SZOLNOK

2017.08.18. 16:28

A helikopterbázis két új szerzeménye is bemutatkozik az ünnepi légi parádén

Több helyszínen, változatos programokkal várják idén is az érdeklődőket augusztus 20-án a megyeszékhelyen, melynek több eleme országos szinten is egyedinek mondható – hangzott el tegnap a városházán megtartott sajtótájékoztatón Rózsa József, a szervező Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. igazgatójának szájából. A szokásos tiszai vízi és légi bemutatóra is gyakorolnak már a helikopterbázis katonái.

A szokásos tiszai vízi és légi bemutatóra is gyakorolnak már a helikopterbázis katonái

Fotó: Fodor Orsolya

Idén a játékoké és a hagyományé lesz a főszerep, ezért a Szigligeti Színház előtti területen olyan régi hagyományokhoz visszanyúló, kreativitást igénylő népi játékokat vonultatnak fel, amelyek minden korosztályt elvarázsolnak.

Természetesen a mindig nagy érdeklődéssel kísért vízi parádé sem maradhat el a kajak-kenusok és Kammerer Zoltán olimpikon résztvételével. Ezt követően látványos jetski flyboard bemutatót tart az érdeklődőknek a két tehetséges versenyző, Király Róbert és Tóth Zoltán.

A szokásos tiszai vízi és légi bemutatóra is gyakorolnak már
a helikopterbázis katonái
Fotós: Fodor Orsolya

 

Hat órakor kezdődik a programsorozat egyik legmonumentálisabb része, a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis és a 2. Különleges Rendeltetésű Ezred légi parádéja.

A már megszokott ejtőernyős bemutató, a Mi–17-es szállítóhelikopter dinamikus programja és a különleges műveleti harcászati bemutatón kívül idén újdonságként

bemutatkozik a bázis két új szerzeménye, az AS–350B helikopter és a Z–243 repülőgép is.

A ünnepséget Polyák Lilla műsora, tűzijáték és a Szkítia zenekar koncertje zárja majd.

Mindeközben a Művésztelepen megsütik a Kárpát-medence kenyérét – erről már Pogány Attila, a Szolnok Televízió vezérigazgatója beszélt.

Lipót településen kívül a felvidéki Komáromból, Beregszászról, Sepsiszentgyörgyről és a vajdasági Zentáról is érkeznek a pékek, hogy bedagasszák a háromszáz kilós pékárut, melyet augusztus 20-án délelőtt tizenegy órakor vesznek ki a művésztelepi óriáskemencéből.

A kenyeret este hét órakor a Táncsics úti nagyszínpadon szentelik meg ünnepély keretek között.

Természetesen a megyeszékhelyre várják a legtöbb ünneplőt vasárnap a Jászkunságban: mintegy tízezer emberre számítanak, ezért idén is helyszíni irányítótörzs vigyázza az ünnepet – mondta el S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Több befogadóhelyet is meg tudnak nyitni a szervezők, ha az időjárás miatt erre szükség lenne.

Az esti tűzijáték idején két tűzoltóautó a szokásos helyszíneken biztosítja a tűzvédelmet, egyik a rakéták kilövési helyének közelében, másik a folyó túlpartján áll majd készenlétben.

Emellett a főügyelet folyamatosan figyeli a meteorológiai jelzéseket, ugyanis rendkívüli helyzetben módosulhatnak a programok – tette hozzá a szóvivő.

CZ. N.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!