hirdetés

2020.12.21. 11:28

Télen se hanyagoljuk el a testmozgást!

A testünk egészsége nem csak a formás test megtartásában fontos, de a lelkünket is ápolja.

PR cikk

Forrás: pexels.com/

Sokan azért edzünk, hogy a legformásabb alakunkat láthassuk a tükörben a lehető legkevesebb felesleges kalóriával. Azonban, ha meg vagyunk elégedve az alakunkkal, ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a rendszeres mozgás segít egészségesnek maradni és ahogy öregszünk a testünk is jobban fogja bírni, csökkentjük a különböző idős korral járó betegségek esélyét. Főleg, ha még az étrendünket is hozzáigazítjuk az egészséges életmódhoz.

A nyár általában motiválóan hat, a meleg miatt egyre kevesebb rajtunk a ruha, nem is beszélve a strandszezonról, amikor sokunknak fontos, hogy jól nézzünk ki. Télen azonban a korai sötétedés és a fagyos idő elveheti a kedvünket a mozgástól. Nincs is annyi lehetőségünk az edzésre, na meg kinek van kedve elmenni a konditeremig sötétben és hidegben?

Amikor nem mehetünk edző terembe

Szerencsére otthon is könnyedén megoldható a hatékony testmozgás, főleg, ha van bennünk hozzá elég akaraterő. A saját testsúlyos edzésterve jól tudnak működni, nem is beszélve az internetről, amin rengeteg videót találhatunk és egy kis kitartással megtalálhatjuk a kedvencünket, ami számunkra a legjobb. Az otthonülés mellett pedig jó megoldás lehet egy gimnasztika labda vásárlása. Ha nem is tornázunk vele, már csak a rajta való üléssel segít megelőzni a hátfájdalmat és a gerincre is jótékonyan hat.

Miután tovább merészkedtünk a labdával és nem csak a napi ülős munka közben használjuk, akkor néhány egyszerű gyakorlattal ideális eszközzé válik a nyújtáshoz és erősítéshez. Sokoldalú előnyei között van, hogy nem csak a hát és hasizmokat edzi, de a test állóképességét és rugalmasságát is javítja. Ráadásul kíméletes az ízületekkel, ezért olyanok is használhatják, akiknek az egyéb mozgásformák ilyen problémák miatt nehézséget jelentenek.

A labda eléggé instabil tud lenni és ez az edzésnél előnyünkre válik. Nagyobb koncentrációt igényel és az izmokat is jobban megmozgatja, ahogy próbálunk vele a helyes pózban maradni. Ezzel kevésbé unalmasabbá is teszi a mozgásra szánt időt, és a koncentrációnkat is igénybe veszi. Azon túl, hogy első körben akár aktív használaton kívül is erősíti a hátunkat, ha konkrét gyakorlatok végzünk, a combunk, hasunk, csípőnk és fenekünk is dolgozhat. Állandóan mozgatja meg a törzs mély izmait, ezért szinte észre se vesszük, ahogy erősödünk tőle.

Nem kell túlbonyolítani az edzést!

Van néhány egyszerű gyakorlat, amiket már ismerhetünk, azonban a talajon elvégzett verziónál sokkal hatásosabb lehet egy gimnasztikai labdával. Például a planket a legtöbben már ismerhetjük. A lábunkat kinyújtva a labdára tesszük, míg karjainkat kinyújtva a vállunk alá helyezzük és kitartjuk a pózt, egyenes háttal. Ilyenkor a mozgás helyett a stabilitással erősítjük a hasunk, a vállunk, a hátunk és a combunk. Meglepően nehéz tud lenni, kezdésként mindig próbáljuk kevesebb időt rászánni, idővel pedig kihívhatjuk magunkat, hogy mennyi ideig tudjuk tartani, próbálva mindig tovább, mint előző alkalommal.

A has és lábizmokat könnyen erősíthetjük, ha a fitnesz labdát a bokáink közé fogjuk, majd a nyújtott lábunkat felemelve megpróbáljuk átadni a kezünkbe. A lábunk és a karunk se érintse a földet, így adogassuk oda-vissza a labdát.

A plank pozíciójába elhelyezkedve a hasunk megfeszítésével és a fenék felfelé tolásával a labdát magunkhoz közelebb húzva majd visszaengedve, a két végpontot kitartva erősíthetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában