Hallgassa élőben!

Orbán Viktor: visszatér az 5 százalékos áfa az új építésű lakásokra (videó)

A miniszterelnök a Hír TV Magyarország élőben című műsorában beszélt.

Nem kell műtéteket halasztani a koronavírus-járvány miatt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV-nek adott interjújában – írja az Origo.

2022. december 31-ig ismételten 5 százalékos lesz az új építésű lakásokra az áfa – tette hozzá. Az orvosok béremelésére fordítandó 200 milliárdos költségvetési fedezet rendelkezésre áll – fejtette ki a kormányfő.

A kórházi ágyak biztosítása a kulcskérdés – mondta Orbán Viktor a Hír TV-nek adott interjúban, és kifejtette, hogy legrosszabb esetben lehet 200 ezer egyidejűleg megfertőzött magyar ember. Az ő ellátásukhoz pedig kell 16 ezer kórházi ágy és 800–1000 lélegeztető készülék.

„Ma azt a döntést hoztuk, hogy nem kell műtéteket halasztanunk még”

– fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, tavasszal az a képessége volt a magyar orvostársadalomnak és tudósoknak, hogy előre láttak egy-másfél hétre. Most a miniszterek már mernek nyilatkozni három hétre is.

A következő három hétben nem várható, olyan nagyarányú változás, ami a soron következő, ütemezett ellátások, műtétek lemondásához vezetne

– fejtette ki a miniszterelnök.

Adókönnyítések és gazdaságélénkítés

Orbán Viktor elmondta, hogy adókönnyítések, gazdaságélénkítő lépések lesznek, és az új családügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin egy új otthonteremtési program pilléreit terjesztette elő a kormányülésen.

Ennek egy részét el is fogadták. 2022. december 31-ig zajló építkezések esetében ismét 5 százalék lesz a lakásépítésnek az áfája.

A miniszterelnök áttörés jellegűnek nevezte az orvosok béremelését, amire 50-60-70 éve nem volt példa Magyarországon. Még hét-nyolc hónapig el fog tartani a mostani járvány, fölszálló ágban leszünk, és amíg nincs vakcina, nincs szabadulás, az orvosokra pedig óriási teher hárul – fejtette ki a miniszterelnök. „Az én fejemben az volt a logika, hogy mikor, ha nem most.

Tehát mikor ilyen terhelés lesz, amikor mindenki látja, hogy az orvosoknak valóban emberfeletti munkát kell végezniük – mikor lépjük meg ezeket a fontos béremelési lépéseket, ha nem éppen most”

– fogalmazott Orbán Viktor.

Kulcskérdés az összefogás

Orbán Viktor arról is beszélt, három kategóriába sorolják a kórházakat. És ha kell, átvezényelnek egészségügyi dolgozókat. „A vezényeltek száma még nem érte el az összes ápolónő és orvos egy százalékát sem, tehát még vannak vezénylési tartalékaink is” – mondta a miniszterelnök, és kiemelte, a nemzeti konzultációban kifejeződött közvélekedés jó alapot ad a kormány döntéseihez, és az a közvélekedés úgy hangzott, hogy az országnak működnie kell.

„Sikerült tavasszal jól védekeznünk, az összefogás önbizalmat adott az embereknek és a kormánynak is. Reményeim szerint a kórházban dolgozó embereknek is, ha összefogunk, akkor együtt újra sikerülni fog anélkül, hogy le kellene állítani az országot”

– fejtette ki a kormányfő.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az orvosokra óriási teher hárul, ezért most kellett lépni a béremelés ügyében. A kormányfő elmondta, hogy a most bejelentett orvosi béremelések esetében megvan a nagy esélye, hogy jelentősen csökken az elvándorlás.

A bérek önmagukban nem meghatározóak, így az infrastruktúra és a kórházi légkör esetében is változás kell, és akkor biztosan sokan itthon fognak maradni

– tette hozzá a miniszterelnök. Kiemelte, a béremelésre fordítandó 200 milliárdos költségvetési fedezet megvan.

A miniszterelnök felhívta rá a figyelmet, hogy a vezénylés most élet-halál kérdése, mert járvány van. A vezénylés nem lehet napi gyakorlat. Csak akkor kell vezényelni, ha baj van – mondta. Hozzátette: nincs még minden részletkérdés lezárva, újabb rendeletek kellenek majd.

Ezért támad Soros György

Az Európai Bíróság ítéleteit végrehajtjuk – tájékoztatott a miniszterelnök a Soros-egyetem ügyében született ítélet kapcsán. Ha valaki próbapert szeretne indítani, akkor azt tegye. „Nem leptek meg ezek a dolgok – mondta a kormányfő. – Mindezt azért mondják, mert a baloldal nincsen kormányon Magyarországon.

Ez egyfajta internacionalista akció, és hasonlatos a korábbi szovjet akciókhoz, amelyek a baloldalt segítették”

– emelte ki a miniszterelnök.

„Brüsszelből a magyar baloldalt hatalomra akarják segíteni – hangsúlyozta a kormányfő. A magyar ellenzék be van darálva, és be van töltve a szélsőjobboldaltól a kommunistákig, ezért hívom őket Soros-kolbásznak” – tette hozzá Orbán Viktor.

A kormányfő Vera Jourová azon kijelentését bírálta, ami szerint a magyarok nem tudnak saját döntést hozni. Ez egy olyan sértés, ami már nem politika – tette hozzá. Az nem újdonság, hogy Jourová Soros embere.

Nem Csehországot és a cseh embereket képviseli

– mondta a kormányfő.

Orbán Viktor kijelentette, hogy ma az európai sajtóban egy lapon emlegetik az USA-val és Nagy-Britanniával Magyarországot, miközben a magyar politika célja 150 éve, hogy az előbb említett országokra hasonlítson. Ez az egész teljesen abszurd – mondta a támadásokról a miniszterelnök.

Jó program nélkül nem lehet uniós pénzhez jutni

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az önkormányzatoknak eddig is volt lehetőségük, hogy közvetlenül szerezzenek pénzt Brüsszeltől, de ebben nem jeleskedtek. Kiemelte, hogy ezzel szemben a magyar kormány lényegesen jobban tud érdeket képviselni. Azonban jó program nélkül semmilyen forrást nem lehet kapni – tette hozzá.

„Egyébként Magyarországról több pénz megy ki, mint amennyi bejön. Ráadásul a Next Generation alapból érkező pénz egy hitel, és amelyik ország nem tud fizetni, ahelyett mi fogunk fizetni”

– mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint az uniós hitel esetében egyelőre kérdéses, hogy mennyire éri meg Magyarországnak. „Azért mondtuk erre igent, mert vannak déli tagországok, akik az összeomlás szélén állnak, és az minket is alaposan érintene – tette hozzá. – Ez egyébként nem egy égből hulló manna, ez egy hitel, amit vissza kell fizetni” – ismételte meg a miniszterelnök.

Dosszié

Hozzászólások

Így alakul a védekezés
Kövesse nálunk élőben az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóját!
Szálló por / 22 perce
Tovább tisztult a levegő
Már sehol sem veszélyes Magyarországon.
Gyász
A búcsúszó, mit nem mondtál ki elmaradt. Elmentél de szívünben örökre velünk maradsz. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy MEZEI IMRE (volt bútorgyári dolgozó) 2021. január 5-én, 81. életévében örökre megpihent. Felejthetetlen halottunktól 2021. január 29-én 11.30 órakor veszünk búcsút Szolnokon a Kegyelet Sírkő Optimum Kft. búcsúztatótermében. A résztvevőknek köszönjük részvétüket és együttérzésüket. A gyászoló család
EMLÉKEZÉS GUBA FERENC halálának 18. évfordulóján. ,,Múlhatnak az évek, míg élünk velünk él drága emléked." Szerető feleséged, fiad, menyed, unokáid
Fájó szívvel tudatjuk, hogy JANÓ JÁNOS (született: Kisújszállás, 1939) 2021. január 4-én, életének 81. évében elhunyt. Kívánsága szerint szűk családi körben vettünk végső búcsút tőle. Gyászoló család
EMLÉKEZÉS "Hiába rohan az idő, szállnak az évek, emlékeid örökké szívünkbe élnek. Ha majd rálelünk mi is erre az útra, gyere elénk, s találkozzunk újra!'' POLGÁR ISTVÁNNÉ (Ági) halálának 10. évfordulójára. Szerető, férjed, fiaid, menyed, unokáid
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik szeretett halottunk KISZELY PÁL temetésén részt vettek, sírjára virágot, koszorút helyeztek, gyászunkban osztoztak. A gyászoló család Elízium Kft.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesapánk ÁRKI LAJOS életének 92. évében örökre megpihent. Búcsúztatása 2021. január 29-én 14.30 órakor lesz a szolnoki római katolikus (Kőrösi úti) temető ravatalozójában. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy SZABÓ JÓZSEFNÉ (született: Molnár Katalin) életének 83. évében, 2021. január 18-án elhunyt. Búcsúztatása 2021. február 2-án 13.00 órakor lesz a szolnoki Kőrösi úti temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk GYÖRE BÉLÁNÉ (született: Farkas Ilona) születésének 94. és halálának 3. évfordulóján. "Bennünk él arcod, meleg tekinteted, Bennünk él mosolyod, végtelen szereteted. Örök az emléked, nem feledjük szavad, minden ami voltál a lelkünkben marad." Örökké szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy FICSOR KORNÉL 2021. január 15. napján 42 éves korában elhunyt. Kornéltól 2021. január 23-án szombaton 11.00 órakor veszünk végső búcsút Fegyverneken a csonkatornyi temetőben. Ficsor család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy édesapánk ID. POMÁZI KÁLMÁN életének 78. évében, 2021. január 11-én örökre megpihent. Búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZABÓ JÓZSEFNÉ (született: Tarkó Eszter) 81 éves korában, 2021. január 15-én elhunyt. Temetése 2021. január 22-én 14.00 órakor lesz a besenyszögi lenti temetőben. A gyászoló család Elízium Kft.
MEGEMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk ULVICZKI BÉLA halálának 3. évfordulóján. Szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KISZELY PÁL 83 éves korában 2021. január 6-án elhunyt. Búcsúztatása 2021. január 22-én 10.45 órakor lesz a besenyszögi fenti temetőben. A gyászoló család Elízium Kft.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy BÉNYI JÁNOSNÉ Évike életének 65. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Búcsúztatása 2021. január 23-án 15.00 órakor a szolnoki római katolikus Belvárosi Nagytemplomban lesz. (Templom utca 8.) A szertartást megelőzően 14.00-15.00 között lesz lehetőség egyéni búcsúzásra. Kérjük a koszorúk és virágcsokrok mellőzését. Egy-egy szál virágot csomagolás nélkül szeretettel fogadunk. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy CZAKÓ ZOLTÁN 77 éves korában elhunyt. Temetése 2021. január 26-án 12.00 órakor lesz a római katolikus temetőben. Emléke legyen áldott nyugalma csendes.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk ÖZV. BERÉNYI JÁNOSNÉ (született: Hernek Mária) (1936-2021) életének 85. évében elhunyt. Végső búcsúztatására a besenyszögi lenti temetőben 2021. január 20-án 15.00 órakor kerül sor. A besenyszögi templomban 15.45 órakor misét mondatunk. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik szeretett halottunk BALOG SÁNDORNÉ Született: Törőcsik Irén temetésén részt vettek, sírjára virágot, koszorút helyeztek, gyászunkban osztoztak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy STUMMER SÁNDORNÉ (született: Buzás Katalin) a Tiszamenti Vegyiművek nyugdíjasa életének 79. évében, 2021. január 12-én örökre megpihent. Szerettünktől végső búcsút 2021. január 22-én 14.30 órakor veszünk a szolnoki Kőrösi úti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
EMLÉKEZÉS LÉVAI ISTVÁNNÉ halálának 9. évfordulójára. ,,Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, örökké él, akit nagyon szerettek." (Tóth Árpád) Örökre velünk maradtál. Szerető lányaid, vejeid, unokáid és dédunokáid
"Ne emlékezz búsan, család, rokon, barát, add meg a könnyet, de élj és szeress tovább. Addig vagyok, míg élek szívetekben s bennetek. Ember voltam mindig, ezért szeressetek." Fájdalommal tudatjuk, hogy DR. PROHÁSZKA JÓZSEF Orvos Életének 75.évében, 2021. január 12-én örökre megpihent. Hamvait polgári szertartás szerint 2021. január 22-én 11.00 órakor a szolnoki római katolikus temető ravatalozójában búcsúztatjuk. A gyászoló család
Több is megrongálódott / 27 perce
Autókra dőlt egy fa Tiszafüreden
Katasztrófavédelem
Orgazdaság / 35 perce
Régészeti leletekkel bukott le egy szerb férfi a magyar határon
Káresemények / 37 perce
Halálos tűzesetnél és balesetnél is intézkedtek a megyei tűzoltók
Katasztrófavédelem
új erő / 48 perce
A lengyel elnök a közép-európai együttműködést méltatta
Bundesliga / 1 órája
Már hétfőn bemutatják Dárdait a Herthánál
Legnagyobb hazai online IT verseny / 1 órája
Megtalálták Magyarország legsokoldalúbb informatikusát