Izraeli–palesztin konfliktus

2024.03.09. 08:35

Gázába készül az első segélyt szállító hajó

Az izraeli–palesztin háború 155. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk

MW

Palesztin emberek romok között, a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

Gázába készül az első segélyt szállító hajó

Kihajózásra kész Ciprusról az éhínség sújtotta Gázai övezet részére humanitárius segélyt szállító első hajó, miközben egyre halványabbak a remények, hogy a muszlim böjti hónap, a ramadán kezdete előtt megszülethet a tűzszünet Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet között.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hivatalának közleménye szerint Izrael szombaton azzal vádolta meg a Hamászt, hogy nem érdekelt a megállapodásban, és lángba akarja borítani a térséget a jövő hét elején kezdődő ramadán alatt.

A közleményben azt is bejelentették, hogy pénteken találkoztak az izraeli és az amerikai hírszerzés, a Moszad és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetői, hogy a gázai övezeti fegyverszünetről tárgyaljanak.

Miközben a szárazföldi, illetve légi úton szállított segély jóval a palesztin terület szükségletei alatt van, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken reményét fejezte ki, hogy vasárnap tengeri folyosót nyithatnak, amelyen a Gázai övezettől mintegy 370 kilométerre fekvő Ciprusról szállítanának segélyeket.

Két civil szervezet – a spanyol Open Arms és az amerikai World Central Kitchen (WCK) – készül arra, hogy a földközi-tengeri sziget déli partján fekvő Lárnakából elindítsa az első hajót 200 tonna élelmiszerrel a fedélzetén. Az Open Arms szóvivője, Laura Lanza közölte, hogy a műveletet engedélyező izraeli hatóságok jelenleg ellenőrzik a szállítmányt, a WCK pedig a gázai embereivel „mólót épít” a kirakodáshoz.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön jelentette be ideiglenes móló építését Gázánál, amely segítségével a Pentagon szerint napi kétmillió adag élelmiszert lehet eljuttatni a palesztin terület lakói részére. A védelmi tárca szerint az építkezésben feltehetően több mint ezer katona venne részt és a munkálatok hatvan napig is eltarthatnak.

Az ENSZ szerint a súlyos víz- és élelmiszerhiánytól szenvedő terület 2,4 millió lakosából 2,2 milliót fenyeget éhínség, 1,7 millióan menekültek el otthonukból a harcok és a tömeges pusztítást okozó izraeli légicsapások miatt. A „szinte elkerülhetetlenné váló általános gázai éhínségre” figyelmeztető ENSZ szerint a légi, illetve tengeri úton célba juttatott segélyek nem helyettesíthetik a szárazföldi szállításokat.

Svédország és Kanada szombaton bejelentette, hogy újból finanszírozza a palesztinokat segélyező ENSZ-szervezetet, az UNRWA-t, egy hónappal azután, hogy tizenöt másik országgal együtt felfüggesztette a hozzájárulást. Izrael súlyos tévedésnek nevezte a két ország döntését.

Az ENSZ-ügynökséget Izrael január végén azzal vádolta meg, hogy tizenkét alkalmazottjának köze volt az Izrael ellen október 7-én a Hamász által elkövetett véres támadáshoz.

A Gázai övezetet irányító Hamász egészségügy-minisztériuma szerint három újabb gyermek halálával eddig legkevesebb huszonhárom polgári személy halt meg alultápláltság és kiszáradás miatt a területen. A tárca adatai szerint az elmúlt 24 órában izraeli légicsapásokban legkevesebb 82 ember halt meg, a gázai háború kezdete óta így 30 960-ra nőtt a halottak száma.

Iszmail Haníje, a Hamász vezetője szombaton közleményében valamennyi határátkelő megnyitását követelte, hogy „véget vessenek a népe elleni blokádnak” és gyorsan tudjanak segélyt osztani. Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken kijelentette, hogy a Hamászra hárul a fegyverszünet elfogadása, de a szervezet fegyveres szárnya közölte: nem tesz engedményt azokból a követeléseiből, amelyek szerint csak végleges tűzszünet és az összes izraeli katonának a Gázai övezetből történő kivonása esetén hajlandó megállapodni a túszok elengedéséről.

Izrael csapást mért egy toronyházra az egyiptomi határ közelében

Izrael szombaton csapást mért a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah egyik legmagasabb, az egyiptomi határnál lévő toronyházára – jelentette a Reuters hírügynökség helyi lakosok beszámolója alapján.

Az egyiptomi határtól mintegy ötszáz méterre lévő 12 emeletes épület megrongálódott a támadás során, több tucat lakás vált lakhatatlanná.

Áldozatokról nem érkeztek jelentések. Az épület mintegy 300 lakója közül az egyik a Reuters hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy Izrael részéről figyelmeztetés érkezett a csapás előtt 30 perccel.

Ciszjordániában, a másik palesztinok által lakott területen, a korlátozott autonómiával rendelkező Palesztin Hatóságot vezető Fatah párt egyik rafahi tisztségviselője fejtette ki, hogy szerinte a toronyház elleni támadás egy közelgő izraeli invázió jeleként értelmezhető.

A bombázás következtében megsemmisült Maszri-torony Rafahban 
Fotó: Haiszam Imad / Forrás: MTI/EPA

Az izraeli hadsereg egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökségnek az incidenssel kapcsolatban feltett kérdésére.

Rafah és környéke a Gázai övezet északi részéről az izraeli hadműveletek elől elmenekült mintegy egymillió palesztin lakosnak ad otthont.

Öt hónappal a Gázai övezet ellen indított izraeli légi és szárazföldi támadás után az övezet 2,3 milliós lakosságának nagy része kénytelen volt elhagyni a lakhelyét, és az egészségügyi hatóságok szerint közel 31 ezerre tehető a palesztin áldozatok száma, több mint 72 ezren sebesültek meg, és több ezerre tehető a romok alatt eltűntek száma.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint legkevesebb 82 ember halt meg izraeli támadásokban a Gázai övezetben az elmúlt nap folyamán.

Az izraeli hadműveleteket a Hamász október 7-i dél-izraeli támadása váltotta ki, amelyben izraeli adatok szerint 1200 embert öltek meg és 253-at ejtettek túszul.

Jelenleg megrekedni látszanak a tűzszünetről és a még mindig Gázában lévő 134 túsz szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások a remélt határidő, a muzulmánok szent hónapja, a ramadán előtt, amely március 10-e körül veheti kezdetét.

Húszi rakétavető ütegeket semmisített meg az Egyesült Államok

Az amerikai fegyveres erők a húszi milícia két, teherautóra szerelt hajóelhárító rakétavető ütegét semmisítették meg Jemenben még pénteken az illetékes regionális parancsnokság a Platform X-en szombat reggel tett bejelentése szerint.

A beszámoló szerint a húszi milícia péntek délután két hajó elleni ballisztikus rakétát is kilőtt Jemenből az MV Propel Fortune nevű hajóra az Ádeni-öbölben. A szingapúri zászló alatt közlekedő teherhajót azonban nem érte találat és sérülésekről vagy károkról sem érkezett jelentés.

A Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen intézett rakétatámadásokkal az iszlamista húszik a Gázai övezetben végrehajtott izraeli támadások befejezését akarják kikényszeríteni.

Tekintettel a hajóforgalomra jelentett kockázatra a hajózási társaságok egyre inkább kerülik az Ázsia és Európa közötti legrövidebb tengeri szállítási útvonal használatát, ami mostanra már érzékelhető hatást gyakorol a világkereskedelmi forgalomra. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság ezért már több ízben mért csapást húszi célpontokra Jemenben.

Törökországban hat embert gyanúsítanak a Moszadnak való kémkedéssel

Törökországban őrizetbe vettek hat embert, akit azzal gyanúsítanak, hogy az izraeli hírszerzésnek, a Moszadnak kémkedtek – közölte pénteken a török hírszerzés (MIT).

Az MIT még kedden arról számolt be, hogy a rendőrség elfogott hét embert, köztük egy magánnyomozót, amiért vélhetően információt adtak el a Moszadnak. A pénteki közlés szerint hat embert letartóztattak, egyet pedig óvadék ellenében szabadlábra helyeztek.

Egy török bíróság januárban elrendelte tizenöt ember őrizetbe vételét, valamint további nyolc olyan személy kiutasítását az országból, akiket a Moszaddal fenntartott kapcsolatokkal, valamint a Törökországban élő palesztinok elleni fellépéssel gyanúsítottak.

Török és izraeli vezetők között a gázai övezeti háború kirobbanása óta feszült a viszony. Ankara „komoly következményekre” figyelmeztette Izraelt, ha megpróbálja „levadászni” a radikális iszlamista Hamász Gázai övezeten kívül, így Törökországban élő tagjait.

A pénteki eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában