ideiglenes elnök

2019.08.11. 15:51

Ismét Szonja Gandhi lett az Indiai Kongresszus Párt vezetője

Ismét Szonja Gandhi lett az Indiai Kongresszus Párt, a legnagyobb ellenzéki erő vezetője szombaton, az után, hogy fia, Rahul a súlyos választási vereséget követően lemondott pártvezetői tisztségéről.

A Narendra Modi vezette Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) hindu nacionalistái elsöprő győzelmet arattak az áprilistól májusig tartó választásokon, válságba sodorva az Indiai Kongresszus Pártot.

A párt munkabizottsága bejelentette, hogy egyhangúlag a 72 éves Szonja Gandhit választotta a párt „ideiglenes elnöki” tisztégébe.

Radzsiv Gandhi 1990-ben elkövetett meggyilkolása után pártja, az Indiai Kongresszus Párt az özvegye felé fordult. Szonja Gandhi vezetése alatt, aki 1998-től vezette a pártot, 2004-ben és 2009-ben az Indiai Kongresszus Párt győzelmet aratott a választásokon. Szonja Gandhi azonban nem vállalta a miniszterelnöki tisztséget.

Fia, a most 49 éves Rahul, 2017 decemberében lett elnöke a pártnak, amely India függetlenné válása, 1947 óta ötven éven át volt hatalmon, de az utóbbi évtizedben látványosan romlott a népszerűsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!