Hirdetés

2023.07.20. 11:04

Hogyan válasszunk csípőprotézist? Egyszerűen a népszerű kezelésekről

Csípőprotézis-műtéten a legjobb esetben csak egyszer kell életünk során átesnünk, így érdemes alaposan megfontolni, hogy melyik változata mellett tesszük le a voksunkat. Mivel egy ilyen beavatkozás jelentős befolyással van az életünkre, jó, ha tisztában vagyunk a téma alapjaival. Összesen akár több ezer féle csípőprotézis-variációt is meg tudnak alkotni a szakemberek, de ne ijedjünk meg: ebben a cikkben fény derül arra, hogy milyen szempontok alapján választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb csípőprotézist.

PR cikk

Forrás: 123RF.com

Mi is a csípőprotézis?

A csípőprotézis beültetése egy műtéti beavatkozás, amely során a sérült vagy károsodott csípőízületet egy mesterséges protézissel helyettesítik. Ez a megoldás gyakran ajánlott olyan esetekben, amikor a csípőízület kopása, egy ízületi gyulladás vagy sérülés miatt fájdalmat, mozgáskorlátozottságot és más panaszokat érzékelünk az érintett területen. A csípőprotézis segít helyreállítani a normális ízületi működést és ezzel jelentősen javulhat az életminőség.

Jellemzően időseknek lehet nagy szükségük egy ilyen műtétre, hiszen a kor előrehaladtával az ízületek nagyobb mértékben károsodnak. Az idősek számára a mozgékonyság visszanyerése módfelett megkönnyíti önmaguk ellátását, valamint nagy hatással lehet az általános kedélyállapotukra is az, ha egy jól sikerült csípőprotézis-műtét után visszatérhetnek a fájdalommentes hétköznapokhoz. Azoknak, akik balesetet szenvedtek, vagy sokáig intenzíven sportoltak, szintén szükségük lehet a beavatkozásra.

Ismerjük meg a csípőprotézis típusait!

A csípőprotézisnek többféle típusa létezik. A legalapvetőbb különbség a cementes és a cement nélküli protézis között van. A cementes – vagy ragasztott – protézisnél egy speciális, antibiotikum-tartalmú csontcementet használnak az implantátum rögzítésére a csontban. A cement nélküli protézisnél a protézisek belefeszülnek az erre előkészített csontba. A protézis csonttal érintkező végét érdesre alakítják és hydroxiapatittal vonják be. Idővel ránő a csont, és stabil, erős tartást képez a csípőben.

A csípőprotézis anyaga is változatos lehet. Népszerűek a többi között a nagy szilárdságú, E-vitamin-tartalmú műanyagok, a fémötvözetek – kobalt-króm, titán – és a porcelán protézisek. Mivel az említett anyagok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, az orvosunk segítségével ajánlott kiválasztani azt, amelyik a legjobban megfelel az igényeinknek és az életmódunknak.

Találjuk meg a megfelelőt!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni annak fontosságát, hogy a csípőprotézis kiválasztása személyre szabott döntés, amelyet csakis a szakterületen jártas szakorvossal együtt hozhatunk meg. Fontos figyelembe venni egyebek mellett az állapotunkat, az életkörülményeinket és az elvárásainkat a műtét utáni élet kapcsán. A műtétet megelőző csípőízület és medencecsont-vizsgálatok során az orvosunk részletesen tájékoztat minket a lehetséges protézistípusokról, azok előnyeiről és hátrányairól, valamint az ár-érték arányról.

Az egyéni preferenciák mellett egzaktabb tényezőket is figyelembe kell venni a műtét előtt. Ilyen például a biológiai korunk, mely nem biztos, hogy megegyezik a valódival. Megvizsgálják továbbá a csontállomány minőségét, teherbírását, általános állapotát is, és csak ezután kapunk javaslatot a legoptimálisabb megoldásra. Általában – akinél erre mód van – a cement nélküli konstrukció beépítése javasolt, mivel ezek később lazulnak ki a cementes változathoz képest.

Az implantátumok fejátmérője is változó. A 28 mm-estől 40 mm-es méretig lehet variálni a protézis méretét, annak megfelelően, hogy mit kíván a páciens csípője. Manapság a minél nagyobbat ajánlják a szakemberek, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek alkalmazásával hosszabb a kopási idő és kisebb a protézisficam esélye.

Összességében tehát a protézis kiválasztásakor figyelembe kell venni a protézis tartósságát, az implantátum minőségét, az esetleges komplikációk kockázatát és a műtét utáni rehabilitáció folyamatát – ezeken kívül pedig a páciens általános állapotát. Minden egyes tényező befolyásolhatja a végső döntést, ezért fontos alaposan megbeszélni a kérdést az orvosunkkal – és ennek a rengeteg részletnek köszönhető az, hogy valóban, akár több ezer variációt is meg tudnak alkotni a szakemberek, ha csípőprotézisről van szó.

A csípőprotézis megválasztása komoly döntés, amely hosszú távra – jó eséllyel életünk végéig – szól. Fontos alaposan tájékozódni a különböző típusokat és anyagokat illetően, valamint konzultálni az orvosunkkal a legmegfelelőbb protézis kiválasztása érdekében. Mindent kérdezzünk meg, ami csak felmerül bennünk a műtét kapcsán! Gondosan mérlegeljük az elérhető lehetőségeket, hogy végül a legjobb döntést hozhassuk meg a csípőprotézisünkkel kapcsolatban, és így javíthassuk az életminőségünket. A műtét és a rehabilitáció után ismét gondtalanul élhetjük a megszokott, hétköznapi életünket, ha betartjuk az orvos utasításait!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában