Sport

2009.01.27. 11:31

Fókuszban a futballbírók

A megyei játékvezetők minapi rendezvényükön előbb lezárták az elmúlt évadot, majd nem sokkal később megnyitották az idei szezont, ami újfent dolgosnak ígérkezik.

Varga Csaba

Hagyomány megyénk labdarúgó-játékvezetőinél, hogy évente egyszer a fehér asztal mellett tartják meg rendezvényüket. Így volt ez a napokban is Szolnokon, a Tiszti Klub éttermében. Színültig telt a vendéglátó-helyiség a vendégekkel és a sípos emberekkel, akik között nyugdíjasokkal és tizenéves fiatalokkal egyaránt találkoztunk. Természetesen a megyei szakszövetség vezetői, Boros Tibor elnök és Urbán Attila főtitkár is jelen voltak a rendezvényen. A főtitkár egy ősrégi mondással nyitott: —  A játékvezető nélkül nem lehet mérkőzést rendezni. Nem volt könnyű az elmúlt esztendő sem a klubok, sem a játékvezetők számára. Sajnos érték atrocitások a sípmestereket (Kengyelen, Tiszaburán). Azt gondolom, hogy közmegelégedésre működtek a megyei focibírók, bármelyik osztályban is fújták a sípot.

Agócs János, a megyei játékvezetői bizottság elnöke ekképp értékelt: — Igyekeztünk túllépni minden nehézségen az elmúlt esztendőben is.  Azt gondolom, hogy az egyre nehezedő helyzetben is helytálltak bíróink. Hetente 45-50 mérkőzésre küldünk játékvezetőt, akiknek a szezon előtti teszteken komoly fizikai és szellemi erőpróbán és továbbképzéseken kell részt venniük. Azok, akik nem felelnek meg a teszteken, egy hónapig nem működhetnek, és csak a sikeres pótvizsgát követően küldjük őket újra mérkőzéseket vezetni. Tudomásul kell venni, hogy a futballistákkal lépést kell tartaniuk a mérkőzéseken, mind fejben, mind fizikailag folyamatosan a topon kell lenniük. Szerencsére bíróink nagyobb hányada érettségivel rendelkezik, sőt diplomások is vannak közöttük. Mikor átvettem a bizottság irányítását, egy országos kerettagunk volt. Most hárman vannak. Szöllősi Ferenc a játékvezetői, míg ifjú Agócs János és Vígh Tibor az asszisztensi keretet erősíti, a profi osztályokban működnek. Az országos bizottsággal és társmegyékkel is jó kapcsolatot ápolunk.

Agócs János hangsúlyozta: nem feledkeznek meg az utánpótlásról sem. Közülük Czékus Sándor, Kántor Lajos és Miklós Martin tűnik a legígéretesebb tehetségnek. Akik 2008-ban végeztek a tanfolyamukon, már vezettek mérkőzéseket, illetve asszisztensként működtek. A nagy érdeklődésre való tekintettel idén is indítanak tanfolyamot, amelyre már több mint ötvenen jelentkeztek. Hozzátette: nincs gond és nem is lesz az utánpótlással.

Az elkövetkező hetek feladatiról elmondta: február 22-én, Szolnokon tartják a téli felmérőjüket, ahol fizikai és szellemi felkészültségükről adnak majd számot a játékvezetők. Ha mindezeket eredményesen teljesítik, csak akkor küldik őket tavasszal is mérkőzésekre — jelezte az elnök.


Elismerésben részesültek
Balla Gyula-díj: Bathó Vendel, Csukás András, Kóródi Ferenc.

Almási János-díj: Mozsár Gergő, Munkácsi László, Barta Tibor.

35 éve játékvezető: Balogh Sándor, Jancsó József, Kökény Gábor.

30 éve játékvezető: Markóth István.

Az NB III-as bíráskodást befejezte: Varga László.

Aranysíp: Agócs János, Deák Ferenc, Földi János, Varga György.  

Aranyjelvény: Nagy Imre.

Ezüstjelvény: Dobos Zsolt, Györgyfi György, Tóth Sándor, Urbán Sándor.

Bronzjelvény: Pikó Attila, Varga Zsolt.

Varga Csaba -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!