Hirdetés

2021.04.03. 00:00

Családias légkör és minőségi oktatás várja a leendő elsősöket Szászbereken

Báró Kohner Adolf 1901-ben épült és 2012-ben felújított kastély épülete ad otthont a Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskolának. Az intézmény szakképzett tanári kara magas színvonalon oktatja a diákokat, a két éve átadott sportcsarnok pedig számtalan sportolási lehetőséget kínál az iskola tanulóinak és a leendő elsősöknek.

PR-cikk

A szászbereki általános iskola diákjai egy műemlékben tanulhatnak

Családias körülmények között és nagyon szép természet közeli környezetben tanulhatnak szeptembertől azok a gyerekek, akik a Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskolát választják az április 15-én és 16-án esedékes beiratkozáskor. Jövőre lesz tíz esztendeje, hogy a katolikus Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (KOSZISZ) átvette az intézmény fenntartását. Ennek köszönhetően lehetőség adódott kívül-belül felújítani az épületet, és olyan technikai eszközökkel berendezni, amelyek a színvonalas korszerű oktatást segítik.

Erősségeink az idegen nyelv, magyar, matematika és informatika

– Iskolánk erősségei közül szeretném kiemelni az idegen nyelv oktatását – mondta hírportálunknak Lajkó József, az intézmény igazgatója.

– Tanulóink az angol és a német nyelv közül választhatnak, de az érdeklődés inkább az előbbi felé tolódott el. Már első és második osztályban lehetőséget biztosítunk a gyerekeknek, hogy szakköri szinten ismerkedjenek az angol, vagy német nyelvvel. Harmadik osztálytól a helyi tantervnek megfelelően tanulják az idegen nyelveket. Ötödiktől bontjuk a csoportokat nem csak angolból, németből, hanem matematikából és magyarból is, így ha a képességük engedi, magasabb óraszámban, több ismeretet sajátíthatnak el ezekből a tantárgyakból a tanulók.

A szászbereki általános iskola diákjai egy műemlékben tanulhatnak

– Nagy figyelmet fordítunk azoknak a diákoknak a felzárkóztatására, akik valamilyen oknál fogva lemaradnak a tanulásban. Emellett az informatika oktatást is fontos megemlíteni, hiszen a környéken talán nálunk van a legrégebbi hagyománya annak, hogy a nyolcadikos tanulóink teljesítik az ECDL vizsga követelményeit.

Korszerű sportcsarnok, sportolási lehetőségek

Az intézmény vezetője arról is beszélt hírportálunknak, hogy a 2019 szeptemberében átadott sportcsarnok kiszélesítette a lehetőségeket a sport terén, hiszen korábban hóban-fagyban az udvaron tartották a testnevelés órákat. Ma már azonban egy korszerű sportcsarnok és a mellette épült három műfüves pálya, számtalan mozgási lehetőséget kínál az iskola tanulóinak.

A fiúk körében a labdarúgás továbbra is kedvelt és számos labdarúgó tornáról éremmel térnek haza. A lányok pedig főként kézilabdában jeleskednek. Az iskola másfél éve kapcsolatban áll az ENUSE női kézilabda egyesülettel, amelynek utánpótlás-nevelésében több mint ötven lány tanulónk vesz részt, hozzájuk már első osztálytól lehet csatlakozni. A sportolási lehetőségek az elkövetkező években tovább fognak bővülni az igényeknek megfelelően.

Az iskola mögötti tornacsarnok számos sportolási lehetőséget kínál

Versenyek, művészetek, határokon túl

Az iskola tanulói rendszeresen vesznek részt tanulmányi versenyeken matematikából, magyarból, rajzból, és szép eredményeket érnek el. Az intézmény nagyon jó kapcsolatot ápol a szolnoki Ádám Jenő Zeneiskolával is, amelynek már több mint egy évtizede kihelyezett tagozata van a szászbereki iskolában. Így a tanulók megtanulhatnak zongorázni, gitározni vagy hegedülni. Ezzel a lehetőséggel minden évben mintegy negyven diák él is, közöttük vannak figyelemre méltóan tehetségesek.

Az iskola igazgatója úgy látja, hogy a zene és a sport nem csak a gyerekek testi vagy zenei, művészeti fejlődésére van pozitív hatással, hanem az egyéb tanulmányokra is.

– Pályázataink közül szeretném kiemelni a Határtalanul programot, ami az elmúlt években nagyon jól sikerült, és óriási élményt jelentettek a tanulóinknak, akik megismerhették hazánk elszakított területeinek egy jelentős részét – mondta Lajkó József.

Szabad iskolaválasztás, biztonságos közlekedés

A szülőknek joga van a szabad iskolaválasztáshoz, így lehetőségünk van más településről bejáró gyermekeket is fogadni.

– Eddigi tapasztalataink alapján úgy gondolom, hogy a szülők szívesen választják az intézményünket a gyermekeik tanulmányaihoz, hiszen a megfelelő iskolaválasztás a gyermek egész életét befolyásoló döntés, melyet átgondoltan kell meghozni – hangsúlyozta az intézmény igazgatója.

Az intézményben egy jól felszerelt fejlesztő szoba is helyet kapott

A bejáró tanulók számára nagy biztonságot jelent, hogy reggel az iskola kapujában szállhatnak le a buszokról, és az órák után szintén az iskola kapujában szállhatnak fel a buszokra, mindez tanári felügyelet mellett történik.

A hitoktatás jótékony hatásai

Lajkó József meggyőződése, hogy nem csak a tanulók testi és szellemi fejlődése a fontos, hanem a lelki egészségük is. Az a gyermek ugyanis, akinek van hite, az sokkal kevésbé érzi magát egy-egy problémával szemben elveszettnek, kiszolgáltatottnak. Az iskola hitoktatóinak célja, a magyar keresztény identitástudat kialakítása a tanulókban, a keresztény értékek közvetítése és gyakorlatban történő megvalósítása.

Szakképzett tanári kar

– Iskolánkban minden tantárgyat szakképzett nevelő tanít, ami nagy érték az intézményünk számára, hiszen elég nagy a tanárhiány országszerte – világított rá Lajkó József.

– A pedagógusaink szívesen dolgoznak itt, és nagyon jó a tantestület összetétele életkor szempontjából. Jelen van ugyanis az idősödő korosztály több évtizedes tapasztalatokkal, amire a fiatalok számíthatnak, támaszkodhatnak, ugyanakkor jelen van a fiatalos lendület is. Fontos, hogy olyan oktatást biztosítsunk a tanulóink számára, amelyre később építhetnek, és biztonsággal tudnak majd továbbtanulni. Mindezek alapja a rend és a fegyelem.

2019 szeptemberében ünnepélyes keretek között adták át a sportcsarnokot, ahol az iskola diákjai is műsort adtak

– Nyolcadikos diákjaink a megye legjobb középiskoláiba nyernek felvételt minden évben, ahol a nálunk megszerzett tudásukkal megállják a helyüket. Amikor pedig fiatal felnőttként az osztálytalálkozókra visszatérnek hozzánk, ambiciózus, céltudatos és tervekkel teli fiatalokat látunk magunk előtt, akik jövőjüket itt Magyarországon tervezik. Nagyon büszkék vagyunk, hogy ilyen tanulók jártak az iskolánkba, és hogy a tudásuk alapját tőlünk kapták.

Ha szeretnék, hogy a gyermekük ilyen iskolában töltsön el tartalmas nyolc évet, nagy szeretettel várják a szülőket és a leendő elsősöket a Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskolában, a beiratkozáson április 15-én és 16-án. A beiratkozásról bővebben az iskola honlapján lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában