SZOLNOK

2017.10.08. 15:24

Biztos, hogy Ön is elsétált már a szobrász művei mellett – most bemutatják életműkötetét

Ez az első harmincöt év összegzése. Remélhetőleg a következő harmincötről még újabb kötet készülhet majd – nevet Pogány Gábor Benő szobrászművész, amikor arról faggatjuk, nem tartja-e korainak életműkötetben bemutatni munkásságát. „Felmenők” címmel megjelent ugyanis nemrégiben a művész életművéről szóló album.

A könyv alapján honlap is készülhet a közeljövőben – mutatja a több évtizede alkotó szobrász

Fotó: Mészáros János

– Az inspirációt Verebes György barátom hasonló életműkötete adta – tudjuk meg a szobrásztól, akinek alkotásaival naponta találkozhatunk, bármerre járunk Szolnokon, illetve a megyében.

A színház melletti Szigligeti-szobor, szemben vele Zounok ispán csónakos alakja éppúgy az ő műve, mint a zagyvarékasi világháborús emlékmű, sőt Aba-Novák alakját például Székesfehérváron állították fel.

– Nagyon tetszett annak a művészkönyvnek a felépítése, így én is jobbára olyan kortársaimat kértem fel reflexiókra, akikkel sok tekintetben hasonlóképpen gondolkodunk, vagy éppen korábbi kiállításaimon elhangzott köszöntőiket elevenítettük fel. L. Simon Lászlóval pedig – akinek gondolatai szintén olvashatóak a könyvben – a véletlen hozott össze még az Aba-Novák-szobor kapcsán, s azóta több találkozási ponton is kapcsolódunk.

– Neki köszönhető az is, hogy a jövő héten Marosvásárhely mellett állítják fel az általam készített Rákóczi-portrét.

A művészkönyv három nyelven, több száz színes reprodukción tekinti át Pogány Gábor Benő munkásságát, de a tervek szerint hamarosan elkészülhet majd spanyol nyelvű változata is.

A könyv alapján honlap is készülhet a közeljövőben – mutatja a több évtizede alkotó szobrász
Fotós: Mészáros János

– Nagyon boldog vagyok, hogy elkészült ez az album, ráadásul a digitális technika, mellyel készült, lehetővé teszi, hogy a későbbiekben egy honlapot is létrehozzunk, mely folyamatosan bővülhet majd – teszi hozzá a művész.

– Elvégre én is folyamatosan dolgozom tovább. A hamarosan felállítandó Rákóczi-portrészobor mellett szinte kész állapotban van az a Deák Ferenc-emléktábla, melyet az újonnan kialakított szolnoki Deák Ferenc téren helyeznek majd el.

– Emellett magánmegrendelésként egy köztéri jellegű portrészobor előkészületein is munkálkodom jelenleg, máris gyűlik tehát az anyag a következő könyvhöz.

Sz. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!