniós költségvetésbe – emlékeztet a Magyar Nemzet.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ötvenmilliárd eurót építenének be a költségvetésbe az úgynevezett Ukrajna-eszköz számára (17 mil­liárd euró vissza nem térítendő támogatás és 33 milliárd euró hitel formájában).

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök (középen j2) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfői kétnapos tanácskozásának második napján Brüsszelben 2023. június 30-án
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Magyarország álláspontja a témában egyértelmű, ezt Orbán Viktor miniszterelnök a francia Le Point lapnak adott nyilatkozatában erősítette meg legutóbb.

„Nem értünk egyet azzal, hogy ötvenmilliárd eurót adjunk, ami hatalmas összeg. Nem értünk egyet azzal, hogy ezt négy évre adjuk” – nyilatkozta a kormányfő. 

Mivel a nyugati fősodor nem képes vagy külső nyomásra nem hajlandó ezt belátni, múlt hét szombaton javaslatot tett a kormány Brüsszelnek, egyfajta kompromisszumot.

Orbán Viktor a Facebook-oldalán posztolt az EU-csúcs előtt: „Brüsszel. Felkészülés az EU-csúcsra. Hamarosan kezdünk!”

 E szerint Magyarország kész részt venni az EU-s 27-ek megoldásában, azzal a feltétellel, hogy minden évben döntenek arról, hogy továbbra is küldjenek-e pénzt vagy sem. És ennek az éves döntésnek ugyanolyan jogalapja kell hogy legyen, mint ma: egyhangúnak kell lennie.

Mindezek ellenére soha nem látott mértékű zsarolást hirdettek Magyarországgal szemben. A Financial Times brit lap közölt a minap egy anyagot brüsszeli forrásokra hivatkozva, amely azt a stratégiát vetítette előre, hogy minden ­uniós forrást vonjanak meg hazánktól, ha újból vétót kap az ukrajnai támogatás.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Orbán Viktort dicsérte az amerikai tévében Nigel Farage

„Minden szuverén országnak jogában áll önálló döntéseket hozni a külpolitikát, gazdaságot, adókat, bármit illetően. És Orbán Viktor – Magyarország igen népszerű vezetője – világossá tette álláspontját” – értékelt a brit politikus a Mandiner szerint. A Newsmax X-en megosztott videójából kiderült, az amerikai TV-csatorna Nigel Farage, angol euroszkeptikus politikust kérdezte az EU ukránoknak szánt 50 milliárd eurós segélyéről, amelynek útjában a műsorvezető szerint már csak Magyarország áll, holott – mint az adás műsorvezetője fogalmazott – ő inkább  a magyar állásponttal ért egyet. 

Minden szuverén országnak jogában áll önálló döntéseket hozni a külpolitikát, gazdaságot, adókat, bármit illetően. És Orbán Viktor – Magyarország igen népszerű vezetője – világossá tette álláspontját. Az Európai Uniónak ez nem tetszik és az EU, az EU bürokratái azzal fenyegetőznek, hogy tönkreteszik a gazdaságát

– fogalmazott a brit politikus. 

Mondom ezt 45 perccel annak negyedik évfordulója előtt, hogy kiléptünk az EU-ból. Véleményem szerint csak idő kérdése, hogy Magyarország is elhagyja az uniót

– tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában