Sport

2008.02.12. 16:17

A martfűi Balogh Zsolt a ranglistán

A kyokushin karate egyik legrangosabb hazai versenyének, a Hungarian Open-nek immár évek óta a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnok ad otthont. Nem lesz ez másként idén sem: ismét megyeszékhelyünk látja vendégül az európai élmezőny tagjait.

Gelei József

Az április 5-i, nyílt, súlycsoportos magyar bajnokság a presztízsen túl az Európa-bajnokságra való felkészülés egyik fontos állomása. Bencze Antal szövetségi kapitány "élesben" mérheti le kiválasztottjai pillanatnyi formáját. A férfi küzdelmeket négy (70, 80, 90, +90 kg), a nőieket három (55, 65, +65 kg) súlycsoportban rendezik meg, s emellett természetesen a formagyakorlatosok is közönség elé lépnek.
Bár a stílusirányzat az elmúlt évtizedben Magyarországon is "osztódásnak" indult és több részre bomlott, Szolnokon mind a négy magyar kyokushin irányvonal (MKK Szervezet, Magyar Tradicionális KKSZ, Oyama KKHSZ, MKK Szövetség) elindítja legjobbjait. Természetesen más nemzetek karatékái is tatamira lépnek, így évek óta visszatérő vendégeknek számítanak a rendre rendkívül erős csapattal érkező oroszok, ukránok és románok.
Persze nem kell félteni kiósainkat, hiszen az elmúlt esztendőben is bebizonyították, a nemzetközi elithez tartoznak. A legkönnyebb súlycsoportban Rózsás Gábor (Nyíregyháza) és Buzás Gábor (Martfű), a középsúlyban Bak Sándor (Kapuvár) és Magna Gergő (Szolnoki Banzai), a legnehezebbek közt induló Balogh Zsolt (Martfű) nevét épp úgy ismerik Európa-szerte a szakemberek, mint például az októberben világbajnoki címet szerző tiszafüredi Szövetes Veronikáét. A küzdőidő három perc, döntetlen esetén kétperces hosszabbításokra kerül sor. A férfiak a legjobb nyolc között töréstechnikából is "vizsgáznak": ököllel, könyökkel és talpéllel kell minél több deszkát eltörni.
Persze nem a Hungarian Open lesz az első megmérettetése idén válogatottjainknak. Amint arról már beszámoltunk, Furkó Kálmán tanítványa, Magna Gergő éppen a napokban tért haza Párizsból, ahol a nyílt francia bajnokságon ezüstérmet szerzett. A magyar házidöntőben egyébként sem a többszöri hosszabbítás, sem a súlykülönbség nem döntötte az elsőség kérdéséről, végül  csupán a jobb töréseredménnyel diadalmaskodott Bak Sándor.
A kyokushin karatésokhoz kapcsolódó hír még, hogy két magyar fiatal is előkelő helyet foglal el a közelmúltban nyilvánosságra hozott nemzetközi ranglistán. Az egyik legelismertebb szakmai oldal, az angol „kyokushinresults”, évek óta egy olyan húszas ranglistával lepi meg olvasóit, mely szervezetektől függetlenül rangsorolja a legjobb karatékákat. A 2007-es esztendő eredményei alapján a nyíregyházi Rózsa Gábor és a martfűi Balogh Zsolt is bekerült ebbe az illusztris névsorba. Rózsa - mestere a jelenlegi szövetségi kapitány, egykoron három Európa-bajnoki címet szerzett bencte Antal - a világranglistán az ötödik, s ezzel együtt a legjobb európai kiós lett az elmúlt esztendőben súlycsoportjában. Balogh Zsolt tizenhetedik a rangsorban, ám teljesítményének értékét növeli, hogy csupán első éves felnőtt versenyző volt tavaly, de már így is megelőzte például a listán a japánok bajnoki ezüstérmesét Kenta Morit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!