Sport

2017.05.22. 11:50

Remekeltek versenyzőink a portugáliai világkupán

A hétvégén a portugáliai Montemor-o-Velhóban rendezték az évad első világkupaversenyét, amelyen a szolnoki Bodonyi Dóra diadalmaskodott a kajakosok 1000 méteres döntőjében.

Varga Csaba

A Montemor-o-Velho nevű portugál kisváros nem ismeretlen a vizes sportok művelői számára, hiszen a Coimbra megyei településen rendezték meg 2010-ben az evezős világbajnokságot. Két esztendeje pedig az ifjúsági és az U23-as kajakosok és kenusok világbajnokságának adott otthont a település.

Az utóbbi versenyen tarolt a magyar válogatott, amelyik a legtöbb érmet szerezte a vb-n. Köztük volt, a Közgép-Szolnok versenyzője, Bodonyi Dóra  is, aki az 500 méteres távon győzött. A mostani felnőttvilágkupán sajnos nem sikerült döntőbe jutnia Dórinak 500 méteren, ami ugyebár olimpiai táv. Az 1000 méteren azonban kitett magáért a szolnoki hölgy, hiszen óriási fölénnyel nyerte meg a finálét. Dóri  nem tagadja, dacból is versenyzett, hiszen pénteken nem úgy jött össze az 500 méter, ahogyan azt elképzelte.

– A tegnapi ötszáz nem nagyon ment, nehéz volt összeszedni magam – mondta a honi szövetség honlapján. – Kicsit dacból is jöttem ma az ezer méterre. Végig vezettem, próbáltam így is a saját pályámat jönni, amit gyakorolni szoktam, hiszen főleg edzeni vagyok itt. Örülök az időnek, jók az alapok, valahogy az 500 méterre is ezt kellene átmentenem – jelezte a versenyző, aki a folytatásban  még a 200 méteres  távon is elrajtolt.

C-1 500 méteren Balla Virág hasonló nagy fölénnyel nyert, mögötte a szegedi világkupaverseny egyik kampányarca, Devecseriné Takács Kincső lett a második.

– Nagyon reménykedtem, hogy csillapodni fog a szél mára, mert a kétszáz előfutam nagyon nehéz volt pénteken. Szerencsére jobb körülmények lettek, és meg tudtam azt csinálni, amit edzéseken begyakoroltunk. Izgultam nagyon, de bíztam benne, hogy Kincsővel megcsípjük az első két helyet – nyilatkozta Balla Virág, aki 2015-ben a duisburgi világkupán már megnyerte ezt a versenyszámot.

A két győzelem mellett több dobogós helyet is szereztek a mieink. Tóth Dávid és Kulifai Tamás K-2 1000 méteren, míg Kammerer Zoltán és Bárdfalvi Márk új párosa 500 méteren lett második, mindkét magyar egységet egy-egy ukrán hajó előzte meg.

– Idei második ötszázunkat mentük Márkkal és ez már egy lépéssel jobb volt, mint egy hete a rangsorolón. Azt hiszem, a jelenlegi állapotunkból kihoztuk a maximumot, minden pillanata élvezetes volt a pályának. Főleg, hogy nagy hátránnyal értünk az utolsó száz méterre, aminek sikerült ledolgoznunk a nagy részét – mondta az örökifjú Kammerer Zoltán.

A négyesben kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina K-1 500 méteren hajrázott nagyot a verdás festésű hajójában, s ezzel jött fel a bronzérmes pozícióba.

– Tegnap nagyon megküzdöttem a döntőért, így mindenképpen örülök ennek a bronzéremnek. Lépésről lépésre jobban megy – fogalmazott a kiválóság.

Ne feledjük a szolnokiak rutinos csapatvilágbajnok kenusát, Sarudi Pált megemlíteni, aki új párjával, az újpesti Fekete Ádámmal az oldalán negyedik helyen ért célba az 1000 méteres versenyben.

Értékelt a szövetségi kapitány

– Összességében jól sikerültek a döntők. Közülük Bodonyi Dóri is javított a pénteki teljesítményéhez képest, ötszáz méteren peches volt, most azonban jól, magabiztosan evezett, ráadásul az ezer méter közelebb is áll hozzá. Kenupárosunk, Sarudi Pál és Fekete Ádám nem volt szerencsés, a „rúgáson” múlt, hogy lemaradtak a dobogóról, de jó visszajelzés nekik is ez az eredmény – értékelte a szolnokiak teljesítményét a szövetség honlapján Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!