Vigyázzunk magunkra!

2017.08.02. 14:21

A hőség veszélyei

A tomboló kánikulában a mentőket is sokkal többször riasztják, mint máskor, a szakemberek azonban elmagyarázzák, mire kell figyelnünk az extrém forró napokon.

A hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen fektetik le a segítségre szorulót, mivel így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet – hívta fel a figyelmet a szóvívő.

A hőség elleni védekezésben oda kell figyelni (kiemelten a gyermekek, idősek, betegek esetében) a megfelelő folyadékpótlásra, ajánlott a könnyű, szellős ruházat, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt – fejtette ki.

A nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációkészsége, meghosszabbodik a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély – mondta Győrfi Pál, hozzátéve: aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse.

Sokan semmit nem tesznek a meleg ellen

Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár keddtől péntek éjfélig az egész országra hőségriadót rendelt el. Szerdai sajtótájékoztatóján az államtitkár elmondta: a rendszeres zuhanyozás, mosdás, lehetőség szerint fürdés segítheti a testhőmérséklet megfelelő csökkentését.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint az emberek több mint húsz százaléka semmit nem tesz a hőmérséklet-emelkedés okozta negatív hatások kiküszöböléséért. Ez az arány a fokozottan veszélyeztetett 65 év felettiek körében pedig már 25 százalék – közölte.

Folytatódik a veszélyes hőség

A legmelegebb napokon szignifikánsan többen halnak meg, 20 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet felett ötfokonként tíz százalékkal nő a halálozás a kardiovaszkuláris és a krónikus légzőszervi megbetegedéseknél is – ismertette.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a következő napokban tovább fokozódik a kánikula, a legforróbb időszak péntektől vasárnapig tarthat. A hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 39, 40 Celsius-fokot, sőt egy-egy helyen a 41 fok sem kizárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!