VÍZILABDA

2017.08.22. 13:32

Felnőttek a gyerekek: kiöregedett korosztályából a szolnoki center

Negyedik helyen végzett az U20-as világbajnokságon a magyar vízilabda-válogatott. A torna egyben azt is jelenti, hogy a csapat „kiröpül” az utánpótlás-korosztályból. Így már a felnőttek között bizonyíthat a szolnoki Teleki András is, akiről elismerően szólt Horkai György utánpótlás-kapitány is.

A juniorválogatott Teleki Andris minden szinten fejlődött az elmúlt évadban

Fotó: Mészáros János

Az 1996-os atlantai olimpián a férficsapat szövetségi kapitánya volt Horkai György, aki hosszú és önkéntes száműzetés után az utánpótlás-válogatott élén tért vissza a medencék világába. Most újabb korszakot zár le a ’76-os montreali olimpia bajnoka, hiszen az általa vitt korosztály kiöregedett.

Ilyenformán „öregségi nyugdíjba vonul” Teleki András is. Szokatlan megállapítás egy 19 éves fiatalemberről, de az U20-nál följebb nincs még egy lépcső a vízilabdázásban.

„Mindenhol a világon képzett centerek vannak, nálunk a két világklasszis, Kis Gábor és Hárai Balázs mögött azért látni némi űrt...”

– Bedő Krisztián nem fejlődött annyit, mint fejlődhetett volna, Mezei Tamás tetszik, ahogy hajt, megy előre, le a kalappal. De mögöttük tényleg bajok vannak – nyilatkozta a szövetség hivatalos honlapjának Horkai György, aki külön is kitért Teleki Andrásra.

– Jobbnak, sokkal jobb centernek tartom annál, mint ahogy el van könyvelve, tudom, ezt bizonyítja is majd a jövőben.

– Andrison látszik a szolnoki nevelés – mondta honlapunknak a kapitány.

– Magán viseli nevelőedzője, Urbán Lajos stílusjegyeit. Négy világversenyen voltunk együtt, mindig nagyon meg voltam vele elégedve. Nagyon szorgalmas, nagyon nagy alázattal van a sportág iránt. Nagyon jól tudja megtartani a pozíciót, azaz jól áll a lábán, szép számmal hozza a csapatnak az ítéleteket is.

– De még nem érett játékos. Sok gyakorlásra, nagyon sok játékidőre van szüksége ahhoz, hogy továbbfejlődjön. Éppen a több játéklehetőség miatt nem gondolom, hogy jó ötlet lenne már most egy nagy csapathoz szerződnie. De van benne potenciál. Olyan center, akit nem tudok Kis Gáborhoz hasonlítani, hiszen Kicsinek brutális a fizikuma.

– De nem nagyon vethető össze a játéka Molnár Tamáséval sem. Andris nem szerez annyi akciógólt, nem olyan technikás. Még. De az látszik rajta, hogy mindkettőjüktől sokat tanult. Bár semmiről sincs lekésve, hiszen alig 19 éves. És a centeré nem az a poszt, ahol ilyen fiatalemberek kimagasló szinten tudnának játszani.

A juniorválogatott Teleki Andris minden szinten fejlődött az elmúlt évadban
Fotós: Mészáros János

A megszólított, a pólós karrierjét Szolnokon kezdő Teleki András jól megérdemelt pihenőjét tölti Szolnokon. Be kell osztania idén is a nyaralásra szánt időt, hiszen a válogatott felkészülése és a nyárra eső világversenyek miatt idén is csak két hét vakáció jut neki.

– A kapitány úr minden egyes, rólam mondott szavával egyetértek – reflektált a szakvezetője által megfogalmazottakra a fiatalember.

– Tavalyhoz képest szerintem fizikálisan is sokat léptem előre, de játékban is fejlődtem. Jól érzem magam a bőrömben, bár már egy kicsit fáradt vagyok. A nagyszülőket látogatom meg, a szüleimmel, testvéreimmel szeretnék minél több időt eltölteni, mert mostanában nem találkoztam velük túl sokat.

– Most leginkább az itthoni pihenésre van szükségem. Nem tartanám jó ötletnek, ha valaki azt mondaná, hogy ugorjunk le egy hétre a Balatonra fürdeni. Ezen a nyáron is voltam éppen eleget vízben.

Andris válogathat az ajánlatokban

Azt tudni kell, hogy Teleki Andris továbbra is az aktuális honi bajnok és BL-győztes Szolnoki Dózsa vízipólósa, aki az előző két szezont kölcsönben a KSI soraiban töltőtte. Csapatunkban csaknem mindenki ifjúsági és juniorkorú játékos, sajnos nem tudtak megkapaszkodni a felnőtt OB I-ben.

Igaz, a nagy presztízsű korosztályos bajnokságot megnyerték. A szolnoki klub már eldöntötte, hogy a több játéklelehetőség reményében a következő szezonra is kölcsön adja Andrist, akinek két komoly ajánlata is van.

– Nem szeretnék semmit sem elkiabálni a folytatásról, napokon belül eldől, hogy hol folytatom a pályafutásomat – mondta Teleki Andris.

(vcs)

Gutai István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!