Ohnsorge Nóra

2019.11.28. 06:00

Az életed nem internetes játék, sosem kezdheted elölről

A statisztikák szerint manapság egyre több fiatal lesz öngyilkos. Aggasztó, hiszen nem csökken a húsz év alatti érintettek száma.

Verseghy Ferenc Gimnázium

2018-ban ezerhatszázötvenhatan követtek el öngyilkosságot Magyarországon, huszonkettővel többen, mint 2017-ben. Sajnos minden évben van néhány tizennégy évesnél fiatalabb gyermek, aki a halált választja az élet helyett. De miért is?

A depresszió legszomorúbb következménye az öngyilkossági kísérlet, vagy a befejezett öngyilkosság. A depresszió egy betegség, amit kezelni lehet és kell! Nem szabad összekeverni a szomorúsággal, mely egy múló állapot, egy érzelem. Sok fiatal azt hiszi, hogyha már harmadik napja szomorú, akkor ő biztos depressziós, ezáltal saját magukat és egymást lovalják bele a tényleges depresszióba, vagy akár az öngyilkosságba.

Számtalanszor lehet hallani a fiatalok beszélgetésében, hogy odaszúrják egymásnak, mi van már veled, megint depis vagy? A depresszió nagyon alattomos betegség, belülről marja szét az embert. Egy barát vagy külső szemlélő sokszor észre sem veszi, de ha jobban odafigyelünk, akkor a jelei egyértelműen észrevehetőek.

A betegség alapvető tünetei a következőek lehetnek: állandósult rosszkedv, örömképtelenség, kedvtelenség, energiahiány, negatív gondolkodásmód, rendszeres fejfájás, hirtelen fogyás vagy hízás, alvászavar és szűnni nem akaró fáradtság. A melankólia kialakulhat egy szeretett személy elvesztésekor, fokozott stressz hatására, kedvezőtlen környezeti inger miatt és sokszor a genetikai hajlam is közrejátszhat.

Az öngyilkosság legtöbbször csak egy hirtelen ötlet, gyakran figyelemfelkeltés céljából követik el, csak sajnos nem gondol bele az elkövető, hogy ezt nem lehet visszacsinálni. Ez nem egy internetes játék, ahol meg lehet nyomni a retry gombot. Ez teljes game over.

Az itt maradt szülőknek, testvéreknek, barátoknak megnyomorodik az életük, és nem telik el úgy nap, hogy ne gondoljanak arra, hogy mit tehettek volna a tragédia ellen. A folyamatos szorongó, borús gondolatok őket is depresszióba kergethetik. Vigyázzatok és figyeljetek egymásra! Ne féljetek segítséget kérni, és ne feledjétek, csak az az ember tud változtatni a dolgokon, aki még él!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!