ATLÉTIKA

2017.08.02. 11:45

Szolnoki dobóatléták a londoni világbajnokságon

Pénteken kezdődnek és jövő vasárnapig tartanak London­ban az atlétikai világbajnokság küzdelmei. A megméretésre két szolnoki dobóatléta, az athéni olimpiai ezüstérmes diszkoszvető Kővágó Zoltán és az idei U23-as Eb-n győztes gerelyhajító, Rivasz-Tóth Norbert is kvalifikálta magát.

Rivasz-Tóth Norbert, ha átmenti az U23-as Eb-n látott fomáját, döntős lehet Londonban

Forrás: Masz.hu

Pénteken tehát elrajtol a mezőny Londonban a sportág idei legrangosabb versenyén, az IAAF Atlétikai Világ­bajnokságon. A honi szövetség honlapjáról tudjuk, hogy a versenyszámok többségében a nemzetközi szövetség minden korábbinál erősebb nevezési szinteket állapított meg.

Atlétikánk fejlődésének újabb bizonyítéka, hogy az igen erős feltételek ellenére 16 magyar atléta indulhat a vb-n. 2003 óta nem volt erre példa, de akkor még az A, B szintek rendszerében egy kissé kevésbé voltak szigorúak a kijutási kondíciók.

A legutóbbi öt világbajnokság során 2007-ben és 2009-ben 11-11, 2011-ben és 2013-ban 12-12, 2015-ben 13 atlétánk indulhatott a vb-n, így nagy lépésnek tekinthető a mostani, 16-os indulói létszám a brit fővárosban.

A konkurencia azonban elképesztően nagy. A számok többségében már a legjobb 16 közé jutás is bravúrnak számít, nem is beszélve a még jobb helyezésekről.

Rivasz-Tóth Norbert, ha átmenti az U23-as Eb-n látott fomáját, döntős lehet Londonban
Forrás: Masz.hu

A létszám növekedésének oka, hogy sztárjaink mellett az új generáció első képviselői is odaértek a felnőttek világbajnokságára, a csapatból öten még utánpótláskorúak. Köztük lesz a 21 éves, törökszentmiklósi kötődésű, a Szolnoki MÁV SE színeiben versenyző Rivasz-Tóth Norbert. Edzője, Varga Lőrinc azt mondta:

– Szerintem még nem elvárható, hogy Norbi 21 évesen biztosan bekerüljön a döntőbe. Másrészt az U23-a Eb-n látott formát még három hétig fenntartani nagyon nehéz. De egy nyolcvan méter fölötti dobás Londonban is elég lehet a döntőhöz. Ha az összejönne, az lenne az igazi világszenzáció – tette hozzá a szakember.

A Szolnoki Honvéd kiválósága, Kővágó Zoltán legutóbb azt mondta az M4sport.hu-­nak. – Diszkoszvetésben nagyon sokat, akár tíz százalékot is számít, hogy jó szelet kapsz-e. Egy 65 méteres dobásból könnyen lehet 71 méter is – majd hozzátette, hogy mivel a nemzetközi mezőny nagyon sűrű, ha bejutna a világbajnoki döntőbe, az tisztességes, szép eredmény lenne.

Néhány érdekesség, súlylökő világklasszisunk, Márton Anita fő száma után a diszkoszvetésben is dobókörbe lép. Ezt az időrend általában nem teszi lehetővé, de most kiegészítő számában is kipróbálhatja magát olimpiai bronzérmesünk.

Helebrandt Máté most először indul világversenyen 50 km-es gyaloglásban, azaz a vb leghosszabb versenyszámában. Női 20 km gyaloglásban három magyar atlétanő indul. Még soha nem volt olyan, hogy két magyar atléta rajtolhatott volna 100 méteres gátfutásban.

Esélylatolgatásokba azonban nem érdemes bocsátkozni, a versenyek úgyis hamarosan elkezdődnek.

A londoni világbajnokságra utazó magyar csapat

Baji Balázs (110 m gát), Gyurátz Réka (kalapács), Gyürkés Viktória (3000 m akadály), Halász Bence (kalapács), Helebrandt Máté (50 km gyaloglás), Kerekes Gréta (100 m gát), Kovács Barbara (20 km gyaloglás), Kozák Luca (100 m gát), Kővágó Zoltán (diszkosz), Krizsán Xénia (hétpróba), Madarász Viktória (20 km gyaloglás), Márton Anita (súly, diszkosz), Pars Krisztián (kalapács), Récsei Rita (20 km gyaloglás), Rivasz-Tóth Norbert (gerely), Zsivoczky-Farkas Györgyi (hétpróba).

Varga Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!