Sport

2009.09.06. 15:55

Lassan beindul a nagyüzem

A futball-bajnokságokban már javában tartanak a küzdelmek, míg a többi labdajátékban csak ezután kezdődik meg a pontvadászat. Vajon hogyan alakul a mezőny és csapataink menetrendje?

Varga Csaba

A férfi kosárlabda-bajnokság mezőnye, az elmúlt évekhez hasonlóan most is 14 csapatból fog állni. Az újonc a salgótarjáni klub lesz, amelyik először szerepel az A csoportban. A pontvadászatban ott lesz majd a Szolnoki Olaj KK is, amelyik kétségkívül a régió legnépszerűbb csapata. Talán azért is, mert, két évtized óta meghatározó szerepet tölt be a férfi felsőházban.

Eddig egy kivételével mindegyik évadban bejutottak a negyeddöntőbe, sőt két-két alkalommal bajnoki címet és Magyar Kupa-győzelmet is szereztek. Az elmúlt évad némileg szerényebbre sikeredett, csak hetedik lett a társaság. Az elkövetkező bajnokságban azonban jobban kell szerepelniük a piros-feketéknek, sőt a klubvezetés a döntőbe jutást tűzte ki célul a csapat elé. Bár pontos menetrend még nem készült el, a tervek szerint az Olaj október 3-án hazai pályán nyit a Sopron ellen.

A női kosárlabda bajnokság 12 tagú mezőnyében érdekelt lesz a Szolnoki NKK csapata is. A kék-sárga együttes legjobb eredményeit a 2003/2004-es bajnoki évadban érte el, amikor bajnoki ezüstérmes és Magyar Kupa-győztes volt, a nemzetközi porondon pedig az Európa-kupa döntőjében szerepelt. Azóta jóval  szerényebbek a célok, idén ideális esetben az 5-8. hely valamelyikén futhatnak be Mészáros Zoltán tanítványai. A szolnokiak első bajnoki meccse szeptember 27-én a címvédő Sopronnal szemben lesz a Tiszaligetben.

A férfi röplabda-bajnokság lebonyolítása jóval kacifántosabb, mint a többi sportágban. Az biztos, hogy az Extraliga alapszakaszát hét együttes kezdi meg, köztük lesz a Szolnoki Főiskola RK-SI legénysége is, amelyik az elmúlt évadban mindössze egy szettre volt a Szegeddel szembeni párharcban az elődöntőbe jutástól. Végül meg kellett elégednie a hatodik helyezéssel.

Ebben az évadban is megcélozhatja a gárda a négy közé jutást az Extraligában és a Magyar Kupában is. Az utóbbi küzdelemsorozatban az elmúlt évadban bronzérmesek lettek. A bajnoki rajt szeptember 20-án lesz a MAFC otthonában, míg hazai pályán október 4-én a Szeged ellen mutatkoznak be Juhász György tanítványai. 
 
A férfi vízilabda-bajnokság elkövetkező szezonjában 11 tagú lesz a mezőny, ugyanis az OB I/B dobogósai közül senki nem vállalta az első osztályú szereplést. A lebonyolításban nem lesz változás, az alapszakaszt a rájátszás követi majd.  

Ott lesz az indulók között a Szolnoki Főiskola-Közgép legénysége, amelyik többre és jobbra vágyik az elmúlt évek szerény eredményeinél. Bár a mezőny roppant kiegyenlített, a nyáron megerősített gárda az 5-8. hely valamelyikére futhat be a végelszámoláskor. Bajnoki rajt október 10-én lesz a szolnokiak számára a Fradi otthonában. Rá két hétre hazai, várhatóan az új tiszaligeti medencében szerepel Cseh Sándor csapata, méghozzá az OSC ellen.

Sportágak új csatornán

Eldőlt, hogy a következő években a Sportklub közvetítésében láthatjuk többek között a jégkorong, kézilabda, a kosárlabda és a vízilabda főbb eseményeit, és a profi mellett az amatőr ökölvívás is megjelenik a csatorna képernyőjén. Új szereplőként tűnik fel az elmúlt évadban elhanyagolt kosárlabda: az A csoportos férfi- és női bajnoki és Magyar Kupa-mérkőzéseket is közvetíti majd az RTL, méghozzá öt éven keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!