Hirdetés

2022.12.23. 08:30

Hogyan válasszunk bojlert? Ilyen vízmelegítőkre érdemes most beruházni!

Mit csinál egy bojler?

Bojler szavunk az angol “boil”, azaz “forr” igéből származik: manapság azokat a villamos árammal működő készülékeket nevezzük így, melyek az otthoni melegvizünkről gondoskodnak (például fürdéshez vagy mosogatáshoz).

Ahhoz, hogy kellő mennyiségű melegvíz álljon rendelkezésünkre, amikor például megtöltjük a kádat, nem elegendő, hogy a bojler csupán melegítsen - fontos funkciója, hogy tárolja is a meleg vizet. Egy kisebb bojler jellemzően 50-80 literes, de nem ritkák a több száz literes modellek sem.

Milyen típusai vannak?

Alapvetően kétféle technológia elérhető ma Magyarországon: a hagyományos bojlerek mellett egyre népszerűbbek az újabb generációs hőszivattyús bojlerek is.

Ezek képesek környezetük hőenergiáját is hasznosítani, így hatékonyságuk sokkal nagyobb - ennek megfelelően fogyasztásuk egy hagyományos bojlernek töredéke csupán. Az alacsonyabb havi villanyszámlának természetesen megvan a maga ára: ezek a készülékek drágábbak, mint a régebbi modellek.

A technológiától függetlenül vásárolhatunk okosnak nevezhető készülékeket: ezek a bojlerek akár arra is képesek, hogy a víz hőmérsékletét szokásainknak megfelelően változtassák - és szinte minden esetben távolról is vezérelhetők a neten keresztül.

Milyen szempontok alapján válasszunk?

A vásárlásnál két kulcsfontosságú szempontot kell figyelembe vennünk.

Az első a háztartásunk vízigénye. Általában egy főre 50, 2 főre 100 literrel szoktak számolni, de 2 fő felett már fokozaton csökken az ideális mennyiség (4 főre 120-150, 6 vagy több főre 200 liter általában elég).

A második legfontosabb szempont vásárlásnál a méret: hiába kellene nekünk papíron egy 200 literes bojler, ha csak egy 120-as fér el otthon. Ilyenkor segít, ha a bojler magasabb vízhőmérsékletre is képes: a forróbb vízből kevesebb kell ahhoz, hogy végül zuhanyozásnál ugyanazt a hőmérsékletet élvezhessük (több hideggel összekeverve). Ez ugyanakkor általában a fogyasztás növekedésével jár, hiszen a magasabb víztárolási hőmérséklet nagyobb energiaveszteséget is jelent.

Mire figyeljünk még?

Ha az ideális méret esetleg nem férne el a fürdőszobába, érdemes végig gondolnunk, hogy egy vízszintesen felszerelhető modell nem jelenthet-e megoldást.

Szintén érdemes lehet megnézni, hogy milyen hatásfokkal rendelkezik a bojlerünk - bár a legnagyobb különbség a két technológia között van, az egyes modellek között is lehetnek jelentős eltérések.

Érdemes még figyelni a garanciát és az okos extrákat: ha például egész nap a munkahelyünkön vagyunk és csak reggel és este van szükségünk melegvízre, biztosan megéri arra költeni, hogy napközben automatikusabb lejjebb vegye a vízhőmérsékletet a rendszer.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában