Hirdetés

2023.05.17. 13:46

Mobilszolgáltatót váltanék. Mire számítsak?

Néhány apróságra érdemes figyelni, ha szeretnénk megtartani a régi számunkat, de a váltás ilyenkor is egyszerűen elvégezhető.

PR cikk

Forrás: Shutterstock.com

Ha nem akarjuk megtartani a számunkat, akkor nincs más dolgunk, mint megszüntetni a régi előfizetést és egy másik szolgáltatónál igényelni egy újat – teljesen mindegy, hogy valaha volt másik előfizetésünk egy másik számmal.

Ha számhordozást is szeretnénk, akkor is pár nap alatt lezajlik a folyamat, és alapesetben pár percnyi ügyintézéssel megoldható.

3 kérdés, ha meg szeretnénk tartani a számunkat

A számhordozás ingyenes, de van néhány előfeltétele. Mielőtt belevágunk, érdemes ellenőrizni, hogy megfelelünk-e mindegyiknek.

Ha az alábbi 3 kérdésre igennel tudunk válaszolni, akkor nem lesz akadálya, hogy megtartsuk a számunkat szolgáltatóváltás esetén. Amennyiben feltöltőkártyás előfizetésünk van, valójában csak az első kérdés releváns számunkra, hiszen itt nem tartozhatunk és nem is lehet hűségidőszakunk.

  • 1. Minden rendben az okmányokkal?
    Csak akkor kaphatjuk meg régi számunkat a szolgáltatónál, ha okmányainkban azok az adatok szerepelnek, melyeket a régi szolgáltatónál megadtunk. Ha eltérés van – például változott a személyi igazolvány száma –, akkor azt a régi szolgáltatónál be kell jelenteni előbb.
  • 2. Rendezve vannak a tartozásaim?
    30 napnál régebbi, lejárt számlatartozással nem indíthatunk számhordozást – előbb rendezzük ezt a régi szolgáltatónál, és csak utána indítsuk el a folyamatot!
  • 3. Lejárt már a hűségidőm?
    Amíg a hűségszerződésünk él, kötbért kell fizetnünk, ha új szolgáltatót szeretnénk választani. Ezt előbb rendeznünk kell a régi szolgáltatónál. Természetesen ma már léteznek tarifák hűségidő nélkül is.

Fontos, hogy csak olyan számot hordozhatunk, aminek a szerződése él, vagy ha már felmondtuk, még nem telt el 31 napnál több a megszüntetés óta.

Új SIM-et kapunk, de a készülékünk megtarthatjuk

Bár a számunk megmarad, a váltás mindenképp új SIM-mel jár: ha a mobilunk nem kártyafüggetlen, akkor először a régi szolgáltatónál el kell intéznünk a függetlenítést.

Így zajlik le a tényleges váltás

Ha nem probléma, hogy új számunk lesz, azonnal megkaphatjuk az új SIM-kártyánkat, és el is kezdhetjük használni.

Ha számhordozásról van szó, egy előre egyeztetett 4 órás időszakban zajlik le a váltás – ezt nevezzük számátadási időablaknak. Az esetek túlnyomó többségében erre az időszakra legfeljebb pár napot kell várnunk: addig a régi SIM-ünket tudjuk használni, és az új előfizetésünk egy ideiglenes SIM-mel, illetve ideiglenes telefonszámmal él.

Ha Dual SIM-es készülékünk van, akkor a legpraktikusabb egyszerre használni az új, ideiglenes SIM-et és a régi kártyát – az időablak lejárta után akár ki is dobhatjuk őket, hiszen ezután már csak az állandó, régi számunkkal összekapcsolt új kártyát használjuk majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában