Hirdetés

2022.01.26. 14:40

Miért népszerűek a naptárak digitalizált világunkban?

A naptárakat (pl.: speditőrnaptár, asztali naptár, falinaptár vagy napló és heti tervező) egész évben használjuk. A jól megtervezett kalendárium designelem mellett praktikus ajándék is. Cikkünkben szó lesz a papíralapú naptár rövid történetéről, előnyeiről, illetve jelentőségéről. Egy biztos, a hazai online boltokban a termékkínálat igen bőséges, így mindenki megtalálhatja az igényeinek leginkább megfelelőt.

Forrás: pixabay

A papírnaptárak rövid története

A naptárak a zsebnaptárakkal, az egészen egyszerűen zsebben elférő naptárakkal terjedtek el. A Daily National cikke szerint 1854-ben már számos újsághirdetés jelent meg ezzel a különleges termékkel, sőt volt már olyan is, amelyik az 1801 és 1899 közötti időszakot ölelte fel. Alig 2 dollárért kínálták a kor kereskedői.

1773-ban Robert Aitkin kijelentette, hogy létrehozta az első kereskedelemben kapható tervezőt, heti sablonkiterjesztéssel, amely először tartalmazott felületet a könyvelés és az emlékeztetők számára. Ám csupán az amerikai polgárháború és az ipari forradalom után váltak a papírtervezők igazán népszerűvé. A papírnaptár kereskedelme – beleértve a naplókat és tervezőket – az 1800-as években, az ipari forradalom idején terjedt el, amikor a cégvezetőknek már elkötelezett személyzetre volt szükségük tevékenységeik kezeléséhez és folyamatos követéséhez. A tervezőket kezdetben a társadalmilag felsőbb osztályba tartozó férfiak kezdték használni, majd hamarosan a nők és a munkásosztály is egyaránt alkalmazni kezdte ezeket mindennapjai során.

A naptárak jelentősége napjainkban

Érdekes módon a papírnaptárak továbbra is meghatározóak ebben a rohamosan változó és fejlődő digitális világban. Nézzük, hogy mindez mivel magyarázható:

  • Az esztétika és a funkcionalitás kombinációja.
  • Egyszerűség. Nem kell új lapot nyitni, szoftvert aktiválni vagy másik appot indítani.
  • A papírnaptárak és a tervezők egyszerűek és nagyon könnyen kezelhetőek.
  • Az életünket jól dokumentáló eszköz jelképezi személyiségünket, célkitűzéseinket és irányultságunkat.

A falinaptár például a klasszikus dizájnt magas minőségű anyagokkal ötvözi, így egy olyan minimalista eszközt alkot, amely minden térhez illeszkedik. Az év minden hónapjára szól, nehéz, perforált borítólappal, fóliás ékezetes könyvvászon-kötéssel és a zökkenőmentes felakasztás érdekében hátoldalán süllyesztett fali tartókkal rendelkezik. Tegye ki ezt a naptárt az íróasztala fölé, hogy egy pillantással mindenről informálódjon, vagy akassza fel bármely helyiségbe, hogy a letisztult design és a vizuális élmény érdekében. Manapság sokan vesznek igénybe „offline” segítséget a munkájukhoz, mert egyrészt korábban ez volt a megszokott, másrészt az okostelefonunk képernyője néha kicsinek tűnik.

Miért használjunk hagyományos naptárakat?

A naptárak kiemelten lényeges szerepet töltenek be mindennapi munkánkban és magánéletünkben, alkalmazásukkal elkerülhetjük az olyan jellegű zavaró tényezőket, mint amilyen egy elfelejtett találkozó vagy egy fontos születésnapi buli.

Nézzük, hogy még milyen tulajdonságokról beszélhetünk a termék tekintetében:

Minden egy helyen.

Ha minden egy helyen található, az a legkézenfekvőbb előny.

Az online naptárak közötti váltás vagy több tervező lapozgatása helyett minden lényeges bejegyzésünk és eseményünk egy helyen található. Ennél is fontosabb: ezzel rengeteg időt takaríthatunk meg magunknak, így több időnk marad szabadidős tevékenységeinkre.

Egyszerűbb tervezés.

Egyetlen bejegyzés vezetésével a tervezés a lehető legegyszerűbbé válik. Például azt is bebiztosíthatjuk, hogy mondjuk, csütörtökön délelőtt tíz órára már ne tervezzünk be munkát vagy más elfoglaltságot, ha sürgősen orvoshoz kell mennünk.

A sokoldalúság jegyében

A naptárak tehát napjaink nélkülözhetetlen eszközei, attól függetlenül, hogy a digitalizáció korában élünk. A hazai bloggerek és más ismert emberek (pl.: Viszkok Fruzsina, Müller Péter vagy Zséda) saját történeteikkel egészítik ki az egyszerű naplókat vagy kalendáriumokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában