Érettségi 2020

2020.05.04. 13:38

454 nemzetiségi diák kezdte meg a vizsgát

Az idei érettségire 454 nemzetiségi diák jelentkezett, ők mindannyian megkezdték a hétfői vizsgát – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós ismertette:

a német nemzetiség három, a szlovák két iskolában érettségiztet Magyarországon, míg a horvát, a román, a szerb és a görög egy-egy intézményben.

Az elmúlt években a nemzetiségek 91 óvodát, általános és középiskolát működtetnek, ennyit vettek át. Ez nyolcszoros növekedést jelent csaknem tíz esztendő alatt közölte, megjegyezve, hogy egyes intézmények országos, míg mások helyi nemzetiségi önkormányzatokhoz tartoznak emelte ki az államtitkár. Mintegy 15 ezren járnak ezekbe a létesítményekbe.

Jónak bizonyult az a döntés, hogy a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben otthoni tanításra tértek át

hangoztatta Soltész Miklós.

Óriási változást, csúszást hozott volna az érettségire készülő, tudásukat bizonyítani akaró fiatalok életében, ha a kormány nem határozott volna így, és a pedagógusok nem valósították volna meg kiemelkedően a távoktatást tette hozzá, a szülőknek is köszönetet mondva.

Az államtitkár úgy vélekedett, hogy

a koronavírus-járvány idején letett érettségi talán a legkülönlegesebb megmérettetésük lesz a diákoknak.

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke közölte, hogy 23 diák kezdte meg az érettségit két gimnáziumukban, Budapesten és Békéscsabán. Minden végzősük jelentkezett a megmérettetésre jegyezte meg.

Néhány éve tehetséggondozási programot dolgoztak ki kormányzati támogatással. Ennek köszönhető, hogy egyre többen jelentkeznek az intézményeikbe

mondta Hollerné Racskó Erzsébet.

Szabóné Marlok Júlia, a budapesti Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója arról beszélt, hogy rendben megkezdődött az érettségi. Az ő intézményükben is betartják az egészségügyi szabályokat. A védőfelszereléseket megkapták, minden diák megérkezett a hétfői vizsgára jelezte.

Az érettségi megtartására nagy szükség van a diákok továbbtanulása szempontjából

jelentette ki Szabóné Marlok Júlia.

Az igazgató közölte: idén 160 millió forintot kaptak a kormánytól arra, hogy kicseréljék az iskola nyílászáróit. Az intézmény 1992 óta működik a jelenlegi helyén, komolyabb felújítások azonban csupán az utóbbi években történtek, ami a fenntartónak, az Országos Szlovák Önkormányzatnak is köszönhető fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!