MEGEMLÉKEZÉS/TISZA-TÓ

2017.10.23. 18:50

Az esős, hűvös idő ellenére is sokan vettek részt a megemlékezéseken a Tisza-tónál

A régió minden településén megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről. Az ünnepségek már pénteken elkezdődtek, de volt, ahol több napos programsorozat várta az emlékezőket.

Így emlékeztek Tiszafüreden

Fotó: Ujvári László

Új emlékművet vagy emlékparkot avattak október 23. alkalmából több településen is. A teljesség igénye nélkül például Tiszafüreden, Tiszaszőlősön és Tiszaigaron. A megemlékezések bár esős, hűvös időben zajlottak, mindenhol szép létszámban jelentek meg az ünneplők.

– A népek egymás számára is példával szolgálhatnak. 1956-ban a magyar nemzet megrendítette a világot, a Szovjetuniót, és azokat a tévhiteket, melyekre az akkori elnyomó rendszer épült – fogalmazott ünnepi beszédében Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Tiszafüreden.

A Kossuth Lajos Gimnázium és Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak megható műsora a pesti utcák történéseit, forradalmi hangulatát idézte.

A Kiss Pál téren felállított új emlékmű avatása és koszorúzása után, „Magamból kifestve” címmel kiállítás nyílt a Városháza dísztermében Bényi Árpád festőművész munkáiból.

– Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak – idézte a jól ismert szállóigét Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, pénteken, Tiszaszőlősön. Kenderesen leleplezték és megkoszorúzták Knipfel Ferenc '56-os hős, és Rapi József, a forradalom áldozatának emléktábláját.

– Tiszaszőlősön a hősök és áldozatok emléke előtt méltó módon adózó, Győrfi Balázs által készített emlékművet is felavatták egy ünnepség keretében. A kárpátaljai testvértelepülés, Nagyborzsova küldöttségével együtt emlékeztek Tiszaörsön, míg Abádszalók gyertyákat gyújtottak a hősök és áldozatok emlékére.

Ujvári László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!