Kosárlabda

2017.08.11. 09:31

Kezdés előtt az Olaj legénysége

Sztrahinja Milosevics után Luksa Andric is visszatér a piros-feketékhez. A Szolnoki Olaj csapata a jövő hétfőn lát munkához, mi annak jártunk utána, hogy miként állnak játékos- és kupafronton az egyik legnevesebb honi egyesületnél.

Andric (balra) továbbra is az Olajnál

Fotó: Csabai István

A hétszeres magyar bajnok és hatszoros kupagyőztes Szolnoki Olaj KK csapata, ebben az évadban is indul a nemzetközi porondon. A FIBA Európa Kupára nevezett a klub, amelyben két selejtezőt kör kell túl élnie a főtáblára jutáshoz. 2010 óta a honi kosárlabda zászlóshajóként szinte mindegyik szezonban nevezett a FIBA nemzetközi sorozataira.

Azóta a EuroChallenge-­kupában kétszer is szerepelt a Final-fourban, sőt 2012-ben meg is rendezte a négyes tornát.

Az elmúlt években pedig a BL-ben játszottak, ahol nem sereghajtóként végeztek. Igen ám, de az idén úgy döntöttek a FIBA elöljárói, hogy nem veszik figyelembe az elmúlt évek eredményeit, hanem hazájuk bajnokságában elért eredmény alapján rangsorolják a csapatokat, abban pedig mint tudjuk csak ötödik volt a szolnoki gárda.

Ezért már ­szeptember 20-án tétmeccset kell játszaniuk Vojodáéknak a kupában, ráadásul a török Trabzonspor ellen a Tiszaligetben.

A visszavágót pedig rá egy hétre rendezik a törökök otthonában. Ha az Olaj továbbjut a törökökkel szemben, akkor a svéd Södertalje Kings ellen játszhat a második körben, október­ 4-én és 11-én.

A felkészülés jövő héten kezdődik az Olaj számára, ­Dragan ­Alekszics vezetőedző irányításával látnak munkához a fiúk a Tiszaligetben. Szépen alakul az állomány a legfrissebb igazolás, egy régi új játékos.

Az Olaj ugyanis a következő évadra szóló szerződést kötött Luksa Andriccsal. A horvát származású, 32 éves, 208 cm magas center a tavalyi szezon második felében is a csapat játékosa volt, így nem lesz ismeretlen a szurkolók számára.

Andric (balra) továbbra is az Olajnál
Fotós: Csabai István

Andric az előző évadban 25,7 perc alatt 10,6 pontot, és 6,2 lepattanót átlagolt. ­Mellette két amerikai kosaras Quincy Ford, Kendrick Perry, és a szintén visszatérő szerb ­Sztrahinja Milosevics­ alkotja egyelőre a piros-feketék légióskontingensét.

A hírek szerint még egy külföldi kosaras érkezhet a piros-feketék soraiba. A magyar mag már készen áll, de közülük hárman Kovács Péter, Vojvoda Dávid és Tóth Ádám már hetek óta a válogatottal készülnek a szeptemberi Európa-bajnokságra.

Ezért a kosaras trió csak később kapcsolódik be az edzésmunkába, ami jelenthet némi hátrányt az EK-selejtezetők előtt. Természetesen az elmúlt évad ötödik helyével senki nem volt elégedett a szolnoki klub háza táján, a honi bajnokságban és a kupában is minimális elvárás lehet a döntőbe jutás.

A fentebb is emlegetett FIBA Európa Kupában pedig főtáblára jutás lehet az elvárás az idén az 58. évében járó szolnoki klubnál.

Szolnoki Olaj KK kerete

Érkezett: Quincy Ford (­Northeastern University – amerikai), Kendrick ­Perry (Karpos Sokoli – macedón), Strahinja Milosevic (Real ­Betis Sevilla – spanyol), Kovács ­Péter (­Falco), Polyák ­László (MAFC), Tóth Zoltán (Eger), Samuel­ Taiwo (utánpótlás), Dragan Aleksics (Sopron KC – edző)Szarvas Gábor (edző)

Maradt: Luksa Andric, ­Vojvoda Dávid, Tóth Ádám, Anda Dávid, Frikker ­Marcell, Rudner Gábor, Csák Bence, Samuel Taiwo, Kmézics Zorán­ (utánpótlás, edző)

Varga Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!