Hirdetés

2018.12.21. 10:00

Súlyos költségekkel járhat, ha nem óvjuk kellően a mérőnket

Az elmúlt napokban már megmutatta szigorúbb, ridegebb-hidegebb arcát a tél. Bár az elkövetkező rövid időre még némi felmelegedés érkezik térségünk fölé, hamarosan újra keményebb fagyok várnak ránk éjjel és nappal is. Még mindig nem késő cselekedni!

Azon ingatlantulajdonosok, akik nem gondoskodtak időben az épületek kívül, aknákban elhelyezett vízmérőjük fagy elleni védelméről, azoknak jelentős károkat okozhat a tartós hideg.

Magyarné Bede Marianna, a VCSM Zrt. műszaki igazgatója hangsúlyozza, hogy még a tél beállta előtt lenne optimális a rendszer víztelenítése és fagy elleni védelme. Az idei leghidegebb évszak már produkált hosszan tartó, fagypont alatti mínuszokat.

Az elkövetkezendőben azonban igazi tél jön, ma már „extrémnek” mondott hideggel. A hideg hatására eltört vízvezetékek komoly károkat okozhatnak az ingatlanokban, a talajban, a fűtetlen pincékben. Az elsődleges kár feleslegesen elfolyt vízmennyiséggel, vagy akár igen magas helyreállítási költségekkel jár.

A tél beállta előtt nem víztelenített és fagytalanított rendszereknél olyan jelentősen károsodnak a mérők, hogy azok akár cserére is szorulhatnak. E felújítás nem csekély költsége pedig sajnálatosan a fogyasztókat terheli.

A Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt. Szolnok alapvető feladatának tekinti, hogy még a tél beállta előtt tájékoztassa fogyasztóit a vízvezetékek és a bekötési vízmérők fagy elleni védelmének jelentőségéről.

Közeledik a tél, a fagypont alatti hőmérséklet pedig jelentős károkat okozhat a szabadon hagyott vízvezetékekben. A csövekben megfagyó víz ugyanis szétrepesztheti a vezetéket, így csőtörést, vízelfolyást okozhat a talajban vagy fűtetlen pincékben található vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatokban is.

Érdemes idejében megtenni a szükséges óvintézkedéseket, hogy a fogyasztók elkerüljék a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának költségeit.

A kellő gondossággal elvégzett fagy elleni védelem a fogyasztóknak nem csak kötelessége, de egyben érdeke is, hiszen ezzel a néhány lépéssel elkerülhetjük, hogy komoly károk keletkezzenek otthonunkban.

A közműves ivóvízellátásról és a közműves szennyvízelvezetésről szóló 38/1995. (IV. 5.) számú Korm. rendelet 17. §-a a következőkről rendelkezik:

1. A fogyasztó a vízmérőakna, illetve vízmérőhely hozzáférhetőségének biztosításáról és tisztán tartásáról, a vízmérő fagy elleni megfelelő védelméről gondoskodni, továbbá a vízmérő rendellenes működéséről a szolgáltatót haladéktalanul értesíteni köteles.

2. A vízdíjelszámolás alapjául szolgáló vízmérők és a leszerelésüket megakadályozó zárak sértetlen megőrzéséért és védelméért a fogyasztó felelős, és a neki felróható okból megrongálódott vagy elveszett vízmérő javításának, pótlásának, szerelésének, továbbá hitelesítésének költségeit köteles a szolgáltatónak megtéríteni.

3. Az ingatlanon fogyasztott víz mennyisége szempontjából a bekötési vízmérő az irányadó. A bekötési vízmérő és az elkülönített vízhasználatokat mérő mellékvízmérők mérési különbözetéből megállapított fogyasztási különbözetet a bekötési vízmérő szerinti fogyasztó köteles megfizetni a szolgáltatónak; a szolgáltatót pedig tájékoztatja az épületen belüli belső elszámolás módjáról.

4. Ha a díjelszámolás alapjául szolgáló bekötési vízmérő nem mér, rendellenesen vagy hibásan működik, illetőleg nem olvasható le, a fogyasztott víz mennyiségét a megelőző 365 nap összes fogyasztásából egy napra számított átlagfogyasztás és a meghibásodás napjának elfogadott határnapot megelőző legutolsó leolvasás napjától eltelt napok számának szorzataként kell megállapítani.

5. A házi vízvezeték – a fogyasztó által nem ellenőrizhető vagy nem karbantartható helyen történő – rejtett meghibásodása esetén a vízfogyasztást az árjogszabályok szerinti átalány alapján kell megállapítani.

A VCSM Zrt. Szolnok néhány fontos lépésre hívja fel a fogyasztók figyelmét:

– Rendszeresen ellenőrizzék, nincs-e víz az aknában, és emellett figyeljenek arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig lehajtott állapotban legyen!

– A fagy leginkább az épületen kívül elhelyezett, a csupán néhány milliméteres vaslappal fedett vízóraaknákban lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos. Ebben az esetben biztosítani kell a vízmérő akna belső felületének szigetelését, valamint az aknafedlap tökéletes illeszkedését, törött vagy hiányzó fedlap esetén annak pótlását.

– A pincékben elhelyezett vízmérők védelme érdekében mindig ellenőrizzük a pinceablakok épségét, valamint a vízmérő hőszigeteléséről is külön gondoskodjunk.

– A kerti csap víztelenítését télen minden esetben szükséges elvégezni a téli elzárón – más néven fagycsapon – keresztül. A vezetékben lévő víz ilyenkor az ürítő szelepen keresztül távozik, mely elszivárog a talajba, így a felszínen húzódó vezetékszakasz vízmentessé válik.

– Télen a nem lakott épületek – hobbik, nyaralók, hétvégi házak – fagy elleni védelmére a legbiztosabb módszer az épület víztelenítése.VCSM Zrt. Szolnok

Cím: 5000 Szolnok, Vízmű u. 1.

Tel.: +36 (56) 516 316

Fax: +36 (56) 429 766

Vízhálózati hibabejelentés

Tel.: +36 (56) 429 662

Email: uh.mscv@tazolahziv

Csatornahálózati hibabejelentés

Tel.: +36 (56) 420 104

Email: uh.mscv@tazolahanrotasc

Tájékoztatjuk Tisztelt Felhasználóinkat, hogy a VCSM ZRt. Szolnok Ügyfélszolgálatának (Szolnok, Vízmű u. 1.) ügyfélfogadási rendje a jogszabályban előírt munkanap átrendezés miatt az alábbiak szerint módosul:

Megértésüket köszönjük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában