LÁBTOLL-LABDA

2017.07.27. 16:30

Válogatottunk két negyedik és két ötödik hellyel büszkélkedhet ezidáig a vb-n

Az első magyar éremre még várnunk kell a Hongkongban zajló kilencedik lábtoll-labda-világbajnokságon, de a már megszerzett két negyedik és két ötödik helyezés bizakodásra adhat okot a folytatást tekintve.

Herczeg Gábor negyedik helyen zárt a vb egyéni versenyszámában

Vannak olyan versenyhelyszínek – ilyen például a teniszben Wimbledon –, ahol az időjárás rendszerint átírja az előre megtervezett forgatókönyvet. Nos, ezúttal a hongkongi vb-n résztvevő lábtoll-labdások – annak ellenére, hogy nekik tető van a fejük fölött – tapasztalhatták meg, milyen is az, amikor a természet az úr.

A meteorológusok nyolcas erősségű tájfunt prognosztizáltak a megnyitó napjára, ezért a szervezők biztonsági okokból fél napig a szállodában várakoztatták mind a tizenkét ország versenyzőit. Amint a vihar elült – és nem csak képletesen –, végre a torna is megkezdődhetett. Elsőként a csapatok léptek pályára.

A Herczeg Gábor, Kézér Zsolt, Tóth Gábor (mindhárom Újszászi VVSE), Lukács Benedek (Nagykanizsa ZSE) összetételű férficsapat a nagy rivális Németország ellen kezdett. A második szettben meccslabdához jutottak a mieink, de végül csak háromban (21–18, 27–29, 21–14) jutottak tovább.

Herczeg Gábor negyedik helyen zárt a vb egyéni versenyszámában

A franciák nem okoztak különösebb gondot (21–12, 21–9), így következhetett az első komoly erőpróba, a világbajnok Kína ellen. A fiúk másfél szettig bírták a tempót (19–21, 13–21). Makaó legyőzésével (21–13, 21–11) azonban megváltották a helyüket az elődöntőben, ahol Vietnámmal találkoznak.

A hölgyek – Balogh ­Eszter, Kunics Réka, Morvai ­Noémi (mindhárom Nagykanizsa ZSE), Farkas Lilla, Vachal Krisztina (mindkettő Újszászi VVSE) – egyetlen meccsüket Tajvan ellen játszották.

Az első szettben Morvai gyakorlatilag kiszerválta az ellenfelet, a másodikban néhány momentumuk már a tajvaniaknak is akadt, de csodát nem tudtak tenni, csapatunk meggyőző fölénnyel (21–3, 21–11) nyert. A folytatásban Vietnám és Németország lesz az ellenfél.

A második játéknapon rendezték az egyéniket. A férfiaknál a vb-bronzérmes Herczeg Gábornak nem okozott gondot túljutnia a selejtezőből, a negyeddöntőben aztán a Eb-címvédő német Torben Nass várt rá, akivel rendkívül izgalmas csatát vívtak, Herczeg végül szetthátrányból fordítva (20–22, 21–13, 21–17) győzött.

Sajnos, a négy között a kínai Yutian­ Mai megálljt parancsolt neki, ahogyan a hazai szurkolótábor támogatását élvező Or Kwon Ho Kevinnel sem bírt a bronzmeccsen (13–21, 15–21), így a negyedik helyen végzett.

A lányoknál a válogatott legfiatalabb tagja, a mindössze 15 éves Vachal Krisztina próbált szerencsét az ázsiaiak uralta mezőnyben. Vachal csakhamar a negyeddöntőben találta magát, ahol – kiújult sérülése ellenére – háromban legyőzte a német Silke Weustermannt, viszont az elődöntőben nem volt esélye a kínai Li Siwennel szemben.

A bronzmérkőzésen a 2007-es világbajnok, a ­makaói Wong Weng Man két szettben felülmúlta (13–21, 15–21) – ­Krisztina negyedikként zárt.

A harmadik játéknap magyar szempontból nem sok jóval kecsegtetett, hiszen a ­Herczeg Gábor, Tóth Gábor férfipáros egy győzelem mellett három vereséggel zárt csoportjában, ezért a négy közé jutásért a későbbi világbajnok vietnámi kettőst kellett ­volna legyőznie.

És mivel ez nem jött össze (19–21, 13–21), így az ötödik helyért játszottak, amit a franciák és a tajvaniak legyőzésével el is értek.

A Kunics Réka, Morvai ­Noémi duó egy az egyben lemásolta a fiúk teljesítményét, a francia­ és tajvani páros legyőzésével az ötödik helyen fejezte be a versenyt.

Pabar Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!