Sport

2017.06.23. 10:50

Nemzetközi vizeken bizonyíthat a füredi kajakos

Mindössze tizenhat éves, de már a felnőttek mezőnyében indul. Futamgyőzelemmel vívta ki az Európa-­bajnokságon való részvételt, most pedig a világbajnokságra készül.

Ujvári László

A tiszafüredi Kiss Erik fél hajóhosszal nyerte futamát a szegedi válogatón, ezzel megváltotta jegyét az Eb-re. Hosszú távú célja, hogy ott lehessen a 2020-as paralimpián, Tokióban.

– Parakajak LTA, új nevén KL3 kategóriában indultam. A versenyen óriási hátszél volt, már a rajtgépbe is nehéz volt beállni – emlékszik vissza a K1-200-as futamot megnyerő Kiss Erik. – Izgultam a verseny előtt. A hátszél általában segíti a versenyzőt, most azonban akkora nagy volt, hogy hullámokat keltett, ami nagyon megnehezítette az evezést – tette hozzá a City-Gas Tiszafüredi Kajak-Kenu Egye­sület parakajakosa.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Kiss Erik fiatal kora ellenére „oktatta” a mezőnyt Fotó: beküldött
[/caption]

Eredményét tovább növeli­, hogy mindössze június végén tölti a tizenhatot, mégis a felnőttek között követelt helyet magának a magyar válogatottban.

– Még nagyon fiatal, óriási­ teljesítmény, hogy ennyire dominálni tudta a felnőttmezőnyt. Jó esélye van 2019-ben paralimpiai kvótát szerezni – értékelt Erik edzője, Szabó Attila. Aki hangsúlyozta, az említett kategóriában jelenleg Kiss Erik a legjobb Magyarországon, fél hajóval verte a mezőnyt, reményeik szerint ez a fór megmarad a nemzetközi porondon is.

A bulgáriai kontinenstornát megelőző héten esedékes a vb-válogató. A tiszafüredi parakajakosnak feltett szándéka kijutni a világbajnok­ságra. A célok eléréséhez komoly edzésmunkát végez.

– Sok versenyre járunk, ezek mind azt a célt szolgálják, hogy a kontinenstornán, majd remélhetőleg a világbajnokságon ­minél jobb eredménnyel szerepeljek – árulta el Erik. Majd hozzátette, sokszor edz ép társaival, sőt, az sem ritka, hogy megveri őket egy-egy futamon. Távlati­ célja kvótát szerezni a 2020-as tokiói­ para­limpiára, úgy tűnik, erre jó esélye van. Előtte azonban sorozatos kihívások várnak rá: következik a vb-válogató, majd az Európa-­bajnokság.Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!