Hirdetés

2023.03.31. 16:54

Életmentő gyógyszereket állítanak elő a plazmából

A szolnoki Plazma Center teret biztosít a segítségnyújtáshoz, hogy az önkéntesek plazmaadással életeket menthessenek. A vérplazma ugyanis szintetikus úton nem előállítható alkotóeleme a vérünknek, ám vérzékeny betegeknek, transzplantáltaknak, immun- és májbetegeknek életmentő lehet.

A vérből kinyert plazma vérünk folyékony része, egészséges állapotban hasznosítható jól. A plazmaferezis által nyert plazma segítségével olyan gyógyszereket állítanak elő, melyek hemofíliás, azaz vérzékeny betegeknek, transzplantáltaknak, immunés májbetegeknek életmentőek lehetnek. Ehhez viszont bizonyos szabályokat be kell tartani, melyek alapja az egészséges étkezés és a megfelelő folyadékbevitel.

 

– Plazmaadóinkat arra buzdítjuk, hogy az alábbiakra figyeljenek: alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása, három-négy liter folyadék, elsősorban víz bevitele a szervezetbe. Testünknek megközelítőleg egy-két napra van szüksége ezen tápanyagok teljes feldolgozásához, azaz, hogy a plazma a bevitt tápláléknak megfelelő minőségű legyen. A színes, piros, zsíros ételek a plazma színén is meglátszanak, annak minőségét befolyásolják, mely így nem használható gyógyító célra – részletezte Schilling Brigitta, Plazma Center Szolnok marketingasszisztense.

A stresszes hétköznapok forgatagában a pihenésre, az étkezésre és a megfelelő folyadékbevitelre is nagy hangsúlyt szükséges fektetni, hogy kiegyensúlyozottak és egészségesek maradhassunk.

– A plazmaadás folyamatának elválaszthatatlan részét képezi a rendszeres orvosi vizsgálat és az ahhoz kapcsolódó laboratóriumi, valamint egyéb mérések, például a testhőmérséklet-, vérnyomás-, hemoglobinszint- vagy éppen a testsúlymérés. Mindamellett, minden alkalommal vérből, illetve plazmamintából különböző laboratóriumi szűrővizsgálatok is történnek – fogalmazott.

Hozzátette: az eredmények nemcsak a plazmaadás sikerességét és a gyógyszergyártás biztonságát segítik elő, hanem esetlegesen az önkéntes plazmaadónál jelentkező, gyakran még tünetet nem okozó betegségek megjelenésére is következtetni enged.

Számtalan esetben fordult elő, hogy a testi tünetek megjelenése előtt a kapott eltérések birtokában volt lehetőségük megfelelő szakorvoshoz irányítani valakit, mely nagyban hozzájárult a kezelés sikerességéhez.

 

– Célunk az egészségükre való odafigyelés, így a centerben rendszeresen tartunk erre vonatkozó tematikus napokat. A magyar feltalálók napján, tisztelegve Szent-Györgyi Albert előtt, C-vitaminnal kedveskedtünk, akárcsak a betegek világnapja alkalmából. Tavaszi feltöltődés névre keresztelt rendezvényünkre zöldségekben gazdag receptkönyvvel készültünk mindenki számára, aki ellátogatott hozzánk – részletezte kezdeményezéseiket.

Plazmaadás után is ajánlott a megfelelő folyadék- és tápanyagbevitel, így proteinszelettel vagy más, fehérjetartalmú étellel, vitaminos üdítőitallal biztosítanak megfelelő kalóriapótlást számukra.

– Rendszeres plazmaadóink körében elengedhetetlen, hogy ezen ételek mindennapossá váljanak, és ne csak alkalomadtán figyeljenek étkezésükre – hangsúlyozta.

NYÁRI RENDEZVÉNYEKRE KÉSZÜLNEK

Kiemelt projekt a szolnoki Plazma Centerben a nyári egészségnap, ahol számos szűrővizsgálattal és színes programokkal készülnek, ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a tudatos életmódra és a plazmaadás fontosságára. A szolnoki Plazma Center sok szeretettel vár minden kedves érdeklődőt, hogy társadalmi felelősségvállalás keretein belül együtt segíthessenek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában