Gulyásünnep

2023.08.28. 03:00

Élménnyé válik a szabadtéri főzés

Rohanó korunk embere örül, ha csak egy kicsit kiszabadul a természetbe, a konyháját azonban nem viheti magával, ezért jól jöhet, ha érti a sütés-főzés tudományát. A közös sütés-főzésnek különleges hangulata van, mert mindenki résztvevő lehet. Segédkezhet, nyársat faraghat, fát hordhat a tűzre, forgathatja a húsokat, vizet önthet a bográcsban fövő ételre. A természet adta díszlet, a pattogó tűz, a szél susogása, a nap-, vagy holdfény teljes összkomfortot szolgáltat. A látvány, az ételek különleges íze, illata felejthetetlen élményt nyújt.

PR cikk

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Így történik ez immáron 25 esztendeje a Szolnoki Gulyásfesztiválon is! 

Sok száz évvel ezelőtt őseink szinte ugyanilyen eszközökkel sütögettek, amiket ma is használunk, legfeljebb az anyaguk volt más. Ilyenek a bográcsok, nyársak, rostélyok. Közülük legnépszerűbb ma is a bogrács. A bogrács már a vándorló magyar törzsek málhájának is része volt. Honfoglaló őseink hatalmas cserépbográcsok körül élték társadalmi, családi életüket. Sok pásztor történetet, betyár legendát őriznek öreg rézbográcsok. A formája az idők során nem változott, jellemzője az áthajló fül, amivel a tűz fölé akasztják.

A bográcsban főzés sajátos zamattal, magyaros ízzel gazdagítja megszokott ételeinket, mert az alapanyagok nagy felületen érintkeznek a hővel, s így jobban megpirulnak – főnek, kellemes füstölt ízeket kölcsönözve legegyszerűbb, hagyományos ételeinknek is. A bogrács alá gyújtott tűz hevességét mindig a ételek készítéséhez kell igazítanunk: a hőt a rárakott fa mennyiségével, a bogrács és tűz közötti távolság változtatásával, a bogrács mozgatásával, vagy a parázsra szórt hamuval szabályozhatjuk. A bográcsos étkezés, főzés, a tábortűz romantikáját, a szabad tűz varázsát a messze terjedő finom illatok élményét adja.

A bogrács, mint eszköz magyar specialitás, a legváltozatosabb ételek tartozéka. Ki bográcsban főz, ínyenceknek való szertartásos gyönyörűséget ad megismételhetetlen ízekkel. Az ételek különleges ízűek, zamatukat a parázstól, a pernye illatától, a pörzsöléstől kapják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában