KOSÁRLABDA

2017.09.27. 09:59

Európa-kupa-visszavágót játszik szerda este a Szolnoki Olaj

Korán keltek kedden a szolnoki kosarasok. Az úti cél a Fekete-tenger partján fekvő, kétszázötvenezres város, Trabzon.

Kendrick Perry (jobbra) remekül játszott az odavágón, ma este társaival együtt a továbbjutásért fog harcolni

Fotó: Mészáros János

Az 1700 kilométer tétje pedig az, melyik csapat jut tovább a FIBA Europe Cup következő körébe.

Az Olaj jelenlegi keretéből egyedül Tóth Ádám bír trabzonos tapasztalattal. A center még a Paks játékosaként szerepelt vendégként a Hayri Gür Arénában négy éve. Az akkori EuroChallenge-mérkőzés emlékei szerint nem töltötte meg a csarnokot. Most sem biztos a telt ház, hiszen a város első számú sportklubja a labdarúgóké.

– Nem szabad azzal foglalkoznunk, hogy az első meccset tíz ponttal megnyertük – mondta a hétfő esti edzés előtt a középjátékos. – A hazai­ meccsen kontroll alatt tartottuk a palánk alatti területet Lukšával (Lukša Andrić – a szerk.). Most viszont már játszani fog a Trabzonban a nigériai centerük, Christopher Obekpa, úgyhogy biztosan sok feladat hárul ránk.

– Azt meg kell akadályoznunk, hogy könnyű hárompontosokat szerezzenek. Igaz, ezek a triplák nem is voltak annyira könnyűek, mert tíz méterről is dobálták, de ezek levédekezésén lesz a fő hangsúly szerintem. Mindegy, hogy mennyivel, csak nyerjünk. Osztja ezt a véleményt a csapat kapitánya is.

– Én bizakodó vagyok a második meccsel kapcsolatban – nyilatkozta Vojvoda Dávid még az elutazás előtt. – Tényleg nagyon-nagyon fontos lenne, hogy ezen a Trabzonon túljussunk. Mindenféleképpen úgy megyünk ki Törökországba, hogy nem arra fogunk játszani, hogy tíz ponton belül maradjunk, hanem igenis győzelemre szeretnénk játszani.

Quincy Ford és Tarik Phillip­ múlt heti mozgásán látszott, hogy mindkettejük számára szokatlan az európai milliő, már ami a szurkolókat illeti. Valami hasonlóra készülhetnek szerda este is, hiszen a Trabzon ultrái nem tartoznak a legvehemensebbek közé Törökországban, de még a visszafogottabb török szurkolók is képesek poklot teremteni.

Kendrick Perry (jobbra) remekül játszott az odavágón, ma este társaival együtt a továbbjutásért fog harcolni
Fotós: Mészáros János

Ám, ez nem csak a szolnoki játékosokra hathat bénítólag – már ha hat egyáltalán. Hanem a hazai játékosokra is, hiszen a Trabzonspor­ kerete gyakorlatilag teljesen kicserélődött: a tavalyi csapatból csak ketten maradtak hírmondónak.

Kendrick Perry számára nem volt szokatlan az európai kupameccs hangulata, még körmendi korszakából volt ilyenben rutinja. Mindenesetre huszadikai teljesítményéhez közeli hatékonyság kell. Múlt héten huszonhat pontjával és kilenc gólpasszával nemcsak a mérkőzés, hanem az egész mezőny legértékesebb játékosa lett.

– Ha a hazai mérkőzésre azt mondtuk, hogy a szezon legfontosabb találkozója, akkor egy még ennél is fontosabb meccs vár ránk Törökországban – mondta Báder Márton szakmai igazgató.

A Trabzonspor–Szolnoki Olaj KK mérkőzés magyar idő szerint 18 órakor kezdődik.

Érdekességek Trabzonról

Milétoszi kereskedők alapították a várost, a források szerint Krisztus előtt 756-ban. Fontos mogyoró- és teatermő vidék, de kikötőjének köszönhetően jelentős a halászati ipara is.

A város leghíresebb szülötte I. (Nagy) Szulejmán, aki Szigetvár 1566-os ostrománál hunyt el. Ezen esemény kapcsán köttetett testvérvárosi szerződés Szigetvár és Trabzon között 1998-ban.

Gutai István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!